Actualitate

Tipuri de micrometru. De ce să alegem un micrometru digital

Micrometrul este un instrument de măsură a lungimii, folosit pentru a măsura cu precizie lungimea sau lățimea unui obiect, distanța între două planuri sau profunzimea unei găuri.

Micrometrul este mai precis decât șublerul. Cu un micrometru se pot face măsurări cu o toleranța de până la o sutime de milimetru.

Familiarizează-te cu anatomia unui micrometru. Unele părți sunt staționare, în timp ce altele sunt mobile. Componentele de bază: potcoava, nicovala, braț cilindric, tija, tambur, dispozitiv de fixare a tijei, dispozitiv de apăsare, suprafaţă de măsurare.

Când aș putea folosi un micrometru?

Dacă ești mașinist, producător sau un inginer profesionist, măsurătorile exacte sunt o necesitate zilnică. Când vine vorba de măsurarea obiectelor cilindrice sau sferice, un micrometru exterior ar fi cel mai bun instrument de utilizat. Un micrometru bine calibrat poate fi dificil de utilizat, dar cu răbdare și practică, acest instrument poate fi „îmblânzit”.

Vei folosi un micrometru atunci când este necesară o măsurare foarte precisă. Există mai multe modele diferite, în funcție de ceea ce trebuie măsurat. Aceasta ar putea însemna dimensiunea unei conducte, scule sau obiecte din exterior. Ar putea fi de asemenea vorba despre lățimea interioară a unei conducte, a unui rulment sau a unui alt obiect gol. Sau ar putea fi adâncimea unei găuri.

Un micrometru este instrumentul la care vei apela când precizia este cel mai important factor. Acest lucru este valabil frecvent pentru aparatele cu piese mobile. Piesele care se deplasează în interiorul și în afara lor, precum un piston, de exemplu, trebuie să rămână la locul lor. Dacă aceste părți au cel mai mic joc, întregul aparat poate da greș. Acest lucru este valabil și în alte aplicații, cum ar fi utilizarea rulmenților. Alte aplicații care necesită cea mai exactă măsurare sunt armăturile conductelor – mai ales dacă prin conductă vor trece gaze cu molecule foarte mici și ușoare, precum heliul. Micrometrele sunt, de asemenea, instrumentul preferat atunci când măsoară se grosimea unor articole precum tabla, care este foarte subțire.

Cum citesc un micrometru?

Este important să veridici dacă micrometrul este în inci sau în metri înainte de a-l utiliza pentru măsurători. Asigură-te că folosești un instrument care are aceeași unitate de măsură cu obiectele cu care lucrezi deja.

Instrucțiunile despre citirea unui micrometru vor veni de la producătorul instrumentului pe care îl deții, pentru că ele variază de la aparat la aparat și sunt destul de complicate.

Tipuri de micrometre, le găsiți la EMAG

1. Micrometru standard

2. Micrometru exterior

Este un mijloc de măsurat lungimi cu şurub micrometric, funcţionarea lui bazându-se pe transformarea mişcării de rotaţie a unui şurub micrometric în mişcare de translaţie. Pasul şurubului micrometric este de 0,5 mm, deci deplasarea liniară este tot de 0,5 mm.

Părţi componente: potcoavă; braţ cilindric; nicovală; tija şurubului micrometric; tambur; dispozitiv de fixare; dispozitiv de limitare a apăsării.

3. Micrometru de interior cu fălci

4. Micrometru pentru roți dințate

Este un micrometru de exterior utilizat pentru măsurarea elementelor constructive ale roţilor dinţate. Elementele caracteristice ale acestui micrometru sunt dimensiunea şi suprafeţele de măsurare sub formă de talere.

5. Micrometru pentru filete

Este un micrometru utilizat pentru măsurarea diametrului mediu, diametrului interior sau exterior al filetelor exterioare. Se deosebesc de micrometrele obişnuite prin utilizarea unor vârfuri de măsurare speciale care se introduc în nişte alezaje special practicate în tija şi în nicovala micrometrului.

6. Micrometru de adâncime

Este un micrometru utilizat pentru măsurarea adâncimii pragurilor şi a găurilor înfundate. Domeniul de măsurare este de 0-25 mm, iar pentru mărirea acestui domeniu se folosesc prelungitoare, adică nişte tije asamblate la şurubul micrometric, confecţionate din 25 în 25 de mm.

Elemente componente: talpa micrometrului; braţ fixat rigid de talpă; braţ cilindric; dispozitiv de fixare.

7. Micrometru digital

Un micrometru digital este un instrument de măsurare a lungimilor prevăzut cu mecanism șurub piuliță, având dispozitiv de citire de tip digital. Dispozitivul de afișare digital poate fi: cu diode electroluminiscente sau cu cristale lichide.

De ce să alegi un micrometru digital

Un micrometru digital este cea mai recentă inovație în acest domeniu. Micrometrele digitale pot face măsurători extrem de precise, majoritatea pot măsura până la 0,0005 inci sau 0,001 mm.  

Măsurătorile pot fi făcute în unități metrice sau imperiale. Utilizatorul își poate converti citirile de la un sistem la altul prin apăsarea butonului mm / inci.

În loc să aibă două (sau trei) scări separate pe care să citești o măsurătoare, afișajul furnizat de un micrometru digital este generat electronic și afișat pe un ecran LCD. Citirea este instantanee și evită erorile prin eliminarea necesității de a interpreta rezultatele măsurătorii.

Unele micrometre au o conexiune de ieșire a datelor care le permite să fie conectate la un computer. Măsurătorile pot fi apoi stocate pe o foaie de calcul, în loc să fie înregistrate manual.

Așadar, un micrometru digital este rapid și simplu de utilizat, spre deosebire de un micrometru manual, ceea ce va ușura munca oricui.

(Advertorial)

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS