În schimb, testele efectuate pe urina mamei nu par a fi fiabile pentru determinarea sexului copilului, au anunţat autorii studiului, publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) din 10 august.
Analiza celulelor fetale din sângele femeilor însărcinate poate să devină o alternativă eficientă pentru amniocenteză – o procedură ce permite efectuarea unei analize citogenetice, a cromozomilor fetusului, dar care este mai riscantă.
Amniocenteza este în prezent procedura medicală utilizată cel mai des pentru determinarea anomaliilor genetice şi a sexului bebeluşilor, dar prezintă un anumit risc, destul de scăzut, de provocare a avortului.
În ceea ce priveşte ecografia, aceasta poate fi folosită pentru determinarea sexului copilului după a 11-a săptămână de sarcină, însă această metodă nu este considerată fiabilă.
Studiul a fost coordonat de Stephanie Devaney, de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite ale Americii.
În anumite ţări, precum Olanda, Marea Britanie, Franţa şi Spania, acest test este deja utilizat clinic în mod obişnuit, în ciuda absenţei unei evaluări oficiale a performanţelor sale.
Recent, anumite societăţi au început să propună spre vânzare acest test către consumatorii direcţi, pe internet, au precizat autorii studiului.
Testul este prezentat ca fiind „non-medical” şi destinat spre fi utilizat de viitorii părinţii care sunt curioşi să afle ce sex va avea copilul lor.
Autorii studiului precizează că, în anumite cazuri, noul test a determinat sexul bebeluşului cu o rată de exactitate cuprinsă între 95% şi 99% încă din perioada de sarcină cuprinsă în intervalul cinci-şapte săptămâni.
Studiul a fost realizat pe baza a 57 de studii precedente, la care au participat 3.524 de femei însărcinate cu băieţi şi 3.017 femei însărcinate cu fete.
Adaugă comentariu