1.345 de absolvenți ai clasei a XII-a în Bistrița-Năsăud din 2.116 candidați au obținut minim media 6 la examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2018, rata de promovare înainte de contestații fiind de 69,22%, peste media națională de 67,56%.
În cinci licee promovabilitatea este de peste 90%. Alte 13 din 27 au rata de promovare de minim 50%. În 14 unități de învățământ din județ s-a promovat între 5,26% și 37%.
Pe primele trei locuri în topul liceelor din Bistrița-Năsăud după rata de promovare se află trei unități de învățământ din Bistrița: Colegiul Național Liviu Rebreanu” – 98,12% (209 reușiți din 213), Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” – 93,75% (195 din 208, 3 neprezentați) și Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” – 92,98% (53 din 57, 1 neprezentat).
Urmează Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud – 92,81% promovabilitate (155 din 167, 2 neprezentați) și Liceul ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului – 92,13% (82 din 89, 8 neprezentați).
Pe ultimele locuri se află Liceul Tehnologic Agricol Bistrița și Liceul Tehnologic Forestier Bistrița, cu promovare de 5,4% (2 elevi) respectiv 5,2% (un singur elev).
Iată ierarhia completă:
Reamintim că în Bistrița-Năsăud s-au obținut cinci medii de 10: două eleve de la Liceul ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului și câte una de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Bistrița, Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean și Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița.
”Prin muncă și seriozitate, poți depăși orice bariere și poți ajunge la performanță! Prin multă muncă și perseverență, județul Bistrița-Năsăud a dat 5 elevi de 10 la examenul de Bacalaureat! Surpriza și bucuria în același timp, e că nu doar marile Colegii Naționale din orașe au dat acești elevi ci și Liceul ”Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului. Sincere felicitări elevilor dar și dascălilor lor! În urmă cu câțiva ani am luat decizia să premiem cei mai buni elevi la evaluarea națională, bacalaureat și olimpiade. Anul acesta vom face la fel! Mă bucur din suflet că avem cui acorda aceste premii și că dascălii și tinerii județului Bistrița-Năsăud chiar sunt preocupați de modul cum va arăta viitorul comunității noastre și al României. Felicitări pentru reușita voastră! Ne faceți să prindem curaj că România are viitor!”, a postat pe Facebook președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.
Clasamentul “se rupe in doua pe la mijloc”. Tragem linie dupā Colegiul Tehnic Infoel
Elevii de la primele 11 licee din judet au obtinut rezultate bune. Promovabilitate 98%-72%.
Este vorba de licee din mediul urban : Bistrita, Nasaud, Beclean, Sângeorz Bāi, exceptia gacând-o Prundu Bârgāului.
Restul liceelor, majoritatea de la sate promovabilitate 5%-52%..
Nu cred ca surprinde pe nimeni acest clasament. Era de asteptat.
Personal sunt dezamagit de promovabilitatea scazuta de la Teaca si Lechinta. Nu cunosc sitatia in detaliu, ce copii studiaza acolo, ce etnie au, la ce profile stidiaza, dar 32% promovati la Teaca, un orasel cu 5000 de locuitori, urmasi si sasilor si ungurilor este dupa parerea mea o decadere totalā.
Rușinea rușinilor sunt cele doua „unități”, ca licee nu le poți spune: forestierul și agricolul care de ani și ani de zile nu justifică plata cadrelor didactice. Ce se întâmplă acolo este până la urmă furt. De la buget, de la părinți, din timpul elevilor și al familiilor lor. Este inadmisibil ca ani și ani de zile 1, 2 sau niciun elev să nu își ia bac-ul și „sistemul” să producă nici un feed-back. Sistem de învățământ de cumetrie!
Vreau nu credit