Unii dintre participanții la evenimentul caritabil ”Alerg pentru spitalul copiilor” au ținut să îi transmită un mesaj ultramaratonistului Tibi Ușeriu, care zboară duminică spre Canada, de unde va ajunge la locul plecării în ”cursa vieții” de 563 km de la Polul Nord, la minus 50-60 de grade, numită ”6633 Arctic Ultra”: ”Până la capăt!”.
În cursa care începe în 11 martie și se încheie în 18 martie s-au înscris 12 persoane, dintre care trei români. Tibi Ușeriu a băut o cafea cu fratele său, președintele Asociației Tășuleasa Social, Alin Uhlmann-Ușeriu, apoi a plecat ”în marea călătorie”. ”Cu mari emoţii din partea „colectivului” prezent, am băut împreună ultimele cafele (Alin), ne-am îmbrăţişat şi ne-am luat rămas bun, dorindu-i ultă căldură şi putere în drumul lui spre Polul Nord. Tibi Uşeriu a făcut primii metri în marea lui călătorie în urmă cu câteva minute! Tibi! Ne vei lipsi tare mult de la Pădurea Transilvania 3.0, dar ne bucurăm că vei duce mesajul Tăşuleasa Social până peste Cercul Arctic. Să cauţi nişte locuri de plantat acolo, poate în urmă încălzirii globale va trebui să ne mutăm acţiunile de plantare emoticon smile! Drum bun! Îţi ţinem pumnii şi ne gândim la tine!”, i-au transmis cei de la Tășuleasa Social.
Ușeriu știe ce-l așteaptă: ”Vom trage după noi o sanie de circa 9 kilograme. Vom avea un cort şi un sac de dormit. Echipamentul este pentru curse extreme polare. Din păcate, nu există echipament de alergare pentru aşa ceva, există echipament de expediţii pentru zone polare. Va trebui să port echipament din lână pe trei straturi: trei straturi mască, trei straturi ciorapi, trei straturi pantaloni, trei straturi geacă. Nu pot să mă duc în magazin să-mi cumpăr echipament ca să alerg acolo. Toate sunt făcute special pentru aşa ceva şi a trebuit să mi le comand. Cursa este nonstop, dar ne putem opri oricând vrem să ne facem mâncare, să dormim. În proporţie de 80% trebuie să ne organizăm singuri, adică nu sunt locuri unde să faci duş sau să te încălzeşti. Nu există aşa ceva. Sunt doar puncte de control din 100 în 150 de mile, dar asta înseamnă foarte puţin, aproape 200 de km. Acolo ei ne aşteaptă şi în caz că se întâmplă ceva, dacă avem nevoie de doctor, acolo putem primi asistenţă. Timpul maxim este de 150 de ore, iar recordul a fost de puţin peste 132 de ore. Eu aş vrea să o termin în şase zile. Cred că nu am să alerg foarte mult. Fizic nu mă simt în stare de aşa ceva. O să încerc mult pe partea psihică şi pe partea de anduranţă. O să încerc să merg foarte mult, într-un ritm alert şi să mă odihnesc foarte puţin. Când vine vorba de 563 de km între ghețuri prin noaptea polară e imposibil să-ți propui ceva anume, să spui cuvinte mari sau să găsești cauze sociale pe care să le susții. Va fi o cursă simplă – cursa vieții”.
În Parcul Municipal din Bistrița s-a desfășurat a 5-a ediție a evenimentului caritabil ”Alerg pentru spitalul copiilor”. Participarea la acest eveniment presupune donarea unui leu, sau cât dorește fiecare în parte, pentru a contribui la construirea primului centru medical independent de oncologie și hematologie pediatrică din România. În 5 martie s-au adunat 543 de lei.
Evenimente similare au mai avut loc în Bistrița anul trecut în 21 noiembrie și 12 decembrie, iar anul acesta în 23 ianuarie și 20 februarie.
Pentru construirea spitalului este nevoie de 80 de milioane de lei. Asociația ”1 Leu” propune ca fiecare român să doneze un leu o dată la nouă luni sau patru lei în total, pentru ca suma totală să se strângă în trei ani.
Sunt cu sufletul alături de tine dragă Tibi. Indiferent de rezultat vei avea admirația celor ce pot înțelege ce înseamnă un asemenea efort. Sper că îmi va fi ascultată ruga de seară unde te voi pomeni, iari bunul Dumnezeu îți va încălzi trupul așa cum cutezanța ta îmi încălzește sufletul.
Asta e Forest! Alergi pt copii, pt pace in lume, pt omenire, pt noi bistritenii! Ti – ai gasit scopul in viața!!! Felicitări!