Sănătate

Top trei mari cheltuitori ai banilor din fondul asigurărilor de sănătate, întocmit de CJAS

Anul trecut, s-au cheltuit peste 161 de milioane de lei ca să ne tratăm bolile. Cei mai mulţi bani din fondul asigurărilor de sănătate nu s-au dus la spitale, aşa cum suntem tentaţi să credem. Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud a întocmit un top al celor mai mari cheltuitori ai banilor, iar spitalele sunt pe poziţia a doua.

CJAS Bistriţa-Năsăud are încheiate 600 de contracte cu 310 furnizori de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale întrucât anumiţi furnizori oferă diferite servicii care se tarifează altfel, aşa încât, pentru fiecare categorie de servicii se încheie contracte separate. În 2013, s-au cheltuit pe toate aceste servicii peste 161 de milioane de lei.

Iată spre cine/ce s-au dus banii:

1. Farmaciile – 44,32% din totalul fondurilor la dispoziţia CJA, adică 71,5 milioane de lei. 

2. Spitalele –  38,59% adică 62,3 milioane de lei

3. Medicii de familie şi centrele de permanenţă – 11,21% adică 18 milioane de lei

Policlinicile  au cheltuit 2,24% adică 1,8 milioane de lei. S-au mai cheltuit bani pe asistenţă medicală la domiciliu, dispozitive medicale, recuperare – reabilitare a sănătăţii în unităţi sanitare  cu paturi (sanatorii, preventorii),

Preşedintele-director general al CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a spus că, faţă de 2011, s-au cheltuit cu 35% mai mulţi bani pentru asistenţa medicală.

În Bistriţa-Năsăud, plătesc asigurări de sănătate 108.989 de persoane,a dică 3% din totalul asiguraţilor.  Dintre cei care plătesc 63.381 sunt salariaţi, 24.434 sunt persoane fizice autorizate sau persoane care obţin alte venituri decât cele din salarii, iar 21.174 sunt pensionari cu pensii mai mari de 700 de lei plătitori de contribuţie.

Sunt asiguraţi, dar nu plătesc minorii, elevii şi studenţii care au împlinit 18 ani, dar urmează o formă de învăţământ, pensionarii care nu au obligaţia contribuţiei, persoanele beneficiare a unor legi speciale care prevăd scutiri de la plata contribuţiei, persoanele fără venituri care sunt cuprinse în programele naţionale de sănătate, persoanele fără venituri care sunt în întreţinerea unor persoane asigurate şi sunt declarate ca fiind coasiguraţi, în total 144.155 de oameni.

2 comentarii

  • Asa, si? Un angajat de ce beneficiaza din partea statului daca tot cotizeaza atat de mult pentru retinerile salariale? Raspuns: nici macar de niste analize gratuite o data pe an.

    • Evident ca farmaciile, deoarece medicii prescriu medicamente foarte scumpe pentru a respecta contractele pe care le semneaza cu concernele farmaceutice, in schimbul minunatelor concedii platite de firmele producatoare de medicamente, de care beneficiaza, si trist este ca de multe ori aceste medicamente nu au mai nimic in comun cu boala pacientului. Pe unde se plimba doctorii bistriteni in lume la conferinte? Din salariile de care se plang atata? Acolo se scurg banii pe care noi ii platim la CAJS. Imbogatim concernele farmaceutice! Uitati-va despre ce calatorii vorbesc medicii specialisti si toti cei care stim cat costa un sejur oriunde in lume, vom putea calcula despre ce sume e vorba.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.