Actualitate

Tibi Ușeriu, în primul pluton la Yukon Arctic Ultra

(VIDEO) Tibi Ușeriu a luat startul duminică seara, la ora 20.30, la Yukon Arctic Ultra 2019, o cursă mai dificilă decât 6633 pe care a câștigat-o deja de trei ori. 70 de concurenți s-au aliniat la start la proba de 430 de mile, iar în acest moment, Tibi se află în primul pluton.

Cursa e condusă de un englez. În ultimii ani nimeni nu a reușit să ducă la bun sfârșit această cursa infernală care are 700 de kilometri și se desfășoară pe traseul Whitehorse (start) – Muktuk – Dog Grave Lake – Braeburn – Ken Lake – Carmacks – McCabe Creek – Pelly Crossing – Pelly Farm – Scroggie Creek – Indian River – Dawson City (sosire).

În zonă, temperaturile coboară spre minus 40 de grade Celsius.

Iată câteva fotografii din prima zi de concurs realizate de Jake Paleczny.

https://www.facebook.com/cbcyukon/videos/298741634160830/UzpfSTUzNzUwMDA0NDpWSzoxMDE1NjM5OTU5NTUwOTkxMg/?notif_id=1549251351695403&notif_t=group_r2j_approved

Anul trecut, doi sportivi s-au pierdut pe drum și au suferit degerături atât de grave încât medicii nu au avut de ales și le-au amputat mâinile și picioarele.

https://www.facebook.com/notes/tasuleasa-social/yukon-arctic-ultra-2019/10156772902889765/

”Yukon Arctic Ultra este o cursă de 700 km, cu startul în Whitehorse și finiș în Dawson. Zona în care se desfășoară cursa este apropiată de zona în care Tibi a fost la 6633 Arctic Ultra, atâta doar că este luna februarie, iar temperaturile e posibil să fie mult mai scăzute.

În urmă cu două săptămâni, erau -46 grade, cu o zi înainte ce cursă erau -39 grade, iar la start au fost -28 grade (Celsius toate). Variații foarte mari de la o zi la alta.

Ca orice cursă în zone polare, în sanie îți pui tot ce ai nevoie pentru cele 13 zile și 13 nopți pe care le ai la dispoziție pentru a ajunge la final. Teoretic simplu, practic … destul de puțini reușesc să ajungă la final.

Traseul este integral prin sălbăticie, nu se circulă pe drum deloc, doar le traversează din când în când. Poteca este destul de bine bătătorită deoarece pe aici se circulă cu snow-mobile și cu sănii trase de câini. Dacă bate vântul însă, poteca dispare și apare … distracția. Nimic nou pentru Tibi.

O noutate însa va fi prezența lupilor. În fiecare an au fost participanți care au abandonat din acest motiv. Efectiv au cedat psihic dupa câteva zile în care au fost urmăriți în mod constant de haite de lupi. Nu te atacă (așa se zice …), dar stau la 50-200 metri de tine și așteaptă … zile întregi. Dacă ți se face frică … nu mai dormi, iar dacă nu mai dormi … în final cedezi și abandonezi.

Este greu să ajungi la final, mai ales în anii cu temperaturi scăzute. Vestea bună este că Tibi e obișnuit cu asemenea temperaturi de la 6633. Totuși, atunci când se ajunge la -50 grade, nu mai pornesc snow-mobilele organizatorilor, așa că situația devine mai delicată în caz de probleme.

Au la ei mâncare pentru a supraviețui 48 ore, așa că, în caz de probleme, anunți organizatorii și aștepți. Singur oricum nu ești, lupii sunt aproape.

Ne dorim în primul rând ca Tibi să ajungă sănătos la final. Scopul principal este ca proiectul Via Transilvanica să fie cunoscut, astfel încât, într-o bună zi, să putem alerga acasă la noi 1000 de km.

Ca în fiecare an, Tibi are nevoie de suportul vostru pentru a ajunge la final. Vor veni zile în care fără voi nu va putea merge mai departe. Dacă vremea ne va permite, vom avea poze și filmări din cursă, precum și câte un telefon de la Tibi, atunci când va putea. Să nu uitam că la temperaturi de -30 -40 grade, telefonul nu mai funcționează, deoarece cedează bateria din el.

Proiectul Via Transilvanica are și el nevoie de voi. Doar împreună vom reuși să ducem la capăt acest proiect. Este un proiect care, suntem convinși, ne va uni pe toți într-o mare familie. Cei care doresc să ni se alăture pot face donații pe pagina Via Transilvanica.

Dragilor … pas cu pas, până la capăt”, a scris Tășuleasa Social pe Facebook.

https://www.facebook.com/tasuleasasocial/videos/245525102860441/

14 comentarii

  • Trebuie să rescriu comentariul, care din cauza unei erori de conexiune la baza de date mi-a dispărut de pe ecran, în momentul în care am apăsat tasta de postare. Dar m-am învățat minte și de acum, înainte de postare am să-mi salvez comentariile, ca să nu pai pățesc vreodată la fel. Așa că încerc să refac textul, reformulând cât mai apropiat ideile din opinia de dinainte.
    Am conceput comentariul ca o contrapondere a neîncrederii exprimate de către unii cititori, exprimate prin opiniile postate cu privire la faptul că Tibi nu ar fi trebuit să accepte ”funcția” de ambasador ce i-a fost oferită pentru a fi un model al Proiectului educativ inițiat de către IPJ Bistrița-Năsăud în colaborare cu Inspectoratul Județean al Învățământului, împotriva fenomenului de buliyng (hărțuire, violență) care a devenit o problemă întâlnită tot mai des în școli, dar nu numai. De asemenea, să le demonstrez, de fapt Tibi vrea să demonstreze, prin participarea la această cursă infernală, că omului i sa oferit, de către Dumnezeu, posibilitatea eliberării de sub stăpânirea Răului, că omul, poate redeveni bun, schimbându-și viața, chiar dacă a căzut pe fundul celei mai adânci prăpastii. Vrea să demonstreze că el crede cu adevărat în Jertfa înfăptuită de Fiul lui Dumnezeu și în Învierea LUI, că aceasta a fost săvârșită întocmai, conform voinței Tatălui, că oricine poate să renască, dacă crede în EL și se botează, adică își oferă ”serviciile” de martor al Evangheliei lui Iisus Hristos, că poate să dobândească în locul morții, Viața Veșnică și Eliberarea din slujirea Răului, care prin ispită l-a convins să-l slujească. Cred, mai bine zis am convingerea, că Tibi va obține o altă victorie, ca recunoștință oferită Bunului Dumnezeu pentru libertatea obținută, și vrea să ofere o dovadă că s-a lepădat de faptele rele și este în stare să îndeplinească ”misiunea”, de mărturisitor al lui Hristos, prin faptul de a deveni ”ambasador”, model pentru copii, care prin acest proiect educativ pot să-și schimbe viața, să nu cadă și ei în ”ghearele” hapsâne ale Răului, ci să urmeze sfaturile Fiului Lui Dumnezeu, cuprinse în Legea Iubirii, în spiritul căreia ne educă, și ale Cărui vorbe este bine să le ascultăm. De aceea îi transmit lui Tibi să se gândească la faptul că sunt mulți care vor fi alături de el, pe tot parcursul maratonului până la FINIȘ, că-l însoțim la fiecare pas făcut, cu pumnii strânși, încrezători în victoria lui. Rugăm Asociația Tășuleasa, ca la prima convorbire telefonică, să-i transmită acest mesaj de încurajare și urarea noastră de SUCCES TIBI UȘERIU!!!

  • La prima alergare ma trezeam noaptea sa vad ce se mai intimpla si sa ma rugam la D-zeu sa ajunga cu bine si sanatos la final.La a doua alergare am urmarit doar cu inters ,fara sa traiesc cu emotie cursa.Acum doar ca fapt divers ,fara pic de interes,cel putin de-ar fi un sport,sau o pregatire pentru olimpiada,campionat european sau macar balcanic.Sunt sute de tineri care trag din greu pe lacuri.in sali de sport ani de zile pregatindu-se pentru olimpiada sa reprezinte cu cinste Romania si nimeni nu-i baga in seama.de asemenea sute de tineri renunta la copilarie si invata cum sa ajute semenii bolnavi si in nevoi iarasi nebagati in seama.Stiu ca o sa primesc dis-Linkuri,dar asta e PAREREA MEA!

    • Ai dreptate nea IOANE…dar nu cred ca trebuia sa arunci cu piatra. Fiecare are drumul lui…unii il urca mai greu, se mai poticnesc sau dau mai tare din vasle, altii il urca mai usor si….Bravo lor!!! Noi romanii daca nu aruncam putin si cu venin….nu mai suntem romani:)

  • Prin ceea ce a trecut Tibi în pătimirile sale nu doresc nimănui să treacă.
    Cert este că acestui om a trebuit să-i ajungă durerea în inimă pentru a se schimba, pentru a ajunge la sine și a renaște în bucuria de a dărui altora din ceea ce acum este.
    Pur și simplu mă rog să treacă cu bine peste noua lui încercare, peste durerea fizică ce poate-i va ajunge din nou în inimă, menținându-l viu, căci scopul lui e și binele nostru, a acelora ce vrem ca Via Transilvania să devină un reper pentru toți cei ce mai cred în lumea asta în frumos.

  • Cititorule, deși n-am obiceiul să răspund comentatorilor, deoarece nu-i consider vinovați pentru necunoaștere, dar trebuie să-ți spun că Bunul Dumnezeu nu obligă pe nimeni să creadă sau să nu creadă în EL, dar dacă totuși ți-ai luat un nume care are un înțeles, ar fi trebuit să pui măcar mâna pe o carte înainte de a te apuca să apeși pe o tastă. Eu ți-aș recomanda să o iei mai încet cu cititul, să începi cu cărți mai puțin pretențioase dar nu citi, ci studiază și insistă să înțelegi fiecare cuvânt, să știi ce înseamnă, care-i înțelesul lui. Omul a primit în dar, încă de la naștere o anumită înteligență, Dumnezeu i-a dat posibilitatea să se folosească de acest dar pentru a-și aduna cunoștințe, pentru a deveni mai inteligent, adică să adune înțelepciune. Tu ai făcut ca unul dintre cei trei slujitori ai unui comerciant, care a plecat în călătorie și i-a dat fiecăruia în grijă câteva părți din averea rămasă acasă. Unuia i-a dat 10 talanți, dar ca să înțelegi ce-i talantul îl voi numi leu românesc, adică RON. Celui de-al doilea i-a dat în grijă 5 RON-i, iar celui de-al treilea 1 RON. După vreo un an, poate doi s-a întors din călătorie și a cerut să dea socoteală fiecare de partea din averea încredințată spre administrare. Primul la raport a spus stăpânului că el a mai câștigat pe lângă cei 10 talanți încă zece, deci a vrut să restituie 20 de talanți, dar stăpânul i-a spus să-i păstreze în continuare toți. Al doilea i-a spus că el a mai câștigat 5 talanți pe lângă cei cinci încredințați, iar stăpânul ia spus să-i păstreze pe toți. Al treilea a mărturisit că el a îngropat talantul temându-se să nu-i fie furat, iar stăpânul i-a luat talantul și i l-a dăruit primului, care a avut grijă de 10 talanți, astfel acesta a avut grijă mai departe de 21 talanți. Consideră că talanții erau cantitatea de inteligență cu care i-a înzestrat Dumnezeu pe fiecare om, iar primii doi au mai adăugat la aceasta cunoștințe, devenind mai înțelepți, iar celui de-al treilea i sa luat și ce a avut. Ca să nu te jignesc, am să-ți cer să-mi dai un răspuns, care este tâlcul întâmplării? și să-mi explici și mie care este înțelesul cuvântului ”pocăit”. Dacă-mi dai răspunsurile corecte în scris, în continuarea acestui comentariu, îți voi mai povesti și alte pilde, prin care să-ți îmbogățești bagajul de cunoștințe, să devii mai înțelept, așa cum am devenit eu ca Gânditorul de la Hamangia în peste două milenii de când există. Să știi că eu am făcut armata la Medgidia și in timpul unor exerciții am trecut prin Hamangia unde l-am întâlnit pe Gânditor, o statuie care reprezintă un om șezând jos cu genunchii ridicați, cu capul între palmele mâinilor sprijinite în coate de genunchii ridicați, indicând o gândire profundă, l-am atins și mi-a șoptit, de am auzit numai eu vorbele lui și mi-a explicat cum să devin ca el, înțelept, dar într-un timp mult mai scurt decât el. Acum mă apropiu de vârsta de 76 de ani și încă mai învăț, deoarece am constatat că un om nu poate ajunge cu înțelepciunea la perfecțiunea la care este înțelepciunea și adevărul lui Dumnezeu, dar ne-a dăruit fiecăruia pri harul său inteligență, unuia mai multă, altuia mai puțină și ne-a lăsat să alegem dacă vrem sau nu să credem în EL, nu ne-a obigat pe nici unul la nimic. Ne-a înzestrat cu liberul arbitru, decizia trebuie să o luăm noi. Noi hotărâm ce alegem. Mai doresc să adaug ceva, nu sunt pocăit, deoarece dacă vei înțelege care este înțelesul cuvântului, îți vei da seama că ai greșit, așa cum și eu sunt supus greșelii, dar eu fac parte dintr-o altă confesiune creștină nu cum ai crezut că înseamnă cuvântul pocăit. Dar am căpătat inteligență pe care am utilizat-o în așa fel în care am reușit să ajung la un nivel de înțelepciune în care pot să disting între necunoaștere și jignire, care a fost intenția ta, dar eu am considerat-o necunoaștere și nu infatuare. Aștept să-mi dai răspunsurile și oricând îți stau la dispoziție să te ajut să înțelegi sensul cuvintelor, pe care nu reușești să le dibuiești și dacă vei dori, îți voi arăta calea pe care s-o urmezi pentru a învăța. Nici pe mine școala românească ”nu m-a învățat cum să învăț”. Gânditorul de la Hamangia mi-a șoptit și am înțeles vorba lui. Mă poți contacta oricând prin redacția ziarului electronic Timponline.ro și lași un număr de telefon mobil, dar mai bine o adresă de Facebook, dacă nu ai îți faci. Îți doresc o noapte liniștită și să nu-ți faci procese de conștiință, deoarece intenția ta nu a ajuns la țintă, eu nu pot fi rănit.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.