În materialul din publicaţia The Independent, intitulat ”Count on Dracula”, un joc de cuvinte între ”conte” şi ”a conta”, deci în traducere liberă ”Contaţi pe Dracula”, se precizează că ”nu e nevoie să vizitezi Transilvania de Halloween ca să te simţi şocant de bine”.
După ce reporterul descrie călătoria sa ”pe urmele lui Dracula” prin Braşov, la Castelul Bran şi Sighişoara, urmează episodul Bistriţa. ”Pasajele cele mai concludente nu se petrec la Londra, ci în Transilvania: mai întâi Harker petrece o noapte în Bistritz, unde este implorat de localnici să se întoarcă din drum, apoi când se îndreaptă spre fantomaticul Borgo Pass, spre castel”.
Jurnalistul a ajuns şi la ”Bistritz a lui Stoker”, astăzi Bistriţa, oraş de factură medievală aflat ”la mică distanţă de graniţa ucraineană”, cu ”străzi pietruite, trotuare acoperite şi o biserică impunătoare”. El a urmat apoi traseul lui Jonathan Harker ”spre necunoscut, către Pasul Tihuţa (Borgo Pass). Cocoţat în vârful trecătorii, exact în locul unde l-a descris scriitorul irlandez, se află Hotelul Castel Dracula”.
Waters descrie experienţa petrecută la Castelul Dracula, unde o scară care scârţîie te duce în criptă: ”Seara, când vântul zguduie cercevelele ferestrelor şi când pădurile arată negre ca şi cărbunele, locul este destul de înfricoşător. Iar realmente înfricoşător a fost atunci când am mers pe jos pe dealul de vizavi, unde am simţit într-adevăr că sunt în Transilvania. Imediat ce soarele s-a ascuns în spatele unui nor zdrenţuit, un urlet de lup solitar s-a auzit cu ecou în întreaga vale. Copiii nopţii cântau din nou”.
Aici puteţi citi în întregime materialul realizat de cotidianul The Independent.
Adaugă comentariu