Conform Ordinului nr. 90 din 20 martie 2007 pentru aprobarea Contractului-cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare emis de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală publicat în Monitorul Oficial nr. 324 din 15 mai 2007, cetăţenii României sunt obligaţi să plătească: apa care curge la robinet (alimentare cu apă), apa care curge în canal (apa uzată) şi apa pluvială (de ploaie).
Diverse voci au exprimat, de-a lungul timpului, nemulţumirea pentru taxarea multiplă a apei, oamenii întrebându-se de câte ori trebuie să plătim apa. Chiar şi pe portalul de petiţii online a fost deschisă o listă de semnături adunate de cei care nu doresc să mai plătească apa de ploaie care se scurge în prânza freatică mai ales dacă locuiesc la curte sau în blocuri dotate cu burlane prin care se scurge apa de ploaie pe spaţiul verde.
Problema a intrat şi în atenţia ecologiştilor bistriţeni care au primit mai multe sesizări de la cetăţeni în legătură cu modul abuziv în care Aquabis îi taxează mai ales pe bistriţenii care locuiesc la bloc. De exemplu, locatarii unei scări de bloc au văzut că, pe factura aferentă lunii august a.c., scrie că au de plătit 68 de mc de apă pluvială, adică 165 de lei în condiţiile în care compania îi taxează cu 2,73 de lei/mc de apă pluvială.
„Cei de la Aquabis îşi fac foarte uşor bani de salarii pentru că, în principiu, plouă. E absolut corect să plăteşti un consum, un serviciu, dar să plăteşti nişte lucruri despre care nu ştii de unde vin nu mi se pare normal„, a spus consilierul municipal Alexandru Toniuc, preşedintele Partidului Ecologist Român Bistriţa-Năsăud.
Alexandru Toniuc a adăugat că PER va căuta o modalitate prin care să promoveze în Consiliul Local Bistriţa o propunere prin care apa pluvială să nu mai fie facturată consumatorilor individuali pentru că „nu e vina lor că plouă, iar când nu plouă tot au de plătit”.
„Cred că este o chestiune care nu e bine aşezată din punct de vedere legislativ. Mai întâi trebuie să vedem ce plătim şi de ce plătim, iar dacă tot e să plătim ceva, nu văd de ce nu ar plăti comunitatea dacă tot trebuie să plătim pentru că plouă în oraş. Nu ştiu de ce trebuie să plătească cetăţeanul ceva ce nu e în responsabilitatea lui, ceva ce nu consumă el. Suntem taxaţi în baza unei formule de calcul care nu are nicio legătură cu ce se întâmplă”, a spus Alexandru Toniuc.
Consilierul municipal PER a explicat că cetăţenii sunt taxaţi pentru apa de ploaie care se scurge în reţele de canalizare pe baza unei formule de calcul în care se ia în considerare media anuală din ultimul deceniu.
„Am înţeles că într-o gospodărie, dacă apa pluvială se scurge în curge în curte şi nu ajunge în sistemul de acnalizare, cetăţeanul poate merge cu o cerere la Aquabis şi este exceptat de la plata taxei. În ce priveşte blocurile, se consideră că apa pluvială se scurge în sistemul de canalizare, iar cei de la ape trebuie să le proceseze. Multe blocuri sunt acoperite, aşa încât apa merge pe streaşină şi se scurge în pământ, nu mai ajunge în sistemul de canalizare”, a explicat Toniuc.
Scutirea bistriţenilor de la taxa pe apa de ploaie va fi subiectul unei propuneri cu care cei doi consilieri ai PER se vor prezenta în faţa Consiliului Local Bistriţa într-o şedinţă viitoare.
e corect dl. Toniuc dasr total neaplicabila. de ce ??? fiindca Aquabis este inca de stat si primaria este tot de stat. si unde stau doi …..mai poate sta unul . intelegi matale???? nu cred ca intelegi nimic ce se intimpla acolo in CL. sinteti doi asa ….. la vot.
IN FAPT : APA DE PLOAIE CARE ESTE DIFERITA DE CEA MENJERA, CARE NU TREBUIE…PROCESATA ( NU CONTINE ” VIRUSI ” GUVERNAMENTALI TIP P.S.D ) !
PROCESAREA APEI DE PLOAIE ( FILTRAREA, SI CURATIREA CHIMICA DE BACTERII…) ESTE TAXATA DE AQUABIS IN EGALA MASURA CU APA UZATA SI TOTODATA ESTE CATALOGATA CA APA MENAJERA…!
PROBABIL CA… MONTA-VODA VA PUNE SI O TAXA PE ATOMII DE HIDROGEN… DIN APA PLUVIALA …. CARE SUNT FOARTE INERVANTI … PENTRU CA AU LEGATURI – CATENE NEVAZUTE ( SUB ACOPERIRE- ASCUNSE FISCULUI ) CU UN UNGHI DEMONSTRAT TEORETIC DE 103 GRADE, DECI MAI MARE CA PUTEREA ALCOOLULUI SUPER IMPOZITAT!
putin spus….. apa de ploaie ajunsa in canalizare dilueaza si chiar spala conductele colmatate…….si SA MAI RECUNOASCA AQUABIS CA atunci cand ploua apa din canalizare intrata in statia de epurare iesa asa cum a intrat….pentru ca acel coeficient de dilutie este suficient de mare sa corespunda normelor ….de deversare!!! stiu ei,,,ce e ala!
Vă doresc succes domnule Toniuc. Șansele de a reuși sunt, dar pe ansamblu birurile sunt în permanentă creștere. Lipsa unei politici naționale de a proteja cetățeanul de jaful programatic al instituțiilor, zădărnicesc orice inițiativă punctuală de apărate a interesului comun. Se poate anula o taxă, se pun alte trei în loc.
Ca exemplu, la birou, platesc 1 mc de apa menajera, 1 mc de apa uzata si, in medie, intre 3 si 7 mc de apa meteorica. Apa meteorica ma costa intre 3 si 5 ori apa pe care o consum efectiv. Ciudat calcul mai au baietii astia de la Aquabis…..
Dupa chirmasu organizat de Primarie de OKTOBER FEST.cand va ploua cu bere si va creste nivelul de urina pe axele pasajelor , oare nu va creste nota de plata la consumatorul care nu participa.???
o golanie a autoritatii de reglementare si o alta golanie a regiei de apa ! Nu spun ca apa preluata , la sistemul de canalizare , de pe proprietatea mea, nu trebuie sa fie taxata . Sistemul de canalizare trebuie intretinut ! Mai cred ca noi , adica cei care platim , sa intram in relatii contractuale cu cei care fac acest serviciu si cred ca administratorii asociatiilor de locatari ,,dorm in izmene „! Nu stiu care va fii sansa ecologistilor , in acest demers , dar regia de apa ar trebui sa stie ca BANII SUNT LA NOI !
platim apa de ploaie la pret de vin, chiar si in lunile de vara cand nu ploua cu saptamanile. asta se cheama FURT
Fumăritul din vechiul regat îl regăsim sub o formă sau alta în toată țara. Un sistem bolnav de finanțare, nu dezvoltă, din contră duce spre sărăcirea tuturora. America urmăresc și sancționează orice acumulare a apei de ploaie, plătesc dacă scot apa de ploaie din circuitul ei natural, noi plătim dacă nu o folosim în contra naturii.
Intr-o tara si mai ales intr-un oras in care lucrurile se fac dupa ureche se ajunge in asemenea situatii aberante. Cum sa platesti apa de ploaie? Vrei tu sa ploaie? Ai tu puterea sa opresti ploaia? 1.Daca ar exista canalizare pentru apele pluviale n-ar mai trebui sa proceseze nimic. 2.Nu cred ca apa de ploaie trebuie captata peste tot pentru ca practic se intervine intr-un circuit natural care se da peste cap. Oameni buni, o sa ajungem sa platim si aerul care-l respiram. In tara asta, daca te nasti, platesti. Iar daca, doamne fereste, la alegerile ce urmeaza o sa iasa Ponta, o sa o tinem dintr-o poanta in alta… adica o sa ne impoziteze si daca purtam chiloti, si daca ne imbracam… o sa ajungem sa umblam in costumul lui Adam si Eva.