Actualitate

Țintean: Taxa penalizatoare, în sarcina operatorului. Pretenții sporite față de bistrițeni

Ministrul Mediului a anunţat că adoptarea Ordonanţei de Urgenţă ce prevede ca taxa de 80 lei pe tona de deşeuri deversată la groapa de gunoi să fie aplicată ca taxă penalizatoare la diferenţa care nu se reciclează va fi făcută săptămâna viitoare, astfel încât până atunci să fie ascultate opiniile tuturor jucătorilor din domeniu. Daniel Constantin a precizat că un obiectiv al ordonanţei ar fi ca România să ajungă la o rată de reciclare de 50% până în 2020. Ţinta pentru 2017 va porni de la 20%, pentru ca apoi să urce la 30% în 2018, 40% în 2019% şi 50% în 2020.

”Taxa este mai mult o penalitate pentru cei care nu-și ating țintele de reciclare. Prin urmare, penalitatea trebuie pusă în sarcina celui care nu-şi face treaba, deci a operatorului, fără echivoc, pentru că operatorul trebuie să vină cu utilaje și pubele de specialitate, cu saci coloraţi, iar dacă îşi face treaba bine şi UAT-ul nu pune umărul și nu spune că poluatorul, adică cetăţeanul, să respecte ceea ce spune operatorul, atunci suntem îndreptăţiţi să penalizăm UAT-ul. Dacă nu, plăteşte cel care nu-şi face treaba, adică operatorul. Se duc lupte acerbe, operatorii fac front comun şi insistă să plătească UAT-urile, dar, din punctul de vedere al modului cum este propusă, pentru noi este foarte clar, adică operatorii care colectează şi transportă trebuie să îşi facă treaba”, a declarat vicepreședintele CJ Bistrița-Năsăud Ioan Țintean.

El a menționat că așteaptă cu mare nerăbdare să fie publicată OUG prin care se clarifică lucrurile cu privire la partea care va trebui să achite această taxă, propunerea Guvernului fiind ca operatorul de colectare și transport să aibă un rol primordial: ”Operatorul trebuie să aibă dotare conformă și ce s-a întâmplat până acum nu va mai fi în următorii patru ani, operatorul trebuie să facă o campanie de conștientizare în rândul cetățenilor. Dacă din 20% cât este sarcina va recicla numai 5%, pe diferența de 15% va plăti taxa. Se fac presiuni mari din partea operatorilor, unii nu au dotările corespunzătoare și nu sunt exigenți cu populația pentru a recicla cantitatea deșeuri. Se vor produce modificări substanțiale în ceea ce privește conștientizarea populației, indisciplinații vor suporta penalizări. După ce va fi desemnat noul operator în urma licitației, pretențiile față de bistrițeni vor fi sporite, lucrurile se vor schimba radical. Cetățenii trebuie să fie convinși că nu mai poate merge așa cum a fost până acum”.

3 comentarii

  • Nu pretenții sporite față de bistrițeni, ci obligații de îndeplinit pentru administrația locală, ADI Deșeuri, aceasta în conformitate cu legislația în domeniu. Se pune întrebarea, care sunt argumentele persoanelor decidente la nivel local și județean pentru nerespectarea cadrului legal încă din 2012 ?
    Cetățeanul trebuie să aibă posibilitatea depunerii deșeului selectat, cu preț pe componentă de deșeu, pentru o reală obligație de plată în sarcina acestuia. Banul, este motorul care disciplinează omul și cetățeanul care obține costul cu deșeul cât mai scăzut, urmează a fi exemplu de urmat în comunitate, iar pentru cel indiferent, măsurile coercitive.
    Întregul cadru de operare, organizare, este în sarcina administrației locale și aceasta trebuie să-și ducă la îndeplinire obligațiile.
    Cu absolut nimic nu se justifică taxa de salubrizare, tarifele anuale stabilite cu creșteri de circa 10%, fără TVA, etc. !!!!!
    Așa că nu mai trebuie aruncată responsabilitatea în sarcina cetățeanului, dacă nu se știe implementa un sistem performant, există practica altor țări, dați dovadă de voință și implicare.

  • Domnule Tintean, ati uitat ca in judetul nostru se deruleaza un proiect cu finantare europeana de aprox. 43 mil. euro? Conform acestui proiect operatorul are obligatia colectarii selective din containerele semiingropate de 3 mc. Daca schmbati regulile cu saci colorati si alte masini, operatorul va creste pretul la populatie.
    Pretul nu mai poate creste, ca oricum v-a fi prea mare 12 lei la oras, si asta e tot din cauza dvs.(conducerea judetului) intrucat faceti protectie sociala la rural unde pretul este de 3 lei, protectie pe spatele celor de la oras (daca putem numi oraseni pe cei din Beclean, Singeorz-Bai si Nasaud) si din cauza ca ati aprobat f.f.usor majorarea pretului la depozitare de la Tarpiu in favoarea Vitalia SRL de la 42 lei/to la 69 lei/to.
    De ce nu spuneti ca suntem obligati sa taram proiectul pana in 2020 pentru a nu returna banii europeni, iar pana atunci se face ce se poate, inclusiv falimentarea inca a unui operator care este mintit sistematic la numarul populatiei judetului.
    In concluzie chiar daca avem un proiect finantat cu bani grei acesta este falimentar iar orice modificare nu se va face nici pe banii UAT-urilor, nici a operatorului ci, din pacate a cetateanului de rand. Din pacate pentru ca, desi exista multi care respecta regulile de selectare sunt tratati (la facturare) la gramada cu ceilalti.

  • Ce au facut ADI deseuri,cu armata de ”specialisti” ,impreuna cu alti ”Profesionisti” ai CJ pana acum?Pentru ce au primit salariile daca nu au respectat Contractulde finantare cu Ministerul Mediului pentru fondurile europen primite ,dar folosite incompetent si ineficient?In afara de declaratii si balbiieli nu exista decat un singur vinovat: contribuabilul,care plateste pe toti acesti bugetari,si apoi tarife marite si servicii de proasta calitate. Pana cand?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.