În Bistriţa-Năsăud nu mai există comune fără medici de familie. Autorităţile s-au mobilizat şi au reuşit să convingă doctorii să îşi deschidă puncte de lucru chiar şi în Ciceu Mihăieşti, Măgura Ilvei, Monor, Poiana Ilvei şi Runcu Salvei unde nu existau servicii medicale pentru populaţie până în urmă cu câteva luni.
„Nu există nicio comună în care să nu avem medic de familie. Fie există un cabinet principal în comună, fie un medic dintr-o comună învecinată care şi-a deschis punct de lucru în comuna respectivă şi unde are program măcar două zile pe săptămână ca să consulte pacienţii. Deocamdată stăm bine faţă de alte judeţe. Problema va fi anul viitor, probabil, când vor ieşi mulţi medici la pensie şi ar trebui să vină în locul lor medici tineri. Să vedem în primăvară, după ce vor obţine certificate cei care îşi dau rezidenţiatul acum, în octombrie, dacă vom avea medici tineri care să vină spre noi, dacă nu va fi o problemă. Sigur că şi autorităţile locale ar trebui să se implice mai mult. Dacă vor un medic tânăr, atunci trebuie să-i asigure o locuinţă, un cabinet cât de cât amenajat. Ei vin fără bani, nu sunt cu ani de privat în spate ca să aibă acumulat ceva şi atunci ar trebui autorităţile locale să găsească nişte soluţii pentru locuinţă sau, eventual pentru transport dacă nu există locuinţă, şi atunci lucrurile s-ar mai aranja. Am înţeles că Ministerul Sănătăţii ar dori să se poată prelungi măcar cu trei ani după pensie activitatea medicilor de familie pentru că în toată ţara există un deficit de medici de familie. Să vedem ce se întâmplă. Sunt unele comune, cum e Petru Rareş, unde avem doi medici de familie. Sunt mulţi pacienţi, iar listele sunt mari. În comune avem 46 de farmacii şi 26 de oficine. Nu sunt comune fără farmacii, poate însă că, în satele mai mari, care sunt departe de centrul comunei, poate că ar trebui câte o oficină”, a declarat preşedintele director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan.
Preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud, dr. Dănuţ Cocoi, a spus, la rândul lui, că organizaţia profesională a medicilor acordă avize medicilor pensionari ca să poată acoperi deficitul în anumite zone.
„Nu prea vin medici tineri cu specialitatea medicină de familie. Eu, de 20 de ani, susţin că e în interesul autorităţilor locale să caute o modalitate legală de a ţine medicul acolo sau de a-l aduce în comunităţile lor. Noi, de la Colegiul Medicilor, dăm aprobări peste limita de pensionare. De exemplu, avem un medic care s-a pensionat de la Penitenciarul Gherla şi a venit în Bistriţa-Năsăud. Sigur că i-am dat toate aprobările ca să avem acoperite aceste comunităţi”, a spus dr. Cocoi.
În luna iulie a.c., preşedintele director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a făcut o radiografie a acoperirii cu servicii medicale a judeţului spunând că CJAS ar vrea să existe încă patru centre de permanenţă în oraşe şi speră că se vor găsi şi medici care să aibă grijă de sănătatea oamenilor din cinci localităţi ale judeţului.
Adaugă comentariu