Actualitate

Alexandru Toniuc: Bistrița n-a arătat niciodată așa, ne-am furat căciula. Realizare catastrofală, ai nevoie de bocanci de munte

Directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Județean, fostul consilier municipal PER Alexandru Toniuc, a postat pe Facebook un text referitor la proiectul de regenerare a centrului istoric pe cele trei axe turistice, derulat de Primăria Bistrița, alături de o serie de fotografii pe care le puteți vedea mai jos:

“România lucrului prost făcut, a prostului gust și lipsei de bun simț și măsură, a absenței rațiunii practice a proprietății și utilității lucrurilor și faptelor, pragmatismului și decenței”. Este cred un titlu potrivit pentru proiectul implementat cu mare succes la Bistrița. Suficient de pretențios și cuprinzător pentru un proiect finanțat din fonduri europene.

Amenajarea pasajelor se apropie de sfârșit după o agonizant de lungă perioadă în care mai mult nu s-a lucrat decât s-a făcut ceva. Idea a fost bună, proiectul a fost prost. Făcut și aprobat în pripă ca nu cumva să pierdem banii europeni. Realizarea, catastrofală. Amenajarea pasajelor n-are nicio legătură cu specificul locului, cu tradiția și istoria. Orașul n-a arătat niciodată așa. Medievalii nu și-ar fi permis niciodată lucrările scumpe de pietrărie și materialele aduse din Grecia sau Italia. Nimic din mult prea elaborata tratare a țesăturii tramei stradale n-are de a face cu vreun precedent local. În loc să recupereze ceva din orașul vechi medieval, proiectul îl falsifică iremediabil.

Proiectul arată bine, poate, doar pe hârtie fiind expresia figurilor din capul proiectanților. Din păcate eșuează lamentabil în privința funcționalității și utilității, adică ratează exact atingerea scopului principal.

Pasajele sunt nefuncționale. Ca să poți circula normal în centrul orașului reabilitat în 2015 ai nevoie nu de încălțăminte sport, ci de bocanci de munte pentru că, în loc să se comande piatră fasonată pe o parte, s-au comandat tot felul de bolovani chipurile medievali care, pe alocuri, în ultimul moment au fost neteziți cu daltiza după montare. Într-un oraș normal, să zicem Barcelona sau centrul Sibiului, poți să tragi trolerul după ține fără să știi că-l ai. Încercați asta la Bistrița. Infrastructura orașului trebuie să servească în primul și în primul rând locuitorilor săi, nu să arate bine în pozele pentru niște eventuali turiști care o să viziteze Bistrița o dată în viață.

Materialele folosite au fost parcă alese doar pentru a încărca devizele și a ajunge în felul acesta la valorile cele mai mari posibile. Bani aruncați pe niște pasaje pe care le vor folosi în continuare doar câțiva riverani. Mobilier urban scump, nefuncțional și nejustificat, aglomerat și nepotrivit. Fântâni arteziene exagerat de multe, de urâte, scumpe, fără rost și prost executate sunt amplasate aiurea de la cea din mijlocul pietonalului până la cele ascunse prin tot felul de cotloane nefrecventate. Numai bune de dat temă la concursurile “Tineri în labirint”.

În Pasajul Spiru Haret, copertina transparentă este deja plină de lut pentru că a fost prost gândită. Învelitoarea de sticlă este sub nivelul profilului și apa care se scurge lasă toată mizeria lângă profilul metalic. Inutil de adăugat că nu există nicio posibilitate de curățare a pasajului. Lămpile amplasate în pavaj nu sunt aliniate din start, probabil că să-i enerveze pe bețivii medievali care se aventurează noaptea prin pasaj.

Piață Mică e complet nefuncțională. Topografia locului a fost schimbată în mod nefericit și toată concepția e o catastrofă. Piață a fost umplută cu pământ pentru ca apa să curgă la deal într-un halău imaginat de aceiași proiectanți care au văzut Bistrița doar pe hartă. Dintr-o piață în care oamenii se întâlneau și stăteau aproape unul de altul și schimbau bunuri și idei acum s-a transformat într-un părculeț numai bun de umplut cu statui, și alea înclinate doar că să curgă apa la deal către halăul închipuit de proiectanți. De lângă halău, aflătorii în treabă dornici să pozeze pavajul vor putea să admire câteva case în prag de colaps și curțile lor pline de moloz și șobolani.

Cât despre execuție, nici n-are rost să începem. Niciunul din responsabili n-ar fi recepționat așa ceva în curtea casei lor. Fântâni, elemente de blocare, stâlpi de gard, scaune de piatră sunt amplasate din start îngrozitor de strâmb. În opinia proiectantului care în fine a vizitat șantierul e bine și așa că sunt medievale.

Bineînțeles că după ce ne-a enervat 3 ani de zile, constructorul o să-și ia catrafusele și o să plece. Lucrarea va fi recepționată pe fugă ca să încasăm banii europeni și noi vom rămâne pe cap cu încă câteva monumente ale delăsării, lenei și nesimțirii și nu vom putea să ne atingem de nimic câțiva ani buni de zile. Bașca vom avea pe cap și factura întreținerii: fântâni inutile, lumini puse prost, petice inutile de gazon irigat. Reparații dificile la pietre lipsă de cele mai diverse forme esențe și culori. Accesul în Piață Mică pe strada Albert Berger – pietonal – este folosit ca și parcare de câteva hârburi de mașini și deja pietrele aduse din cariere aflate la mii de kilometrii sunt pline de pete de ulei de motor.

Și uite cum din dorința prostească de a cheltui chipurile banii altora cu orice preț, ne mai furarăm odată căciula. Ne-am ales cu câteva străzi care vor arăta bine doar în pozele pentru materialele de promovare ale Primăriei și pentru care am plătit inutil 10 milioane de euro și care, ne plac sau nu, vor rămâne așa probabil încă 50 de ani. Căci, cine-ar permite atunci măcar se gândească să redea străzii funcția ei principală. Aceea de stradă”.

1 pasaj al t 2 pasaj al t 3 pasaj al t 4 pasaj al t 5 pasaj al t 6 pasaj al t 7 pasaj al t 8 pasaj al t

22 comentarii

    • Vezi ca incepi sa o furi pe a mea Sanzi si trebuie sa dai tu o cafea si ma gandesc daca sa mai dau eu sau ai anulat- o deja. 🙂 Bye- bye

  • Asa este, circul zilnic prin centrul istoric si am vazut cum (nu) s-a lucrat si cat de prost s-au facut pavajele. In plus, inca nu e gata 100 % nici macar un singur pasaj, sunt o multime de cabluri, bolovani, gropi, etc, desi se ” lucreaza” de 3 ani, ca sa nu mai vorbim de costul imens al proiectului.
    Se vede lipsa de eficienta, slaba organizare si lipsa de simt gospodaresc a actualei administratii locale ( nici cea portocalie nu a fost mai breaza ).
    Bistrita are nevoie de un administrator adevarat, nu de un „atotstiutor” cu idei crete, dar, din pacate, dupa ce am vazut care ar fi candidatii la alegerile de anul viitor, nu sunt sanse sa scapam de incapatanatul reprezentant al partidului condus de Pinocchio !

    • Nu punem, dar dupa ce au modificat legea alegerilor locale, cu primarii alesi dintr-un singur tur, sansele sa iasa primarul in functie sunt foarte mari, cu atat mai mult cu cat contracandidatii sunt slabi.

  • oare dumneavoastră în calitatea pe care o aveţi respectaţi prevederile Codului de conduită a funcţionarului public,sau vă considerati ca lucrati la privat,sau nu ati avut la concurs Legea nr.7

    • E ceva cod al tăcerii? Lăsaţi că îl respectă 80% dintre şefii de instituţii cu vârf şi îndesat şi pentru restul . Pe unii îi suspectez de muţenie sau de neştiinţă totală în materie de domeniile pe care le administrează. Bine totuşi că, sub protecţia anonimatului, toată funcţionărimea postează comentarii imediat ce intră în birou, fentând Codul cu pricina. Mare act de eroism, cinste şi corectitudine.

  • Perfect de acord cu tine ALEXANDRU TONIUC. Din dorinta prosteasca de a cheltui banii…. oare a cui dorinta sa fie ? Nu a edilului pe care nu ai intraznit sa il combati pana la capat ? Cand am spus-o eu de nenumarate ori, si o mai spun, nu a fost bine. Cand v-am adresat o petitie semnata EDILII si VECEURILE publice, prin care am aratat lipsa de performanta a primarului si a voastra a consilierilor, nu a fost bine. Cand am specificat ce proiecte inutile aduce O. Cretu pt. bistriteni, cu distrugerea PIETEI CENTRALE prein taierea copacilor si desfintarea toaletelor publice care au costat 50. 000euro, ai sarit in sus ,fiind presedinte de sedinta, si ai spus ca Marius Balan nu reprezinta punctul de vedere al PER B-ta, ci este in nume propriu. Sigur ca in acel moment Balan nu mai era de bagat in seama, cu nu se aduceau voturi. Tu si altii erati deja instalati in scaunul de consilier, si viitorul suna interesant pt. tine. Acuma pot sa reactionez cu adevarat , pt. ca nu mai detin o functie politica in PER, si poate ca nu o sa ma mai intereseze. Acuma sunt descatusat si pot sa vorbesc liber fara sa imi cer voie de la voi. Solicit noii conduceri PER sa se exprime in scris, daca ceea ce ne spui tu aici, reprezinta punctul de vedere al PER. org BISTRITA, avand in vedere ca inca esti membru simplu ca si mine. Iti atrag atentia ca noua conducere PER, nu mai agreaza sa se scrie articole din partea membilor sai, fara sa fie informati in prealabil BIROUL POLITIC. In rest numai de bine, si pt. mine nu este o noutate, ceea ce ai semnalat, o stiu mai bine decat oricare locuitor al mun. pt. ca sti bine ca am depus amendamente si sesizari in numele PER cu adevarat, fiind singurul bistritean care am participat la toate dezbaterile publice de la primarie. Iti spun si tie , nu-ti pierde vremea ca nu merita, asa cum nu a meritat ce am facut eu. Administratia, primarul si consilierii nu au nevoie de democratie participativa. La BISTRITA se conduce de unul singur, din PIX si orice initiativa si idee este inabusita din start. Mai bine apuca-te de pescuit. Esti mai avantajat. SANATATE ALEXANDRU !!!

  • Bitritenii cati au fost la vot in 2012 au ales GOSPODARUL ORASULUI ( se intelege ca este omul care gestioneaza si raspunde in fata alegatorilor bistriteni de cheltuirea banilor publici ) si astfel a fost ales un POLITRUC , care nu si-a iubit meseria ( inginer TCM ) , dovada ca a parasit domeniul de inginerie si s-a apucat de POLITICHIE ( spagarie ), dovada ca a invatat din parlament metodele de utilizare politice ( nu administrative) folosind minciuna, manipularea …etc…
    Ce vrea si ce a reusit edilul in Bistrita ? Inca se zbate sa demonstreze ca :
    – Este cel mai competent primar, deci nu are nevoie de specialisti pe domenii de activitate.
    – Pentru nerealizarile sau realizarile prost facute sunt devina altii, cei din subordine, sau legile neclare, sau imperfecte ( vezi raportul de AUDIT de la Curtea deConturi a B-N ).
    – Ca sunt vinovati consilierii mai ales cei din opozitie, care tot il incurca ( vezi incercarea de a sparge Colegiul Andrei Muresanu ca sa fabrice un liceu maghiar, uitand ca a desfintat Scoala Gen. nr. 2, pe considerentul ca enclavele tiganesti nu pot exista intr-o Bistrita europeana ).
    – Ma intreb de ce nu exista un criteriu de performanta a activitatii primarilor la nivel national ?
    – Sa-si satisfaca FINANCIAR camarila ( firmele de casa a PSD-ului ) ca sa poate sa finanteze viitoarele alegeri locale.

  • Corect! Parcarea din spatele complexului „Sugalete” sta mai mult goala din cauza accesului dificil, a lipsei de reglementare, semnalizare si popularizare a acesteia. Cu mai putina rigiditate in gandire si ceva mai multa imaginatie, aceasta parcare ar putea sa contribuie si la punerea mai buna in valoare a complexului Sugalete, care evident ar trebui sa intre intr-un amplu proces de reabilitare. Amenajarea din spatele complexului „Sugalete” pe langa functia de parcare, asigura si o legatura pietonala directa intre Piata Centrala si Bulevardul Republicii, prin pasajul de langa Sala Omnia. De aceea, chiar din Piata Centrala, ar trebui deschis un acces pietonal pe sub arcada de la nr. 21 din ansamblu Sugalete care sa asigure accesul spre parcare pe sub arcada respectiva. Pacat ca sala Omnia (fostul cinema 23 August) nu este reabilitata si destinata pentru spectacole cultural-artistice, renuntandu-se la „cortul de cultura” din centru, mai ales parcarea cu acces de pe str. Lupeni ofera posibilitate pentru cei care vin cu masina de a putra parca in apropiere.

  • Îmi aduc aminte de un primar tot Toniuc îl chema, supercorupt, incapabil, habarnist, în timpul căruia orașul a devenit o ruină.

  • Domnu Toniuc probabil se plictiseste la serviciu si s-a gandit ca poate, totusi, nu e bine ca s-a lasat de politica. Altfel, nu-nteleg cum poate cineva responsabil cu rezolvarea unor astfel de probleme sa stea sa trancaneasca pe facebook despre ele. Spre asta ne indreptam, din pacate, niste asa-zisi specialisti, care isi fac meseria comentand pe facebook.

  • Intr-adevar, Piata Mica dupa amenajare a devenit o adevarata porcarie, de maxima inutilitate. Acolo nu era nevoie de parculet, avand in vedere ca parcul orasului se afla la doi pasi. In rest o ingramadire tembela de piese de mobilier urban aruncate acolo fara nici o logica. Dupa ce ca piata este stramta, cea mai mare prostie a fost sa se „amenajeze” extindere de luciu de apă, numita de Toniuc „halău ” care să facă trimitere la pârâul ce traversa piaţa în perioada medievală si care nu avea nicidecum un rol peisagistic. Dimpotriva, functia acestui curs de apa ramificat pe strazile orasului medieval era de natura practica, servind la udarea ulitelor pentru a impiedica formarea prafului. Aceste pâraie s-au pastrat pana la inceputul secolului XX. De altfel si marele istoric Nicolae Iorga, in cartea sa intitulata „Neamul romanesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906, aminteste si de o alta utilitate a acestui curs de apa: ” Din piaţa bisericii, lîngă care stă gimnaziul săsesc, unul din cele mai bune în tot Ardealul,o stradă duce înainte, printre casele gospodăreşti, cu obloane verzi. Alta apucă la dreapta şi scoate pe lîngă o biserică, destul de mare, a catolicilor, şi pe lîngă Palatul Poştii, la gară. Pretutindeni, rîuleţul gîlgîie în jgheaburi de lemn, pe marginea străzii, şi, dimineaţa, seara, slujnicele bat rufele glumind cu cătanele ieşite la plimbare.”

    • De unde sa stie Cretu aceste lucruri. El nu citeste, dar isi da cu presupusul si le nimereste ca orbul in Braila. Ba chiar si mai rau, dupa mintea lui cea proasta Bistrita ar trebui semene cu Sibiul sau Brasovul si de aceea proiectele lui se potrivesc orasului ca nuca in perete.

  • ….astfel de remarci!
    ba de stanga….ba de dreapta!
    apropo!
    mai mult de atat ce vrei?
    pana si sirienii ne ocolesc!
    oare de ce?

  • Asa au fost comentariile si rautatile si pentru parcul municipal , in special cei de la PER! Sau cu copacii de pe b-dul Republicii! Si cu altele…Ar trebui sa recunoasca ca au gresit,dar nu are cine! Asa ca,” ciocu mic!”.

  • Bai aura,… esti o fata necitita si nauca. Parcul nu este o izbanda a lui Cretu. Parcul este o baba fardata, si care era altfel mult mai prost facut cu si mai putin spatiu verde daca nu erau ecologistii. Lasa-te de comentat ca nu esti documentata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.