Actualitate Economie

Topul celor mai harnice ocoale silvice private din judeţ când vine vorba de plantat. Bistriţa, la coadă

Cele 15 ocoale silvice private din judeţ care fac parte din Asociaţia Administratorilor de Păduri din România au făcut împăduriri anul acesta pe o suprafaţă care depăşeşte 420 de hectare. Silvicultorii au plantat în special molid, brad, larice şi paltin. Iată topul celor mai harnice la plantat ocoale silvice.

Preşedintele Asociaţiei Administratorilor din Păduri din România, inginerul Gabriel Stanciu, spune că plantarea a un milion de hectare de teren cu puieţi – măsură prevăzută în noul Cod Silvic – este o utopie câtă vreme proprietarii de păduri nu primesc nicio subvenţie de la stat şi nu au niciun interes să renunţe la terenurile agricole pentru care primesc bani frumoşi, mai ales cei din zona de munte.

„În condiţiile în care subvenţia pentru terenuri agricole în România ajunge undeva la 400 de euro la hectar – vorbesc de zona de munte unde se dau mai mulţi bani – sub nicio formă nu vom găsi suprafeţe pe care să le împădurim pentru că pădurea înseamnă restricţii. Conform legislaţiei actuale, proprietarul de pădure nu primeşte subvenţii pentru pădurea pe care o are, nu sunt recompensate funcţiile ecosistemice ale pădurii, are numai restricţii şi beneficiul e foarte mic. Aşa cum se ştie, trebuie amenajament silvic, trebuie să taie conform acestuia. Dacă pădurea are undeva la 50-60 de ani, trebuie să aştepte încă o viaţă de om ca să ajungă să poată beneficia de pe urma produsului lui”, a spus Gabriel Stanciu într-o şedinţă de Colegiul Prefectural.

Potrivit sursei citate, în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, din 18 miliarde de euro, s-au alocat pădurilor undeva până în 300 de milioane de euro, adică mai nimic.

„Am strigat peste tot, dar nu ne bagă nimeni în seamă. Agricultura e foarte puternică, tot timpul reprezentanţii ei şi-au spus bine punctul de vedere. Silvicultura se pare că nu e bine reprezentată nici la nivel naţional, dar nici la nivel european. Şi în comisiile de la nivel european se pare că silvicultura e marginalizată. Să împădurim încă 2 milioane de hectare – cum scria într-o veche variantă de Cod Silvic – iar acum 1 milion de hectare cum scrie în actualul, în următorii nu ştiu câţi ani este o utopie”, a adăugat el.

Preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România a apreciat că singura soluţie pentru ca suprafaţa forestieră a ţării să crească este schimbarea legilor: „Dacă nu schimbăm legislaţia şi nu ne aplecăm asupra problemelor reale ale silviculturii, nu vom reuşi decât mici activităţi de plantare pe câteva hectare pe care le mai găsim. Din 1990 s-au împădurit în afara fondului forestier undeva la 40.000 de hectare în decurs de vreo 15 ani. Cifrele acestea astronomice, de 2 milioane de hectare, de un milion, sunt nerealizabile”, a completat el.

Cele 15 ocoale silvice private din judeţul nostru afilialte Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România fac împăduriri anul acesta pe o suprafaţă totală de 426,3 hectare pe care vor sădi, în total, 1,7 milioane de puieţi.

Iată topul celor mai harnice ocoale silvice private atunci când e vorba de plantat:

1.Ocolul Silvic Valea Ilvei – 93,6 hectare din care 69,2 cu molid

2. Ocolul Silvic Tihuţa- Colibiţa – 51,8 hectare din care 46,1 cu molid

3. Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului – 41,2 hectare din care 33,3 cu molid

4. Ocolul Silvic Maieru – 40,7 hectare din care 26,9 cu molid

5. Ocolul Silvic Josenii Bârgăului – 33,8 hectare din care 23,9 cu molid

6. Ocolul Silvic Dealul Negru – 31,5 hectare din care 28,6 cu molid

7. Ocolul Silvic Valea Şieului – 31,5 hectare din care 10,3 cu molid

8. Ocolul Silvic Plaiurile Heniului – 26,1 hectare din care 20,5 cu molid

9. Ocolul Silvic Telciu – 21,5 hectare din care 18 cu molid

10.Ocolul Silvic Someş-Ţibleş – 18,8 hectare din care 13,2 cu molid

11. Ocolul Silvic Izvorul Someşului Mare – 10 hectare toate cu molid

12. Ocolul Silvic Romuli – 8,5 hectare din care 7,1 cu molid

13. Ocolul Silvic Cormaia-Anieş – 7,7 hectare din care 7,6 cu molid

14. Ocolul Silvic Feldru – 6 hectare din care 5 cu molid

15.Ocolul Silvic Bistriţa cu 3,6 hectare din care 2 cu molid

9 comentarii

  • Ar fi culmea succesului ca Bistrita sa fie fruntasa in domeniul silviculturii. Cu o administratie care habar nu are ce semnificatie si rol au arborii din oras, cu un primar care da ordine din pix care copac trebuie taiat, cu un sef de ocol mun. care sta si nu are nimic de zis in cadrul comisiei de taieri arbori din primarie, cu preoiectul centurii neocolitoare si defrisarea PADURII CODRISOR, mai asteptam rezultate ? Stiati ca mun. Bistrita a pierdut in 7 ani peste 1000 de arbori ? Stiati ca incontinuare primarul comanda asa zise proiecte de modernizare urbana, avand in vedere taierea masiva a arborilor. Ultimul proiect este modernizarea Pietei Centrale cu taierea a 104 arbori de aliniament.

    • Bine Balane ca ati urlat ca taie copacii din Parcul Municipal. Ce ziceai daca pica saptamana trecuta copacul ala pe un nepot de-al tau sau chiar pe tine? Atunci era bine?! Nu mai judeca cu picioarele, ca traim in oras. Cine vrea sa fie inconjurat de copaci, sa se mute in padure.

  • Inainte de a da minusuri, care oricum nu conteaza nimic, ganditi-va ca si D-vs sunteti afectati de un mediu tot mai nesanatos, in orasul in care traiti. Puteti si singuri sa aprofundati daca este asa. O ZI BUNA !

    • Intr-un municipiu in care nu avem industrie grea la marginea orasului; intr-un municipiu inconjurat de dealuri cu paduri; intr-un municipiu in care nu exista strada fara copaci si spatii verzi, NU putem vorbi de un mediu „din ce in ce mai nesanatos”. Singura poluare care exista in Bistrita este cea a autoturismelor, domeniu in care nu ai ce face, decat sa educi lumea cu privire la mersul pe jos sau cu bicicleta. Asa ca nu mai dramatizati atata domnule Balan si decat sa stati sa numarati minusurile si plusurile de la comentarii, mai bine iesiti la o plimbare!

  • Oameni buni, de ce nu ganditi si apoi sa vorbiti? Ocol silvic care planteaza mult inseamna ocol silvic care a taiat mult! Nu asa se dau premiile!

  • D-le Coroian : multumesc pt. sugestii, exact asta fac zilnic , ieri am luat la pas PADUREA CODRISOR, unde s-a tinut un program artistic deosebit. Pacat ca nu v-am gasit acolo si pe D-vs si pe D-nul TIC. Cu siguranta v-ati fi schimbat putin gandirea dupa o promenada in natura. D-le Tic : in toata lumea asta in toate parcurile se intampla ca furtunile sa rupa copaci. La noi este vesnic spusa povestea cu drobul de sare, facand referire la arbori. Eu stiu una si buna : ca pe timp de furtuna nu trebuie sa te plimbi nici prin parc si nici sa stai sub copaci. Este un lucru elementar pt. o persoana care stie sa se protejeze. Va doresc ani multi si fericiti !

  • D-le MARIUS . V : nu ma cunoasteti absolut deloc. Asta nu o mai cred . Daca cititi doar ce va convine fara a insista sa ne cautati sigur ca nu aveti sa stiti mai multe. Daca cititi doar in urma TIMP ONLINE veti sesiza cu usurinta ce fac de 8 ani. VOLUNTARIAT . Eu va astept si la sediul PER la o cafea sa va demonstrez in imagini ce actiuni am avut si avem si cu ONG-urile si cu ASOC. de PESCARI, ecologizari, populari. etc.Va astept sa va alaturati noua atunci cand anuntam asemenea actiuni, si sa veniti cu idei noi. Contati pe sinceritatea noastra . O ZI BUNA !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.