Actualitate

Tezaurul de la Şopteriu continuă să uimească lumea ştiinţifică prin valoarea sa inestimabilă

”Tezaurul de secol XVII de la Şopteriu”, carte scrisă de cercetătoarele Ana-Maria Velter şi Luminiţa Dumitriu, a fost lansată la Complexul Muzeal Judeţean. Lucrarea aduce date noi despre una din cele mai fastuoase descoperiri medievale din România prin frumoasele piese de orfevrărie, multitudinea şi diversitatea emisiunilor monetare din secolele XV şi XVI.

Tezaurul care poate fi admirat la Muzeul Judeţean are în total 1680 de monede şi 18 piese de podoabă, circa trei kilograme de argint de bună calitate. El a fost descoperit în 1987 şi adus la muzeul bistriţean. Apoi a fost luat o perioadă la Banca Naţională. S-a întors la Muzeul Judeţean în urmă cu patru ani, după ce instituţia a intentat un proces pe care l-a câştigat.

Cercetătorul Corneliu Gaiu de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a declarat că tezaurul de la Şopteriu are o valoare inestimabilă din punct de vedere ştiinţific.

„Este unul dintre cele mai expresive tezaure medievale din Transilvania. Dacă majoritatea tezaurelor conţin monede acumulate în timp, acesta cuprinde, în afară de monede, şi o serie întreagă de piese de orfevrărie, piese de argint aurit, unele cu monturi de pietre preţioase şi care exprimă şi sensibilitatea şi modul în care în epocă se prelucra argintul, moda timpului. În ce priveşte monedele, acestea provin dintr-o perioadă de 300 de ani, iar emitenţii se întind din Monaco şi Ţările de Jos până în Polonia şi statele germane, Ungaria, Transilvania. Vorbim de 32 de emitenţi de monede ceea ce e cu totul excepţional. Alături de alte două tezaure, unul din apropiere de Şopteriu, de la Visuia, altul descoperit lângă Beclean, sunt singurele care conţin alături de monede şi piese de podoabă”, a declarat Corneliu Gaiu.

Istoricul de artă Vasile Duda a declarat la rândul său că tezaurul care conţine monede din întreaga Europă demonstrează legăturile comerciale pe care Transilvania le-a avut cu toată Europa.

„De aceea, autoarele fac trimitere către emisiunile monetare din zonă, drumurile comerciale care funcţionau, relaţiile pe care întreaga zonă le-a avut cu Europa. Un lucru interesant care poate fi elucidat chiar prin tezaurul de la Şopteriu este că, pentru secolul al XVI, cea mai mare parte a monedelor care existau în spaţiul Transilvaniei sunt de provenienţă poloneză, ceea ce înseamnă că relaţia Transilvaniei cu Polonia erau foarte strânse”, a declarat Vasile Duda.

Tot marţi a fost lansat şi anuarul ”Revista Bistriţei” nr. 26 care include studii şi cercetări privitoare la istoria zonei, dar şi teme de interes regional şi naţional.

tezaur sopteriu 2 sopteriu 3 sopteriu 4 Foto muzeu

1 comentariu

  • Nu ma surprinde numarul mare de monede poloneze avand in vedere ca in secolul al XVI Stefan Batory a fost principe al Transilvaniei între 1571-1575 și rege al Poloniei din 1575 până la moartea sa în 1586,

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.