În satul Tonciu din comuna Galaţii Bistriţei va fi înfiinţată o livadă superintensivă de pruni, iar toată producţia de fructe obţinută de pe cele circa 12 hectare de teren va fi depozitată într-o hală unde fructele vor fi sortate şi ambalate, gata pentru comercializare.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a dat undă verde proiectului ”Înființare plantație pomicolă cu lanț integrat: condiționare-desfacere, în localitatea Tonciu, comuna Galații Bistriței, județul Bistriţa-Năsăud”, derulat prin Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, propus a fi amplasat în extravilanul satului Tonciu din comuna Galații Bistriței motivând că nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate, titular SC Agrogold Bomat SRL.
Potrivit proiectului, va fi plantată o livadă superintensivă de pruni pe o suprafață efectivă de 11,82 ha, structurată în cinci parcele. Plantaţia va fi irigată printr-un sistem cu cuvete pentru acumularea/stocarea apei pentru irigaţii.
De asemenea, pe un teren cu suprafața de 0,25 ha, în extravilanul localității Tonciu (lângă amplasamentul prevăzut pentru stația de epurare a comunei Galații Bistriței), se va construi o hală cu suprafața de 450 m2 din care pentru sortare – 90 m2, depozitare în celule frig – 2 x 98 m2, ambalare-comercializare – 45 m2, spaţiu circulaţie – 75 m2, spațiu administrativ – 44 m2.
Pe terenul pe care vor fi plantaţi pomii va fi împrăştiat gunoiul de grajd fermentat, procurat de la fermierii din zonă. De asemenea, livada va fi împrejmuită cu un gard din gard pe stâlpi de beton și plasă de sârmă. Necesarul de apă se va asigura prin colectarea apelor meteorice de pe amplasament în două cuvete de acumulare şi prin picurătoare. Instalaţia de irigare va funcţiona automatizat, putând ajusta electronic necesarul de apă corespunzător gradului de umiditate din aer şi sol.
Conform proiectului, se vor planta arbuști pe o suprafață efectivă de 11,82 ha în sistem superintensiv, cu o densitate de 1,250 plante/ha. Pe cele 11,82 ha se vor planta un total de 14775 pomi.
Se vor achiziționa şi utilaje, respectiv echipamente agricole cum ar fi: tractor cu accesorii, fertilizator ecologic, electrostivuitor, tocător crengi, remorcă monoax, freză, remorcă monoax, atomizor tractat, cositoare universală, container frigorific, linie de sortare electronică, calibrator, uscător.
Prin Submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale dă bani pentru creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înfiinţarea, modernizarea și/ sau extinderea unităţilor de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.
Obiectivele Submăsurii 4.1a sunt: creșterea competitivității, diversificarea producției, creșterea calității produselor obținute și îmbunătățirea performanței generale a exploatațiilor pomicole; creșterea valorii adăugate a produselor prin sprijinirea procesării fructelor la nivel fermă și a comercializării directe a produselor obținute; dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare; eficientizarea costurilor de producție prin promovarea producerii și utilizării energiei din surse regenerabile în cadrul fermei și prin reducerea consumului de energie.
Beneficiarii pot fi fermieri, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate; grupurile de producători și cooperative (societăților cooperative agricole și cooperativelor agricole, constituite în baza legislației naționale în vigoare care activează în sectorul pomicol, cu condiția ca investițiile realizate să deservească interesele propriilor membri.
Sprijinul nerambursabil se va acorda după cum urmează: ferme mici, medii și obținere de material de înmulțire și material de plantare fructifer
• Ferme mici: intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși: 100.000 euro pentru achiziții simple; 300.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.); 450.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole* (producție, procesare, comercializare).
• Ferme medii: intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși: 200.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple; 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare, reconversie etc.); 900.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
Obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer: intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși: 600.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare).
• Ferme mari: intensitatea sprijinului este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși: 250.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple; 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare,reconversie); 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
• Forme asociative : intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși: 350.000 euro pentru investițiile care presupun achiziții simple; 600.000 euro pentru obținere material de înmulțire și material de plantare fructifer, 750.000 euro în cazul investițiilor în activitatea de producție (utilaje, înființare,reconversie), 1.050.000 euro pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, la nivelul exploatației agricole (producție, procesare, comercializare).
Super. Bine ca au si spatiu de depozitare. Succes si asteptam fructele.
V-am spus eu ca dac depozitele?…. Nuca voi Badman…
Mă bucur să văd că pomicultura din comuna Galatii Bistriței se dezvoltă!
Dealurile din zonă, au fost pline de livezi de meri, pruni, cireşi, inainte de 1989, pe vremea Intreprinderii Agricole de Stat.
IAS era diferită de CAP, muncitorii erau angajați cu carte de muncă, erau salariați, iar când ieşeau in pensie, primeau pensie de stat, nu pensie de CAP.
Le doresc mult succes celor din Tonciu, pentru că incearcă să repună în valoare potenţialul pomicol, pe care il are comuna Galații Bistriței.
Da, imi aduc aminte ca in anii ‘87-88-89 , angajat fiind la I P E Bistrita (actualul Iproeb), eram incolonati DUMINICA ,urcati in autobuze si detasati la cules la mere intre Herina si Galatii Bistritei !
La sfarsitul zilei , la iesirea din livada , ne astepta secretara de partid pe inteprindere impreuna cu paznicii , care ne verificau si- n chiloti sa nu avem cumva vre-un mar ascuns !
Aceasta e istoria scurta,adevarata si neromantata a “performantelor” IAS- urilor!
Care n-ati trait vremurile, faceti bine si taceti din gura !
Oameni harnici in Tonciu, pe net scria ca 99% din populatia localitatii sunt etnici maghiari..bravo lor pt dorinta de dezvoltare.
Multă sănătate și mult succes pe drumul performanțelor, marilor reușite și de produsele obținute să se bucure romanii și nu doar străinii !