Actualitate

Topul „băieţilor deştepţi” ai oraşului care au pus mâna pe spaţii şi fac bani din închirieri şi subînchirieri

Bistriţa are propriii băieţi deştepţi care au pus mâna, într-un mod numai de ei ştiut, pe tot felul de spaţii pe care unii le-au mai cosmetizat, alţii le-au lăsat aşa cum erau, dar de pe urma cărora fac munţi de bani din închirieri sau subînchirieri. Anul acesta, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud i-a inclus în Topul Firmelor, însă fără să menţioneze cine administrează companiile şi care sunt cifrele lor de afaceri, însă Timp Online a reuşit să afle cine se ascunde în spatele companiilor de „top”.

La secţiunea „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”, întreprinderi mici, locul întâi este ocupat de firma Carbis SA, înfiinţată în 1991, administrată de omul de afaceri Gelu gelu-draganDrăgan  (foto dreapta), cu 16 angajaţi şi o cifră de afaceri de 1,6 mil. de lei în 2015 şi un profit de 215.000 de lei.

Nu mai există alte firme care să fi intrat în top la această secţiune. Aşa cum se ştie, firma Carbis deţine spaţii pe strada Libertăţii. Printre cei care au închiriat aici se numără Romstal şi Mobexpert.

La secţiunea microîntreprinderi, avem însă cinci câştigători.

Locul I – Generalcom Cora SA, înfiinţată în 2003, având ca administrator Generalcom SA, un singur angajat, peste 575.000 de lei cifră de afaceri şi un profit de aproape 385.000 de lei. Firma Generalcom SA îl are ca administrator pe Vasile Buliga, trei angajaţi, 210.000 de lei cifră de afaceri în 2015 şi un profit de peste 120.000 de lei.

Locul II – Generalcom Invest SA, înfiinţată în 2003, administrată tot de Generalcom SA şi de Vasile Buliga, cu peste 550.000 de lei cifră de afaceri în 2015 şi un profit de 375.000 de lei.

Locul III – Hermes Domus SA, înfiinţată tot în 2003, având ca administrator firma Hermes SA, cu un angajat, o cifră de afaceri de circa 470.000 de lei anul trecut şi un profit de 230.000 de lei. Firma Hermes SA a fost înfiinţată în 1991 şi îi are ca administratori pe Voicu Radu Ster, Dorel Goia (acţionar majoritar al Teraplast) şi Vasile Mircea Ilea. Firma are un singur angajat şi raportează pierderi de 2000 de lei în 2015 la o cifră de afaceri de 43.500 de lei.

Locul IV – Emi Corporation Serv SRL, firmă înfiinţată în 2004, cu sediul în fosta Casă de Cultură a Sindicatelor din Bistriţa din Piaţa Mihai Eminescu şi condusă de Gelu Drăgan. În 2015, firma care are chiriaşi printre alţii, reţeaua de magazine Profi, a avut o cifră de afaceri de peste 532.000 de lei şi un profit de circa 300.000 de lei la un număr de doi angajaţi.

Locul V – Naeno Car SRL, înfiinţată în 2011, administrată tot de Gelu Drăgan, cu un angajat, o cifră de afaceri de peste 280.000 de lei anul trecut şi un profit de 260.000 de lei.

Notă: Băieți deștepți este un termen folosit pentru a desemna oameni de afaceri care realizează beneficii uriașe într-un mod în statul iese păgubaș. Sintagma de „băieți deștepți“ a fost lansată de către Traian Băsescu, care în 2005, la câteva luni de la preluarea primului mandat de președinte al României, a tras un semnal de alarmă cu privire la contracte încheiate de Hidroelectrica la prețuri preferențiale cu diverse firme, care ulterior vindeau energia hidro către companii sau instituții de stat la prețuri mult mai mari.

În cazul de faţă, statul a ieşit păgubaş fiindcă a pierdut spaţii şi terenuri în poziţii cheie, cum ar fi Casa de Cultură a Sindicatelor din Piaţa Mihai Eminescu, care putea fi un edificiu cultural la dispoziţia populaţiei oraşului şi nu o sursă de venit pentru câteva persoane care au pus mâna pe ea într-un mod dubios.

Potrivit cărţii „Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa”, semnată de Alexandru Câţcăuan, această clădire a intrat în patrimoniul uneia dintre cele patru confederaţii sindicale desprinse din UGSR, CNSLR Frăţia, prin „metode frauduloase”. În baza sentinţei 782 pronunţată în dosarul 732/1990 la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, CNSLR Frăţia s-a declarat „succesorul universal al patrimoniului fostului UGSR”, deşi nu era singura confederaţie sindicală rezultată din dezmembrarea fostei Uniuni. Liderul CNSLR Frăţia Bistriţa-Năsăud de la vremea aceea, Adolf Bloos, a înregistrat în foaia de avere a organizaţiei noua casă de cultură în suprafaţă de 4659 mp, iar în toamna anului 1994 a trecut la vânzarea ei pe bucăţi. Unul dintre cumpărători a fost omul de afaceri Gelu Drăgan. Azi, CNSLR Frăţia e doar un sindicat de tristă amintire, liderii lui trecând în mod ruşinos de partea politicienilor împotriva cărora erau plătiţi de sindicalişti să lupte cu toate armele.

De asemenea, firmele de „top” de mai sus mai deţin Complexul Decebal, una dintre cele mai sinistre clădiri ale oraşului în care nu s-a investit niciun leu, parterul blocului Hermes, de asemenea în paragină, dar şi spaţii de la parterul blocurilor din Piaţa Morii. În toţi aceşti ani, afaceriştii cu câte un angajat au încasat bani de la chiriaşi şi nu au investit nimic.

2 comentarii

  • Toata lumea ii stie pe acestia. La fel si multi altii care au pus mana pe patrimoniul comunistilor. Niste parveniti. Ei sunt la vedere dar sefii de partide au averi mai mari prin afaceri cu statul, trafic de influenta, banu din energie, comsioane etc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.