(FOTO) La Hotel Metropolis a avut loc festivitatea de decernare a celor cinci titluri de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud acordate de Consiliul Județean. Acest titlu reprezintă o distincţie onorifică fără acordarea de drepturi materiale, care încununează o recunoaştere a unei cariere de excelenţă, a unor fapte, acte şi performanţe notabile.
Anul acesta, au devenit cetățeni de onoare ai județului prof. univ. dr. Ioan Lumperdean, Alexandrina Vasilichi – absolventă First Class Honours a Facultății de Psihologie, Universitatea din Londra, general de brigadă dr. Virgil Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, omul de afaceri Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie al Teraplast, și fosta maratonistă Anuța Cătună.
Fiecare a primit câte o statuetă, replică după sculptura ”Cariatidă” a lui Grigore Bradea, drept trofeu.
”Sunt emoționat și onorat că bună parte din elitele județului se reîntâlnesc pentru a celebra o parte din oamenii care în urma muncii susținute au cariere de invidiat și fac cinste județului, oameni care s-au născut și au copilărit pe aceste meleaguri sau care prin activitatea lor constribuie la bunăstarea județului. Este un minim gest de recunoștință pentru niște oameni care au arătat cum se poate face diferența. Sincer respect celor care au promovat imaginea județului în țară și peste hotare, sunt performeri care pot fi modele pentru cei ce vin din urmă” – președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.
”Radu Moldovan face parte din suita celor circa 25.000 de studenți pe care i-am avut până acum, cred că sunt de Cartea Recordurilor. Mulțumesc pentru această înaltă distincție pe care o închin moșilor și strămoșilor mei de pe Valea Someșului și din Câmpia Transilvană, părinților, rudelor, prietenilor, colegilor care nu mai sunt printre noi și o dedic familiei mele. Mă bucur că am intrat în acest club select din care fac parte, printre alții, profesorii mei Liviu Maior și Dumitru Protase, prietenul meu Marcel Lupșe. Niciodată n-a fost atât de frumos județul meu ca astăzi” – Ioan Lumperdean
”Este o onoare care încununează realizările mele de până acum și le anticipează pe cele viitoare. Tatăl meu mereu îmi spunea că pot ajunge departe. Am vrut să mă construiesc pe plan academic, iar mândria de a fi româncă m-a însoțit mereu peste hotare” – Alexandrina Vasilichi
”Acest titlu mă onorează. Cariera militară m-a obligat să îmi desfășor activitatea în toate provinciile istorice ale țării, dar sunt mai mult decât mândru că sunt bistrițean” – Virgil Ovidiu Pop
”Mă gândeam cât merit am eu și cât cei din jurul meu pentru acest titlu deosebit de onorant. Eu aloc 8-10 ore pe zi acestei piramide a succesului, dar dacă ne gândim că Teraplast are peste 1.000 de angajați oare cât alocă ei? Deci este meritul lor, al echipei. Meritul acționariulor este că nu au fost hapsâni și nu au vrut dividende timp de nouă ani, astfel firma ajungând unde este acum. De ce am intrat și pe piața din Serbia? Am primit îndemnul unui profesor: Duceți-vă peste ei, acolo unde este piața, unde sunt ei, pentru că ei sunt deja aici. Și așa am făcut. Sper ca Teraplast să fie un model în acest sens și pentru alte firme din Bistrița” – Dorel Goia
Anuța Cătună nu a putut fi prezentă, ea locuind în SUA, însă a transmis un mesaj video: ”A fost o surpriză vestea decernării acestui titlu. Fiecare dintre cetățenii de onoare are un merit și este un exemplu pentru cei din jur. Viața este o cursă continuă și imprevizibilă. Trăiesc în SUA cu amintirea anilor liniștiți petrecuți în orașul natal, unde revin mereu cu drag. Acest titlu va avea un loc special în vitrina mea cu trofee. Îi salut cu drag pe toți bistrițenii”.
Din partea Primăriei Bistrița, la ceremonie a luat parte viceprimarul Cristian Niculae, care a lăudat inițiativa Consiliului Județean de a răsplăti la final de an performanța de înalt nivel – elevi, sportivi, cetățeni de onoare, așa cum și municipalitatea procedează anual acordând titluri de cetățeni de onoare și Premiile Municipiului Bistrița: ”Un eveniment special, la care am avut ocazia să îi vedem, să îi cunoaștem și să îi apreciem pe cei care ne fac să fim mândri că suntem bistrițeni. Toți cei care au primit titlul de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud au realizat lucruri importante și deosebite în activitatea lor, contribuind totodată la promovarea si creșterea prestigiului orașului si județului nostru. Acum, la sfârșit de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, rodul muncii lor este apreciat și recunoscut așa cum se cuvine, la adevărata lui valoare, de către întreaga comunitate bistrițeană. Îi felicit și le urez mult succes în proiectele pe care și le propun în viitor!”.
La eveniment a participat și președintele Consiliului Raional Glodeni, Ion Leuca, înfrățit cu județul Bistrița-Năsăud, care a transmis un mesaj de suflet, pentru unitate și unire.
Titlul de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud este cea mai înaltă distincţie conferită de CJ unor persoane române sau străine, indiferent de domeniul în care îşi desfăşoară activitatea. El se conferă persoanelor care, prin activitatea desfăşurată, şi-au adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului în plan naţional şi internaţional.
Acordarea titlului conferă titularului următoarele drepturi: a) de a lua cuvântul în cadrul şedinţelor Consiliului Judeţean, la dezbaterile materialelor care privesc comunitatea; b) de a participa la toate manifestările desfăşurate sub patronajul Consiliului Judeţean; c) accesul gratuit în cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud; d) accesul gratuit la spectacolele organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură. Posesorul titlului are următoarele obligaţii: a) promovarea imaginii judeţului Bistriţa-Năsăud; b) susţinerea dezvoltării economice şi sociale a judeţului Bistriţa-Năsăud; c) susţinerea intereselor judeţului Bistriţa-Năsăud şi ale ţării.
Felicitări domnule general!Un om de onoare demn de tot respectul! Sa trăiți!
Vă rog să transmiteți dlui Presedinte CJ Radu Moldovan şi dlui Primar să analizeze cu mai multä aplecare asupra unor persoane din Bistrița care fac ceva concret pentru seamănul său. Din nou dau exemplu doctorul Mureşan de la SANOVIL. Nu am nimic pentru acest medic, dar văd la Policlinică câte locuri de muncă a creat, am auzit multe femei care vorbesc admirativ la adresa sa, despre ceea ce are la singura Clinica privata etc etc. Concret face ceva, nu povesti, cärți şi altele! Domnilor gândiți, fiți pragmatici cine trebuie sä facä propuneri? Felicitări pentru dl. Radu Moldovan de când e la CJ se vede ceva: drumuri asfaltate !!!
Fara sa fim rautaciosi… astia isi dau diplome si medalii iar orasul are strazi fara iluminat public (strazi in bezna) si fara asfalt, unde hotii isi fac mendrele in liniste si pace…. oare primarul are cumva cota parte din furtul hotilor de nu vrea sa faca iluminatul pe strazile de langa dedeman???? Daca de 12 ani nu pui niste afurisite de becuri pe stalpi atunci ce sa intelegem, incompetenta sau il doare-n cot pe primar de cetateni care isi platesc taxele la zi????