Un grup de tineri a venit tocmai din Brașov la deschiderea Bike Park de la Bistrița, atrași de traseele noi amenajate aici, dar și de prietenia cu rideri precum Angelo Bude, cel care s-a ocupat în cea mai mare parte de coordonarea investițiilor care s-au făcut cu acest scop pe Dealul Cocoș.
”Pentru noi este interesant să vedem trasee noi. Sunt în Brașov destule, avem și mai aproape trasee, însă când se deschid trasee noi în țară mergem să vedem cum sunt, mai schimbăm. Telescanul e un punct forte fiindcă acolo unde nu există instalații pe cablu de urcat, să dai la pedală până în vârful dealulului sau al muntelui îți ia foarte mult, iar acest lucru înseamnă că nu apuci să cobori de prea multe ori. Partea cea mai frumoasă este când ne dăm la vale. Când e instalație, ne bucurăm mai mult de trasee. În lumea aceasta de gravity, ori că vorbim de downhill, ori de enduro, este o comunitate. Când se mai organizează concursuri, mai întâlnești oameni, te împrietenești cu ei, iar despre evenimentul de azi, de la Bistrița, am aflat de la Angelo și am venit. Ar fi vrut să vină și prieteni din București, dar e greu să te mai dai pe bicicletă după ce ai condus 7 ore”, ne-a spus Anca, una dintre fetele din Brașov.
În opinia ei, Bistrița are toate șansele să devină o destinație pentru turismul de aventură fiindcă sunt puține locuri în țară unde riderii au la dispoziție telescaun sau telegondolă, în Cluj, la Mărișel, în stațiuni de pe Valea Prahovei și la Brașov, unde încă mai este zăpadă.
”Am venit aici pentru că este telescaun și ne putem da mult mai multe ore decât dacă am pedala. Din păcate sunt puține locuri în țară unde există up-lift și sunt cam împrăștiate și pierzi mult pe drum dacă vrei să mai schimbi zona. Mie îmi place Bistrița, îi cunosc și pe oamenii de aici, vin cu plăcere de fiecare dată. Implicarea riderilor din Bistrița e salutară. Dealuri și munți sunt în toată țara, dar implicarea face diferența și ne bucurăm când găsim ceva frumos pe undeva”, a adăugat și Robi.
Întrucât riderii, în general, preferă să doarmă în cort, cei din Brașov ne-au spus că le-ar plăcea ca, în viitor, să existe un loc special pentru campare la baza Pârtiei Cocoș, cu facilitățile aferente și marcarea corespunzătoare a spațiului respectiv.
Sâmbătă 14 mai s-a deschis sezonul de activități de agrement în parcul de aventură și pe traseele de downhill din pădurea de pe Dealul Cocoș din Unirea.
Cu această ocazie a fost programat și un concert cu Iarba Fiarelor, DJ Memo și trupele locale Punct, M.A.A.D., Armada, Halta H și Blues Brothers.
Accesul la telescaun a fost gratuit în ziua deschiderii. Până la vacanța de vară, telescaunul va funcționa în zilele de sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar ulterior programul va include și zilele din timpul săptămânii.
În Bike Park sunt amenajate două trasee de coborâre cu grade diferite de dificultate în zona pârtiei de schi: Traseu family – distanţă 2.800 m, grad de dificultate uşor/mediu și Traseu downhill pentru concurs de ciclism coborâre – distanţă 1.700 m, grad de dificultate ridicat: săritori, strat de pietre „rockgarden”, off-camber.
Despre acesta din urmă, Angelo Bude a spus: ”Are o diferență de nivel de 260 m. Nu este un traseu ușor, are mult off camber și o primă porțiune care este destul de abruptă. Sunt și porțiuni de jump-uri și turnante, în care poti duce viteză. Am încercat, pe cât posibil, să îl lăsăm cât mai natural în multe zone”.
În Aventura Park sunt 13 platforme care fac legătura între 11 ateliere printre copaci, două ateliere la sol pentru copii de până la 6 ani, trei tiroliene (cea mai lungă are 70 de metri, celelalte două au câte 35-40 de metri, fiind mai scurte și mai abrupte), dar și două panouri de escaladă cu grade diferite de dificultate, în total trasee care însumează 400 de metri. Acestea pot fi parcurse prin traversare sau cățărare, folosind cele 20 de echipamente individuale de autoasigurare pentru parcurgerea parcului, dar și cele două echipamente de asigurare traseu și escaladă, inclusiv corzi dinamice.
Coada mare la tele scaun. Sunt puține puncte în care îți poți prinde bicicleta. O bătaie de joc.
Nu știm ce vrei sa spui!!!
Coadă mare că a fost gratis. Du-te când se plătește că atunci nu e coadă deloc. Marea majoritate a telescaunelor au suporți de biciclete, cele câteva fără suporți sunt așa din motive tehnice.
Foarte frumos ca dam drumul la facilitati, dar faceti ceva apropo de atitudinea functionarilor care deservesc aceste spatii, daca programul este pana la ora 18, sa stea dracului pana la 18, mentalitati de functionari care inchid totul la 17: 30 cand oamenii vroiau sa urce…strica tot. Pacat de investitii gestionate de imbecili!
Și s-a închis la 5:30. In conditiile in care era plin de lume, amatori de urcat, soare, muzica si timp frumos. Bugetari care lucrează în scârbă și un primar interesat doar de poze pe FB. Noțiunea de serviciu public le este cu totul străină.
Nimic nu e adevărat din ce ai zis. Se știa că ultima urcare este la 17:30, și lumea era deja împrăștiată. Era doar o familie cu un copil, femeia se certa cu jandarmii că de ce nu o lasă să urce. Nu înțelegea că programul s-a terminat, avea pretenția ca toată lumea să stea peste program să poată urca Măria-sa. În rest era doar personalul care se pregătea să oprească utilajul, se pregăteau de închidere. Programul a fost anunțat din timp.
Ca sa inteleg si eu programul oficial este pana la 18:00 dar cineva a hotarat ca ultima urcare este la 17:30, asta in conditiile in care kkt-ul ala de telescaun, o investitie cvasi-inutila mai are vreo 30 de ani pana se amortizeaza/caseaza. Asta in ziua in care este frumos afara, este plin de lume si este si deschidere de sezon. Eu le-as da vreo 20% la salar… in jos…pe rand pe directorului care se ocupa de partie/trasee, pe seful de obiectiv si tuturor istetilor care erau de serviciu. Este culmea nesimtirii. In zilele ploioase ce kkt faceti ma istetilor, ca nu va calca nimeni , aveti liber? Unjeti toata ziua mecanismul, nu telescanul, ala interior cu apa de foc? Poate ar fi bine sa anuntati la 10:00 dimineata ca ultima urcare a fost la 09:59, asa, pentru ca puteti si apoi sa radeti cati fraieri sunt in Bistrita. Asta pentru ca aparent serviciile din primarie sunt doar pentru VIP-uri, cetatenii este doar neste fraieri? Un primar NORMAL v-ar plati in functie de incasari si sunt sigur ca ar merge totul struna, altfel o sa rugineasca telescaunul ala de cati prosti ar trebui sa-l gestioneze, dar stau sa vada cum creste iarba… pe astfalt. Asta din cauza ca in primaria aia sunteti o famelie mare, iar nasu’ mare e Primarele!
Nu te certa cu mine, nu lucrez la primărie și nici la telescaun. Doar că ieri am fost toată ziua acolo, în calitate de rider. Din întâmplare eram la baza pârtiei când cucoana cu tocuri și cu aere de Leșu city se certa cu toată lumea că nu o mai lasă să urce. Ultima urcare e la 17:30, pentru că telescaunul face 20 min până sus, deci nu ai mai putea coborî de acolo. E deschis și astăzi, dar pe bani. Programul a fost anunțat din timp, nouă ne-a fost de ajuns. La ora de care zici nu era „PLIN DE LUME”, nu mai minți, era gata spartă gașca, lumea s-a răsfirat. Și nici vremea nu era ideală, așa cum minți tu, bătea vântul destul de tare.
Nu vă mai certați pentru nimic, se poate merge și astăzi, e deschis. Vremea e bună.
Nici eu nu am înțeles în prima fază despre cum e cu programul, nici nu am fost prea atent ce-i drept, la fel și prietena. Dar m a lămurit un tânăr de acolo. Am înțeles până la urmă și au dreptate angajații. Nu va mai tot luați de ei și acceptați programul pe care îl au. Noua ne-a plăcut și cu siguranță vom reveni. Apropo, lunar ar trebui cate un astfel de eveniment…concert, party 😊