Social

Tibi Ușeriu, protagonistul unei producții gen Survivor, în Munții Călimani: Va fi o provocare destul de mare

Zece copii cu vârste cuprinse 10 și 14 ani vor avea parte de o aventură demnă de ținut minte toată viața. Împreună cu Tibi Ușeriu, vor străbate cărări neumblate din Munții Călimani pe care le vom putea descoperi în toamnă când va fi difuzat filmul pe Netflix. Este a treia experiență cinematografică a câștigătorului unuia dintre cele mai dificile concursuri din lume: ultramaratonul Arctic Ultra.

”În urmă cu doi ani, am dat drepturile de a se face un film hollyudian pentru cartea 27 de pași. Acest film este 80% ficțiune și 20% ce mai rămâne de prin carte, dar contribuția mea se rezumă la faptul că am dat drepturile și atât. Tot de doi ani de zile, filmăm la un documentar tot cu o echipă canadiană, care mă urmărește peste tot unde merg, pe la competiții, pe la Via Transilvanica, și, în următorii trei ani, va apărea și acest film despre mine. Aici pot spune că joc eu”, a spus Tibi Ușeriu.

A treia experiență cinematografică abia acum urmează. În luna iulie, Tibi va începe o adevărată aventură în Munții Călimani alături de 10 copii, aleși dintre peste 350 care au participat la un casting. Sunt copii din medii diferite, unii foarte inteligenți, alții sportivi și alții copii care locuiesc în centre de plasament, cert este că majoritatea nu au intrat niciodată într-o pădure.

”Vom începe din Pădurea Pedagogică de la Piatra Fântânele, după care ne continuăm aventura cu cei 10 copii prin Parcul Național Munții Călimani. Este ideea regizorului Radu Muntean, care vrea un fel de Survivor. Copiii vor învăța de la mine cum să supraviețuiască în pădure cu cort, o să-și care ei singuri mâncarea, apa, îmbrăcămintea și nu vom folosi deloc drumurile și cărările. O să intrăm în pădure, acolo unde nu a ajuns picior de om. Eu o să am grijă de ei, să învețe să meargă prin pădure, să facă un foc în siguranță, să-și folosească echipamentul. Cu siguranță și pentru mine va fi o provocare destul de mare. După ce vor fi gata filmările, mai urmează patru luni de editare, iar din câte știu filmul va apărea prima oară pe Netflix”, a spus Tibi.

Survivor este o emisiune concurs, în cadrul căreia un grup de oameni este izolat în diverse locuri sălbatice și concurează între ei pentru bani și alte premii. Emisiunea folosește o eliminare progresivă, în fiecare episod concurenții votând pentru excluderea unuia dintre ei, până când în final rămâne un singur concurent care câștigă titlul de „Unic Supraviețuitor” și premiul în bani aferent. Formatul pentru aceasta emisiune a fost creat în 1992 de către Charlie Parsons și a fost utilizat pentru prima dată în Suedia în 1997 pentru emisiunea „Expedition Robinson”.

Prima participare la 6633 Arctic Ultra

În 2016, dintre 12 participanți și într-un timp de 173 ore și 44 minute, Tibi Ușeriu a terminat primul cel mai dificil maraton (din punctul de vedere al distanței parcurse – 566 km – și al temperaturilor), 6633 Arctic Ultra, pe care l-a denumit cursa vieții, ajungând primul la capătul celor 566 km din zona Cercului Polar. El a parcurs 566 de km pe un ger năprasnic și la temperaturi de până la -52 de grade și a ajuns cu 12 ore înainte de termenul limită. Doar 7 competitori au trecut linia de sosire. La start au fost trei români: Tiberiu Ușeriu, Andrei Roșu, Vlad Tănase.

A doua participare la 6633 Arctic Ultra

În 2017, dintre 18 participanți și într-un timp de 158 ore și 25 minute, a câștigat din nou cel mai dur maraton din lume desfășurat la Cercul polar arctic, reușind să treacă primul dupa 173 de ore și 40 de minute, pentru al doilea an consecutiv linia de sosire de la Tuktoyaktuk, Canada unde s-a încheiat cursa de gheață a maratonului „6633 Arctic Ultra”.

A treia participare la 6633 Arctic Ultra

În 2018, dintre 25 participanți și într-un timp de 172 ore și 50 minute, Tibi Ușeriu a reușit să câștige pentru a treia oară consecutiv din tot atâtea participări, ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat printre cele mai dificile din lume, având în vedere că se desfășoară în zona Cercului Polar. La ediție aniversară, ediția a X-a a competiției, au terminat doar 6 competitori și au avut la dispoziție 216 ore să parcurgă traseul de 618 kilometri. La start au fost patru români: Tibi Ușeriu, Levente Polgar, Avram Iancu și Florentina Iofcea. Ceilalți trei români au abandonat competiția încă din primele 24 de ore, din cauza condițiilor meteo și a unei accidentări. Cursa a debutat în data de 8 martie 2018, iar Tibi a reușit să o încheie după 7 zile și aproximativ 5 ore.

Yukon Arctic Ultra – 2020

În 2020, Tibi Ușeriu a reușit încă o performanță excepțională. Doar el și un elvețian au putut să termine competiția Yukon Arctic Ultra, supranumită „Cursa infernală de la Cercul Polar”.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.