Clinica Sanovil Bistrița a început să programeze pacienți pentru terapie în camera hiperbară Perry Sigma 36, una dintre cele mai performanțe și sigure camere hiperbare din lume. Este produsă în Statele Unite ale Americii și are multiple certificări de calitate, asigurând un tratament la standarde înalte.
Ce este Terapia hiperbară?
Terapia hiperbară constă în administrarea de oxigen medical pur, 100% , într-un mediu cu o presiune mai mare de 1 atmosferaă– de obicei între 1,5 – 2,4 atmosfere. Practic, pacientul stă liniștit într-un cilindru special, transparent, și trebuie să respire normal. Cantitatea de oxigen care se consumă într-o ședința de terapie hiperbară este de peste 10.000 (zece mii) de litri de oxigen pur. În camera hiperbară, organismul are un aport de oxigen crescut cu peste 400% față de normal.
Care sunt beneficiile terapiei în camera hiperbară?
HIPER-OXIGENARE – În camera hiperbara, organismul are un aport de oxigen crescut cu peste 400% față de normal. Astfel, țesuturile hipoxice (care suferă de un aport scăzut de oxigen) pot să își reia funcția normală.
NEOVASCULARIZAȚIE – Stimulează formarea de noi celule, angiogeneza (formarea de noi vase de sânge) și formarea de fibre de colagen.
EFECT ANTIOXIDANT – Creșterea concentrației locale de oxigen, mai ales a fracţiunii dizolvate, duce la o creştere a producerii de compuşi reactivi ai oxigenului şi, prin urmare, la creşterea enzimelor antioxidante sau a compuşilor antioxidanţi endogeni.
MOBILIZAREA CELULELOR STEM -Terapia hiperbară ajută vindecarea rănilor și a țesuturilor afectate de lipsa de oxigen și crește numărul de celule stem din circulație
EFECT ANTI-INFLAMATOR – Reduce inflamația și edemul
EFECT ANTI-INFECȚIOS – Oxigenul hiperbar ajută sistemul imunitar în lupta cu diverse infecții, având capacitatea de a bloca mecanismele de acțiune a unor bacterii și de a îmbunătății funcția leucocitelor, principalele celule implicate în distrugerea agenților patogeni.
Pentru ce afecțiuni se folosește camera hiperbară?
În lume, camerele hiperbare se folosesc pentru o gamă largă de afecțiuni:
AFECȚIUNI ALE APARATULUI CIRCULATOR
Anemie severă
Embolie gazoasă
AFECȚIUNI NEUROLOGICE
Recuperare post AVC (accident vascular cerebral) ischemic
Scleroză multiplă
Recuperarea după leziuni ale măduvei spinării
Paralizii cerebrale
AFECȚIUNI DIGESTIVE
Boală Chron
Sindromul intestinului iritabil
Colită ulcerativă
AFECȚIUNI CUTANATE
Leziunile pielii la persoanele diabetice (“piciorul diabetic”)
Vindecarea grefelor de piele
Arsuri
INFECȚII
Gangrena gazoasă
Abces cerebral
Infecțîi de părți moi
Ostemielita (infecție osoasă)
AFECȚIUNI ONCOLOGICE
Leziuni post-Radioterapie
MANAGEMENTUL DURERII
Dureri cronice
Migrene
SIMPTOME GENERALE
Sindromul oboselii cronice
ALTE AFECȚIUNI ȘI UTILIZĂRI
Rejuvenare și îmbunătățirea aspectului pielii
Artrite
Cistită interstitiala
Intoxicația cu monoxid de carbon
Recuperare postoperatorie
De câte ședințe de terapie hiperbară este nevoie?
De obicei, se recomandă o cură de tratament de 10 ședințe.
Cât durează o ședința?
Durata poate varia de obicei între 60-90 de minute în funcție de patologie și caracteristicile pacientului.
Cât costă și ce trebuie să faceți pentru a realiza o cură de terapie hiperbara?
Pasul 1. Apelați recepția bazei de recuperare a Clinicii Sanovil pentru a face o programare pentru o consultație preliminară. La această consultație medicul va evalua starea generală de sănătate a pacientului și va determina dacă terapia hiperbara este potrivită pentru acesta. Prețul consultației este de 50 de lei.
Pasul 2. Alegeți pachetul dorit – puteți achiziționa o ședința de terapie (preț 400 de lei), pachetul promoțional de 5 ședințe (1.800 de lei) sau pachetul promoțional de 10 ședințe (3.600 de lei).
Pasul 3. Va prezențați la dată și ora stabilită pentru începerea primei ședințe în camera hiperbara la baza de Recuperare a Clinicii Sanovil.
Cum se desfășoară o ședința de terapie hiperbară?
Pacientul va trebui să stea liniștit în camera hiperbară și să respire normal, timp în care va putea urmări televizorul. Va comunica permanent cu operatorul camerei și îi va spune dacă îl deranjează ceva. În timpul terapiei pacientul va trebui să înghită frecvent și să miște mandibula pentru a-și desfunda urechile.
Accesul în camera hiperbară cu obiecte electrice sau electronice (telefon mobil, aparate auditive și altele), obiecte inflamabile, țigări, brichete, obiecte metalice (lanțuri, inele), haine care nu conțin bumbac 100% este INTERZIS.
Accesul în camera hiperbară se face îmbrăcât cu hainele din bumbac oferite de spital și pacientul nu poate avea asupra sa niciun obiect vestimentar sau de altă natură în afară de lenjerie intimă și șosete (șosetele trebuie să conțînă bumbac 100%).
Folosirea cremelor, unguentelor și uleiurilor, produselor de îngrijire pe baza de alcool (after shave și altele), a sprayurilor și a produselor cosmetice inflamabile este interzisă înainte de intrararea în camera hiperbară. Aplicarea cremelor, unguentelor și uleiurilor pe leziunile pielii este interzisă.
Va rugăm nu va prezențați cu obiecte deosebit de valoroase (bijuterii, ceasuri,sume mari de bani) la ședințele de terapie hiperbara, întrucât accesul în camera hiperbara nu este permis cu aceste obiecte.
Unde se desfășoară ședințele de terapie hiperbară?
Atât consultația de la începutul curei de tratament, cât și ședințele de tratament se desfășoară în cadrul Bazei de recuperare a Clinicii Sanovil – clădirea Spitalului de Recuperare Sanovil situat în Viișoara pe str. Tudor Jarda nr. 2.
Ce așteptări să avem de la terapia hiperbară?
Terapia hiperbară este o terapie care crează un mediu favorabil vindecării și îmbunătățirii stării de sănătate, fapt demonstrat prin numeroase studii științifice realizate de Universități și Spitale de renume din lume. Deși există pacienți care o descriu că fiind “miraculoasă”, trebuie să știm că terapia hiperbară nu înlocuiește tratamentele medicamentoase și intervențiile chirurgicale recomandate de medici. Terapia cu oxigen hiperbar nu garantează vindecarea, ameliorarea stării de sănătate sau a aspectului estetic.
Se recomandă terapia în camera hiperbară la persoanele care au sau care au avut recent Covid?
Momentan, doar pacienții care au avut Covid cu peste 3 luni în urmă se pot prezența pentru ședința de evaluare în vederea începerii tratamentului. Nu efectuăm ședințe de terapie hiperbară la pacienții cu Covid sau la cei vindecați de mai puțîn de 12 săptămâni.
Care sunt contraindicațiile terapiei hiperbare?
Contraindicație absolută – Pneumotorace netratat
Contraindicații relative – Infecțiile cailor respiratorii superioare („răceală”, rinită, sinuzită), otitî, otoscleroză, pneumotorace, BPOC, astm, febră, epilepsie, operații la nivelul ochilor și urechii.
Este posibil tratamentul copiilor prin terapie hiperbară?
Da, copiii pot fi tratați în camera hiperbară.
Telefon programări consultație pentru începerea terapiei hiperbare – Recepție – Baza de recuperare a Clinicii Sanovil Bistrița – 0263 – 701 231; 0263 – 701 651; 0263 – 701 912; 0755 – 032 116
CLINICA SANOVIL
Adaugă comentariu