Cultură

Ţigănie rai, rai care erai… (FOTO)

Festivalul tradiţiilor ţigăneşti, organizat în fiecare an de Sfânta Maria Mare, a adunat şi anul acesta un public numeros pe pietonal unde mai multe formaţii au dansat pe scena amplasată în aer liber. Revelaţia serii a fost ansamblul Roma Fest din Târgu Mureş. ”Romii nu trebuie să uite că fac parte dintr-o etnie care a dat lumii valori culturale şi spirituale”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Ansamblul Roma Fest a devenit celebru în urma colaborării cu vestitul Circ du Soleil, dar şi datorită impresarului japonez. La Bistriţa, ansamblul a urcat pe scenă în mai multe etape şi a dansat într-un ritm ameţitor care a încântat publicul adumat în centrul istoric.

Alături de Roma Fest, au încins scena formaţii din Sâncraiu de Mureş, Budacu de Sus, Cetate, Țagu, Sânmihaiu de Câmpie, Bistriţa, dar şi Fanfara ”Zece prăjini” din Iaşi.


Senzaţie a făcut şi o fetiţă de patru ani, care s-a unduit pe scenă alături de colegele ei mult mai mari.

Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, consilierul judeţean Emil Neia Lăcătuş, a venit la festival împreună cu fiica lui, dansatoare în ansamblul ”Trifoiaşul de la Munte” din Budacu de Sus, coregraf Letiţia Stoicescu.

Fustele colorate, salbele şi dansurile din buric au smuls aplauzele celor prezenţi, printre care primarul Ovidiu Creţu împreună cu soţia, Matei Lăcătuş – preşedintele Asociaţiei Social Democrate a Romilor din Bistriţa-Năsăud.

În deschiderea spectacolului, primarul Ovidiu Creţu le-a urat la mulţi ani, sănătate şi bucurii tuturor celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Maria.

”Este Sfânta Maria, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, o sărbătoare importantă pentru români şi romi, pentru că Născătoarea de Dumnezeu este ocrotitoarea celor în nevoi. De aceea, creştinii o sărbătoresc atât la naştere, cât şi la adormire şi mii de pelerini merg la mănăstiri. Festivalul tradiţiilor ţigăneşti a avut loc pentru prima oară acum 11 ani şi i-am dat o structură distinctă: festival dedicat etniei rome, care convieţuieşte de sute de alături de celelalte. Bistriţa este cunoscută peste tot drept un loc în care etniile au convieţuit în pace şi au construit ceea ce avem azi, un oraş care are ambiţia să devină european şi care nu a uitat că partea culturală, de suflet, este esenţială. Încheiem ciclul festivalurilor de vară cu Festivalul tradiţiilor ţigăneşti, un cadou pentru toţi cetăţenii. Este important ca romii să nu uite că fac parte dintr-o etnie care a dat României şi lumii valori culturale şi spirituale”, a spus Creţu.

”Țigănie rai/Rai care erai/Caravanserai/Acadea (…) Giacardea, cardea/Gialino mura/Gia mura, mura/Ce mişto” (Phoenix – Mica ţiganiadă)

Mai multe imagini de la festival – pe pagina noastră de facebook!

       

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS