Actualitate

Tor des Geants rămâne un coșmar pentru Tibi Ușeriu, care a abandonat și anul acesta

ACTUALIZARE Ultramaratonistul Tibi Ușeriu s-a retras și anul acesta la Tor des Geants (Turul Giganților), una dintre cele mai solicitante curse din Europa care se desfăşoară în Munţii Alpi pe o distanţă de 330 de kilometri.

El s-a retras din cursă după 81 de km, din cauza unor probleme medicale.  ”Este răcit foarte tare, are puroi în gât și de-abia poate să respire. Am mers toată noaptea împreună cu el. Se oxigenează insuficient și pe urcări merge foarte prost. Nu am reușit să-l punem pe picioare în timpul cursei, deși i-am dat tot felul de medicamente”, a declarat pentru aimx.ro unul dintre oamenii din staff-ul lui Tibi.

În 2015, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, Tibi Ușeriu a fost oprit la km 230, competiția fiind suspendată. În 2016, alergătorul bistrițean a abandonat după 66 km din motive medicale (blocaj renal).

”Cursa asta e coșmarul din care sper să mă trezesc zâmbind, după ce o să trec cu bine linia de finish. E a treia oară când îmi risc pielea pe crestele Alpilor. Prima dată, organizatorii au oprit cursa din pricina vremii proaste când mai aveam ‘doar’ cam 100 de kilometri până la final. A doua oară m-a rezolvat un blocaj renal atât de dureros, încât nu mai vedeam pe unde umblu. Acum sunt mai determinat ca oricând. Dar asta nu garantează nimic, fiindcă orice cursă e un mister. Poți construi strategii, poți să te simți antrenat, doar că nu poți ști ce surprize te așteaptă pe traseu. Iar un traseu care însumează o diferență de nivel de +24.000 de metri trebuie luat foarte în serios”, spunea Tibi Ușeriu înainte de start.

ȘTIREA 2 Tibi Ușeriu își riscă din nou pielea pe crestele Alpilor. Pe Tor Live puteți urmări parcursul lui

Ultramaratonistul Tibi Ușeriu, dublu câștigător al competiției extreme Arctic Ultra, a pornit nouă provocare – Tor des Geants (Turul Giganților), una dintre cele mai solicitante curse din Europa care se desfăşoară în Munţii Alpi pe o distanţă de 330 de kilometri, între 10 și 17 septembrie. Timpul limita pentru a ajunge la finish este de 150 de ore.

El a luat startul duminică dimineață în a treia încercare la Tor des Geants.

Parcursul lui Tibi Ușeriu poate fi urmărit live aici.

ȘTIREA 1 Tibi Ușeriu, din nou în Alpi: ”Sper să mă trezesc zâmbind din coșmar”. Ce loc vrea să ocupe la Tor des Geants

”În bancuri, la fel ca în basme, lucrurile reușesc abia a treia oară, după două ratări. La fel sper să se petreacă și cu mine la Tor de Geants. Cursa asta e coșmarul din care sper să mă trezesc zâmbind, după ce o să trec cu bine linia de finish. E a treia oară când îmi risc pielea pe crestele Alpilor. Prima dată, organizatorii au oprit cursa din pricina vremii proaste când mai aveam ‘doar’ cam 100 de kilometri până la final. A doua oară m-a rezolvat un blocaj renal atât de dureros, încât nu mai vedeam pe unde umblu. Acum sunt mai determinat ca oricând. Dar asta nu garantează nimic, fiindcă orice cursă e un mister. Poți construi strategii, poți să te simți antrenat, doar că nu poți ști ce surprize te așteaptă pe traseu. Iar un traseu care însumează o diferență de nivel de +24.000 de metri trebuie luat foarte în serios. Așa că, gata cu poveștile, urmează marea confruntare cu micul meu coșmar. Vă mulțumesc de pe-acum tuturor pentru susținere și încurajări. Sper să nu vă înșel așteptările” – Tibi Ușeriu pe Facebook.

”Prognoza arată că se strică vremea. Pe mine mă avantajează condițiile foarte grele: frig, zăpadă, ploaie, dar să nu se întâmple ca în 2015 când s-a anulat concursul. Este impresionant. Măcar o data în viață merită să trăiești acest spectacol extraordinar. Tor des Geants a rămas o competiție faină. Fiecare localnic, hotelier este implicat în acest concurs. În timpul cursei, când treci noaptea prin sate, găsești bere și mâncare lăsate pe mesele de la terase. În munți oamenii lasă brânză și lapte la stâni. Sunt mai bine pregătit ca anul trecut și mult mai bine ca acum doi ani. Este foarte multă strategie în această cursă. Trebuie gândită foarte bine. Toți cei care au început în forță nu au ajuns la final sau au avut foarte mari dificultăți. Că să fii sigur că te impui îți trebuie o medie de 3,8 – 3,9 kilometri/pe oră. Nimeni nu ține însă acest ritm. Urcările sunt criminale. Cursa începe efectiv la kilometrul 200. E o competiție dificilă și plină de neprevăzut. Poate să te lovească ceva când crezi că ți-e mai bine. Mi-a fost mult mai greu la Tor des Geants decât la Arctic Ultra, unde trebuie să fii bun prieten cu frigul iar eu m-am împrietenit cu el. La Tor trebuie să fii prieten bun cu urcările și eu mai am mult de lucrat. E greu să recuperez în doar cinci ani ceea ce alții fac de 20. Marea problemă aici este diferența de nivel. Planul meu a fost facut pentru 90 de ore. Asta ar însemna în primii 15”, a declarat Tibi Ușeriu pentru aimx.ro.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.