Copiii din Republica Moldova, membri ai ansamblurilor ”Iasomia” şi ”Mărunţica”, împreună cu profesorii lor Viorica Pop, Olga Chiriac, Iurie şi Valentina Catană, care au fost timp de o săptămână oaspeţi ai judeţului Bistriţa-Năsăud în cadrul celei de-a XIX-a ediţii a Taberei internaţionale ”Acasă la noi”, au fost primiți de conducerea Consiliului Județean în sala mare a Palatului Administrativ.
”M-am bucurat să fiu astăzi gazda elevilor din Republica Moldova. Îi felicit pe copilașii care ne-au încântat cu un recital de muzică tradițională românească și le transmit că vor fi bineveniți ori de câte ori vor dori să se întoarcă în județul nostru”, a menționat președintele CJ Radu Moldovan.
”Ei au fost primiți în sala mare a Consiliului Județean să vedem dacă șederea aici a fost pentru ei o reușită. Se pare că pleacă cu minunate amintiri ce o să le amintească mereu de faptul că ”sângele apă nu se face”, a notat pe Facebook vicepreședintele CJ Alexandru Pugna.
Pe parcursul taberei, elevii au vizitat Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean, Primăria orașului Beclean, Băile Figa și Herghelia Beclean, au avut întâlniri pe Valea Someșului, au vizitat obiective turistice din Sîngeorz-Băi, Maieru, Rodna, Șanț, Lunca Ilvei, Mănăstirea de la Ilva Mare, Poiana Ilvei, Feldru, Nepos, Rebrișoara, Dumitra, Năsăud, Salva și Coșbuc.
ȘTIREA INIȚIALĂ Tineri din Republica Moldova, într-o tabără de cultură şi civilizaţie românească în judeţul nostru
Un număr de 36 de copii şi tineri din Străşeni şi Cimişlia, Republica Moldova, au sosit vineri în Bistriţa-Năsăud unde, până în 19 august, vor participa la o tabără de cultură şi civilizaţie românească organizată de Despărţământul ASTRA în colaborare cu autorităţile judeţene.
Tabăra, care face parte din proiectul “Acasă la noi”, a ajuns la ediţia a XIX-a şi va avea loc până în 19 august 2015. Deschiderea festivă a avut loc la Biblioteca Judeţeană “George Coşbuc” în prezenţa vicepreşedintelui CJ, Alexandru Pugna, a directorului BJBN, Ioan Pintea, a protopopului Alexandru Vidican şi a altor oficialităţi.
Cu acest prilej, oaspeţii basarabeni au aflat că vineri vor vizita Bistriţa, sâmbătă fi oaspeţii Becleanului unde vor vizita Colegiul Naţional “Petru Rareş”, Primăria Beclean, Băile Figa şi Herghelia Beclean, vor avea întâlniri pe Valea Şieului şi a Someşului, mai precis vor vizita obiective turistice din Maieru, Rodna, Şanţ, Lunca Ilvei, Ilva Mare, Poiana Ilvei, Feldru, Nepos, Rebrişoara, Dumitra, Năsăud, Salva şi Coşbuc.
Potrivit organizatorilor, tabăra de cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi” le oferă prilejul copiilor şi tinerilor români din teritoriile aflate în prezent în afara graniţelor României, cât şi celor care se găsesc în diferitele comunităţi româneşti, să se bucure de activităţile iniţiate şi organizate de despărţămintele Astrei din România şi de organizatorii din localităţile-gazdă.
“Pentru mulţi dintre beneficiari, taberele organizate în diferite zone ale României constituie o ocazie unică, de a se bucura de frumuseţile naturale şi valorile spirituale ale unei ţări pe care o simt aproape, vorbindu-i graiul, dar pe care nu au avut prilejul să o viziteze”, se arată într-un comunicat al Astrei.
Beneficiari sunt anul acesta 18 membri ai Despărţământului ASTRA „Mihai Eminescu” Străşeni, Republica Moldova şi 18 membri ai Cercului ASTRA Selemet, Cimişlia, Republica Moldova.
Un gest foarte frumos, un lucru normal si care tine de nationalismul din fiecare dintre noi, acela de a ajuta, atat cat se poate, semenii nostri aflati intr-o situatie generala mult mai grea, sub presiunea sovietica, persecutati continuu intr-o tara cu cele mai vitrege conditii de trai din UE si vecinatatea ei. Respect pentru initiativa dusa la bun sfarsit!