Lovită de inundaţii devastatoare în urmă cu 11 ani, comuna Tîrlişua şi-a revenit în mod spectaculos, cu toate că efortul de a reface infrastructura nu a fost deloc mic în condiţiile în care este una dintre cele mai mari şi mai răsfirate comune din judeţ, având şi cea mai întinsă reţea de drumuri.
Din fericire însă, cele mai multe sunt asfaltate, administraţia condusă de primarul Vlăduţ Purja reuşind să modernizeze peste 65% dintre drumurile comunale.”Comuna noastră este una dintre cele mai mari, foarte răsfirată, cu cea mai mare lungime de drumuri. Nicio comună nu are aşa de multe drumuri ca noi, comunale, forestiere şi agricole. Mai precis, sunt circa 250 de km de drumuri în total care traversează 10 sate. Am asfaltat 13, 7 km din 24,7 de km de drumuri comunale şi încă 1,5 km de străzi secundare. Suntem pe primul loc în judeţ la lungimea drumurilor comunle”, a explicat primarul.
Printr-un proiect integrat care a avut mai multe obiective, s-au asfaltat şi 3,5 km de drumuri comunale.
„Am făcut canalizare şi aducţiune de apă pe circa 7 km, staţie de epurare şi centru social, dotări la cămin. Am făcut şi 10 km de drumuri forestiere. Am făcut piaţa prin GAL şi încă un proiect pe PNDL I, am asfaltat un drum comunal cu peste 10 km lungime. E un drum care leagă Agrieşul de Molişet, drumul comunal cel mai lung. Din păcate, nu ajunge asfaltul până în Maramureş. Din Molişet mai este doar un km până la limita cu Maramureşul, trece în satul Larga din comuna Suciu de Sus. Până la următorul asfalt din satul Larga mai e tot aşa un km. E un drum agricol, dar se poate circula. Noi facem reparaţii an de an pe el, Maramureşul face şi el, dar mai puţin. Judeţul Maramureş, din păcate, nu a făcut niciun fel de eforturi, deşi preşedintele CJ Radu Moldovan l-a sunat pe omologul dânsului din Maramureş chiar de zilele comunei la noi, i-a promis că vor face şi ei asfaltul, dar, din păcate, nu au reuşit. De la Suci încolo e drum judeţean, dar unul cu gropi care, de zeci de ani, are doar cârpituri”, a spus primarul.
La un calcul simplu, Vlăduţ Purja are cu ce se lăuda. „Avem 65% din drumurile comunale asfaltate”, a spus primarul care nu se opreşte însă aici. A depus un proiect prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală derulat prin Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR), însă, nu a intrat în primul pluton al celor care au obţinut finanţare.
„Suntem primii sub linie. Pe programul montan, noi am fost pe locul 16 la nivel de ţară. S-ar putea să primim finanţare dacă se fac economii la celelalte proiecte finanţate, peste o sută au fost în total. Noi am făcut tot ce a depins de noi. Am fost o dată, l-am redepus, am găsit formule de a mări punctajul, dar noi nu avem niciu drum naţional, nici gară ca să avem punctaj mai mare”, a explicat el.
Cu utilajele din dotarea primăriei, Vlăduţ Purja a reuşit să deschidă şi alte peste 30 de drumuri care duc spre cătune sau case izolate din comună. „Costurile sunt foarte mari. Să duci balast într-un vârf de deal necesită consumuri foarte mari. Noi am făcut însă tot ce a ţinut de noi. Sigur că, în Primărie apar noi şi noi probleme, oamenii uită cum a fost şi au noi pretenţii. E şi normal. Noi, administraţia, facem ce putem şi ce ţine de noi ca ei să ducă un trai decent şi să-i ajutăm cât putem”.
De departe însă, cea mai mare bucurie a oamenilor din comună este că s-a modernizat drumul judeţean care duce spre DN 17. „Tîrlişua are cel mai lung tronson de drum judeţean. Din 28 de km, pe teritoriul nostru sunt 16 km, iar oamenii sunt foarte bucuroşi că s-a asfaltat drumul judeţean”, a spus primarul.
Da, eu sunt foarte multumit si te-am felicitat personal.
Din nou, bravo, asa da!
Felicitari.IOAN RUS nu zici nimic?
IMI CER SCUZE PENTRU TOATE JIGNIRILE PE CARE VI LE AM ADUS !!!!!Sunt un nemernic si va promit ca voi face praf PNL Tirlisua,promit ca voi continua si toti o sa ma paraseasca ,acuma m ai suportati putin si pe urma o sa raman singur si voi ve ti invinge….eu numa las….ca asa sunt eu ….
Voi face praf PNL Tirlisua