Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, împreună cu Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca face astăzi, la Maieru, testări gratuite Babeș-Papanicolau și HPV a femeilor asigurate sau neasigurate care se pot prezenta fără trimitere, doar cu actul de identitate.
Femeile cu vârste între 24 și 29 de ani beneficiază de testul Babeș-Papanicolau (PAP), iar femeile cu vârste între 30 și 64 de ani beneficiază de testul HPV care evidențiază prezența unui factor de risc (infecția persistentă cu virusul papiloma uman).
Depistarea și tratarea stadiilor incipiente de cancer de col uterin au prognostic favorabil cu mari șanse de vindecare.
Scopul proiectului este de a reduce povara cancerului de col uterin, prin facilitarea accesului unui număr de 170.002 de femei din regiunea Nord-Vest, la servicii de depistare precoce, diagnostic și tratament, al leziunilor precanceroase ale colului uterin.
România înregistrează în continuare rate de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin de trei ori mai mari decât media europeană și se numără printre țările cu cea mai scăzută finanțare alocata domeniului prevenției, dar are oportunitatea de a crește finanțarea intervențiilor preventive și de diagnosticare precoce (prin screening), prin accesarea fondurilor externe nerambursabile.
Adaugă comentariu