Economie

Tendințe în afaceri: cel mai ales tip de firmă în 2023 de către antreprenori

În primul trimestru al anului 2023, în Romania au fost înființate 11.000 de PFA-uri. Acest prag reprezintă un nou record pentru ultimul deceniu.

Numărul persoanelor fizice autorizate înființate în primele trei luni ale anului 2023 este de 11.000, potrivit celor de la https://infiintaresrl-nou.ro/. În comparație cu anul trecut, au fost înființate cu 46% mai multe PFA-uri în acest an.

Una din explicații este modificarea legislației fiscale care a afectat mai mul SRL-urile decât PFA-urile. Taxele datorate de SRL-uri sunt influențate de dobândirea statutului de microîntreprindere.


Un SRL, microîntreprindere în 2022, putea opta pentru achitarea unui impozit de 1% sau 3%, iar dacă nu îndeplinea condițiile microîntreprinderii, datora 16%. Putea alege cota de 1% dacă avea un angajat cu normă întreagă și nu realiza o cifra de afaceri mai mare de 1.000.000 euro.

În urmarea a modificărilor fiscale care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2023, a fost eliminată cota de 3%, astfel că cei care nu au un angajat cu normă întreagă, vor trece la cota de 16%.

Pe de altă parte, au fost introduse noi condiții pe care trebuie să le îndeplinească un SRL pentru a fi microîntreprindere:

  • a fost diminuat plafonul de la 1.000.000 euro, la 500.000 euro;
  • nu realizeze venituri din consultanță și/sau management într-o proporție mai mare de 20% din veniturile totale;
  • asociații să nu dețină mai mult de 25% din titlurile de participare la mai mult de trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.

O altă explicație ar putea fi contextul economic existent. Toate piețele sunt în recesiune, astfel că marea majoritate a antreprenorilor (veritabili), adică cei pentru ale căror afaceri se pretează un SRL, sunt în expectativă datorită incertitudinii existente.

Pe de altă parte, interes pentru deschiderea unui PFA manifestă mai mult profesioniștii și meseriașii (ingineri, profesori, frizeri), persoane care trebuie să lucreze indiferent de fluctuațiile pieței.

Cele mai multe PFA-uri au fost deschise în IT și pentru saloane de înfrumusețare.

Etichete

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS