Consiliul Local Bistrița a aprobat prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor din cadrul proiectului ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, început cu fonduri europene și continuat cu bani de la bugetul local.
De la 30 iunie, cât a fost prima prelungire a datei de încheiere a lucrărilor, după ce proiectul nu s-a finalizat cu bani europeni până la 31.12.2015, termenul de finalizare a devenit acum 31 august.
”Printr-o adresă din 26 aprilie, Agenţia de Dezvoltare Regională a solicitat Primăriei transmiterea unei analize a stadiului proiectului, în vederea includerii acestuia în Lista proiectelor declarate nefuncţionale, care va fi supusă aprobării Comitetului de Monitorizare POR 2007-2013, comitet care se va întruni în data de 24 mai. Prin adresa din 11.05.2016, Agenţia de ADR Nord-Vest a solicitat transmiterea Hotărârii Consiliului Local prin care se aprobă prelungirea duratei de finalizare a proiectului până la 31.08.2016 sau în cazul proiectelor care nu vor fi finalizate la această dată, data estimată, cât mai precis posibil, de finalizare a proiectului, astfel încât să fie asigurată funcţionalitatea acestuia, fără a fi retrase sumele decontate si rambursate de catre Autoritatea de Management. În vederea funcţionalizării investiţiei s-a impus necesitatea unei investiţii suplimentare finanţate din bugetul local pentru asigurarea utilităţilor în condiţii noi faţă de cele iniţiale. Procedurile de achiziţie pentru asigurarea utilităţilor au dus la contractarea lucrărilor de realizare a acestora cu o altă societate decât cea care execută lucrările din proiect, ceea ce a condus la necesitatea sistării lucrărilor de sistematizare pentru a facilita realizarea utilităţilor şi a branşamentelor precum şi suspendarea accesului la unele din imobilele la care se lucrează, datorită săpăturilor pentru pozarea reţelelor de incintă. Aceste sistări au dus la întârzieri în derularea lucrărilor. Un alt motiv este durata mare de perfectare a contractului cu S.C. Electrica S.A., datorită reglementărilor interne ale acestei societăţi. Data propusă de finalizare a proiectului, astfel încât să fie asigurată funcţionalitatea proiectului, este 31 august 2016. Menționăm faptul că această prelungire nu afectează sumele decontate și rambursate de către Autoritatea de Management pentru lucrarile realizate până la 31.12.2015”, explică municipalitatea.
Stadiul de realizare a lucrărilor la data de 28.04.2016 este 68%: Imobil 2 CDI – 70%, Imobil 3 (internat/garsoniere) – 75%, Imobil 5+9 (sală sport polivalentă) – 48%, Imobil 10 (sală sport) – 55%, Imobil 12 (cantina) – 60%. Lucrările suplimentare (60%): Imobil 2 CDI – 14%, Imobil 3 (internat/garsoniere) – 45%, Imobil 5+9 (sală sport polivalentă) – 30%, Imobil 10 (sală sport) – 58%, Imobil 12 (cantina) – 20%, sistematizare pe verticală – 30%
Primăria Bistriţa implementează proiectul ”Edificare şi construire Campus Şcolar Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, inclus pe ”Lista proiectelor cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate a POR 2007-2013”. Proiectul a făcut obiectul unor acte adiţionale de prelungire a duratei, în scopul finalizării integrale a lucrărilor, însă pe cheltuiala administrației. Termenul de finalizare a fost dus până la 30.06.2016. Contractul de finanțare a fost semnat în 11.09.2014. ”În timpul implementării proiectului s-au constatat necorelări între cererea de finanţare, partea desenată şi devizele de lucrări. De asemenea, datorită faptului că documentaţia tehnico-economică a fost elaborată şi aprobată în anul 2008, a apărut necesitatea de modificare a unor soluţii tehnice prevăzute în proiectul tehnic, precum şi de corelare cu legislaţia nou apărută. Acestea au condus la întârzieri în execuţia lucrărilor şi la nefinalizarea lor până la data de 31.12.2015”, a explicat municipalitatea.
În urma modificărilor, costurile totale ale proiectului ajung la 32.500.979,77 lei (7,4 milioane euro). Lucrările care fac obiectul contractului de finanţare constau în: reabilitare imobil şcoală gimnazială (cu mansardare), reabilitare internat şcolar (cu mansardare), reabilitare sală de sport şi transformare în sală de sport polivalentă cu extindere (sală de gimnastică), reabilitare, mansardare şi refuncţionalizare imobil existent în centru de documentare şi informare, construire cantina si sala de sport polivalenta precum şi sistematizare pe verticală.
Valoarea estimată a lucrărilor în 2016 la Campusul CNLR: 17.900.000 lei din bugetul local. Constructor: SC MIS Grup SRL Anieș.
În 24 martie, primarul Ovidiu Crețu a făcut recepția lucrărilor la clădirea școlii gimnaziale, primul obiectiv finalizat, după cum Timp Online a scris aici, iar elevii s-au întors în sălile de clasă.
Felicitari celor implicati pentru o noua realizare pe acest proiect.
Au reusit sa rateze si acest termen !
Trebuie sa apreciez ,,capacitatea manageriala” a domnului Rus, directorul CNLR. A facut o echipa de mare succes impreuna cu domnul Cretu (: .
Daaaa…. Cretu si Rus au dat-o inca odata de gard. Marii manageri n-au fost in stare sa gestioneze proiectul. Ar trebui sa-si dea amandoi demisi: Cretu din primarie si sa nu mai candideze daca are rusine iar Rus din functia de director si sa-si ceara public scuze. RUSINEEEEEEEEEEEEE! Mai ales ca oamenii astia conduc si orasul. Sunteti o RUSINEEEEEEEEEEEEE!
Din gresala in gresala spre victoria finala. Cu asta sa iasa Cretu ca slogan la noua lui candidatura.
Asta da masura incompetentei totale a actualei administratii. Nu exista nicio scuza acceptabila. Rusine !
Este tot mai evident ca Bistrita are nevoie de o schimbare profunda la nivelul administratiei locale. Dintre numeroasele motive, cel mai elocvent exemplu este paguba de 3,5 miloane de euro la bugetul local pe 2016 ca urmare a intarzierii lucrarilor la Campusul CNLR, din cauza ca n-au fost in stare sa gestioneze finalizarea lucrarilor pana la 31 decembrie 2015, cu bani europeni.Si asta din cauza ca proiectul tehnic la campusul CNLR a fost întocmit greșit, iar in 2015 NU s-a lucrat efectiv vreme de 6 luni iar lucrările au fost reuate în luna noiembrie și constructorul NU s-a mai încadrat în termenul stabilit, astfel ca fondurile europene alocate campusului au fost retrase, iar continuarea lucrarilor se face cu banii alocați din bugetul local. Asa ca primarul Cretu, ca sa-si acopere incompetenta a reusit sa treaca prin consiliul local proiectul prin care au crescut taxele și impozitele în municipiul Bistrița pe anul 2016, cu ajutorul lui Costica Rus, Camelia Tabara si altii ca ei. Si iata cum bistritenii sunt obligati sa suporte din buzunarul propriu ineptiile cerlor care, culmea raman pe functiile lor si nu sunt intrebati de sanatate pentru pagubele cauzate bugetului local. O situatie asemanatoare se petrece si cu Strandul Codrisor, unde lucrarile au fost sistate deoarece proiectul de modernizare a ștrandului e GREȘIT. După ce în luna decembrie s-au turnat betoane , acum, în plin sezon de construcții NU se lucrează. Reprezentanții Primăriei susțin că de fapt e nevoie de completări la proiectul tehnic, deoarece s-a mers inițial pe o reabilitare iar la fața locului s-au întâlnit situații delicate,astfel ca investiția se va prelungi foarte mult ceea ce demonstrează că administrația Cretu NU poate gestiona incadrarea in timp a proiectelor demarate.
Prin urmare, Bistrita are nevoie nu doar de un alt primar ci si de un Consiliu Local dinamic. Cu „yes man” de tipul lui Costica Rus sau Camelia Tabara, lucrurile nu pot merge bine.
Asa e , ai dreptate! Daca tovarasul inginer cu echipa sa de activisti ar fi lucrat la o firma privata, erau concediati de mult, deoarece nu sunt in stare sa duca un proiect pana la capat, iar cel cu care se lauda ( pasajele) e facut sub orice critica, foarte scump si de o calitate cel putin indoielnica.
Singurul lucru la care e foarte priceput e tocatul banilor publici pe studii de sertar si proiecte fanteziste supraevaluate, kitchuri de genul strutilor roz, mov si verzi de plastic, incapatanarea dusa pana la limita prostiei pe o asa-zisa centura ocolitoare care nu ocoleste nimic, ratand astfel ocazia de a face o centura cu adevarat ocolitoare, dar care nu trece pe langa terenurile lui si ale prietenilor lui.
Daca va mai prinde inca un mandat, Bistrita e condamnata sa ramana la coada oricarui clasament in ceea ce priveste dezvoltarea, dar va putea sa ia o diploma „pe bune” depasind Caracalul la ridicol.
Din pacate, lipsa unei alternative credibile si alegerile dintr-un singur tur vor duce la acest rezultat dezastruos…
Cretule, lasa-ne si te du la pensie! Iata ce declara primarul Cretu, in legatura cu lucrarile de la campusul CNLR, cu mai putin de doua luni in urma: Am fost cel puțin săptămânal pe șantier și pot spune că a fost o demonstrație de forță a celor de la MIS Grup referitor la acest corp de clădire, dar și la celelalte. La un moment dat, în fiecare clasă lucrau trei-patru oameni la instalațiile electrice, la zugrăveli, tencuieli. Erau în acea clădire peste 120 de muncitori. Lucrările sunt de o calitate foarte bună și pot să spun că firma nu a făcut economie inclusiv la mobilier, fiind achiziționat unul de foarte bună calitate, de la Satu Mare. Celelalte obiective sunt în lucru, cel mai aproape de finalizare este internatul, cu trei nivele, cu camere pentru 4 elevi, inclusiv baia de rigoare în fiecare cameră, iar la mansardă sunt 4 sau 6 garsoniere pentru profesorii care nu au locuință temporară. Se lucrează la sala de sport veche, la centrul de documentare, la sala de sport nouă. Pentru toate termenul este 30 iunie și după ceea ce a demonstrat MIS Grup sunt convins că vom finaliza la termen”.
Vezi: http://www.timponline.ro/elevii-se-intorc-la-scoala-gimnaziala-de-la-cnlr-cum-merg-lucrarile-la-campus/