Social

Se anunță producție bună în podgoriile ”Vie-Vin”. Tehnologii performante, prezentate la Lechința

(FOTO) Viticultori din mai multe județe au luat parte la Lechința la un training legat de programul tehnologic pentru cultura viței de vie. Prezentarea teoretică a fost făcută în Crama ”Vie-Vin”, iar partea practică în podgoriile al căror proprietar este Adrian Botiș.

Cei prezenți, printre care și primarul comunei Lechința, Romeo Florian, au asistat la prezentările și aplicațiile practice susținute de o firmă de specialitate și care au vizat soluții de utilizare în siguranță a produselor fitosanitare, de la echipamente de protecție și de stropit până la substanțe de combatere a dăunătorilor. În teren s-au făcut exemplificări de stropire corectă a viței de vie.

Adrian Botiş, proprietarul a peste 50 de hectare de viță de vie și cramei ”Vie-Vin”, spune că 2018 a fost un an dificil din cauza condițiilor meteo, dar estimează o nouă producție bună: ”Momentan se face cârnitul, o desfrunzire ușoară pentru ca strugurii să poată acumula mai mult zahăr atunci când intră în pârgă, ca să putem face stropirile pentru putregai, să avem struguri curați. Avem 12 soiuri de struguri, baza fiind Fetească Regală, Neuburger, Sauvignon Blanc, Chardonnay, dar și Pinot Noir, Muscat Ottonel, Fetească Albă… Avem și Riesling de Rhin, Merlot. A fost un an destul de dificil pentru că am lucrat numai printre ploi, ca să zic așa, am intervenit cu stropiri, prașilă mecanizată. A fost destul de greu. Preconizăm o producție de 7-9 tone la hectar, cam ca și anul trecut”.

El a decis în 2011 să dezvolte o afacere în viticultură, iar 2016 a fost anul în care a fost îmbuteliată prima recoltă. În cramele Vie-Vin Lechința poate fi găsit și celebrul vin Neuburger, un vin alb sec de calitate superioară, foarte cerut. ”Vie-Vin” Lechința a reînviat tradiția Neuburger. ”Renumitul Neuburger nu îl găsiţi decât la noi. E un soi de strugure foarte dens din care se obţine un vin foarte echilibrat cu care comuna Lechinţa a devenit renumită la concursurile naţionale şi internaţionale. Se numea Vinul Împăratului. Pe vremuri, câteva vagoane au fost încărcate din vechea cramă din Lechinţa şi au luat drumul Austriei la curtea împăratului”, spune Adrian Botiș.

 

”Vie-Vin” are cramă și la Bistrița, pe str. General Grigore Bălan, vizavi de Muzeu. În curând va fi deschisă o nouă cramă, în zona Pieței Decebal.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS