Actualitate

Tot mai mulți bistrițeni vor card european de sănătate, mai ales pentru vacanțe

Românii care se îmbolnăvesc pe durata unei șederi temporare în altă țară din UE, indiferent că se află acolo în vacanță, într-o călătorie de afaceri sau la studii, pot primi orice tratament care nu poate fi amânat până la întoarcerea acasă dacă au la ei cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Anul acesta nu s-au tipărit carduri noi, dar Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud a eliberat peste 3.200 de certificate de înlocuire provizorie a cardului (CIP).

”Solicitări sunt foarte multe, dar de prin luna decembrie carduri europene nu se tipăresc, probabil Imprimeria încă nu a încheiat contract cu CAS și Ministerul Sănătății. În locul cardurilor, se dă un certificat înlocuitor, un formular tipizat european, care are aceeași valoare ca și cardul și poate fi folosit oriunde în spațiul economic european, în UE. Pentru CAS este o muncă în plus, spre deosebire de cardul european eliberat pe o perioadă de 2 ani, aceste certificate sunt solicitate pe o lună, două sau trei. Am eliberat circa 3.200 de certificate de înlocuire a cardului în acest an, față de 293 anul trecut, iar grosul abia de acum începe, lumea pleacă în vacanțe, este perioada concediilor. Anul trecut am eliberat 4.700 de carduri europene. Până la sfâșitul anului vom ajunge la 7.000-8.000 de certificate înlocuitoare dacă nu începe tipărirea cardurilor. Este incomod și pentru asigurat, care tot vine să își scoată alt certificat, incomod și pentru noi, fiind o muncă în plus. Sperăm să se încheie contractul și să se revină la normal. Tot timpul sunt deconturi de făcut, sume de la 1 la 100.000 de euro, depinde de gravitatea cazului tratat. Decontările au ajuns într-un ritm normal, dacă în urmă cu cinci-șase ani România avea mari întârzieri la plată, acum nu mai sunt probleme, suntem cam la zi. Sigur, există un decalaj între momentul acordării serviciilor medicale și cel al decontării, așa este circuitul, se pot primi banii chiar și undeva la un an distanță”, spune Camelia Ilișuan, președintele-director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

Procedura de eliberare a certificatului înlocuitor este simplă. De regulă, certificatele sunt emise pe loc sau cel târziu a doua zi. ”Nu durează mult, sunt și cazuri de urgență care sunt onorate pe loc, sigur, în funcție de numărul solicitărilor. Solicitantul trebuie să vină cu o copie după actul de identitate, se completează aici o cerere și certificatul se emite din sistemul informatic certificatul, care trebuie apoi semnat de mine. Cel mult a doua zi se eliberează”, a precizat Camelia Ilișuan.

Care sunt avantajele cardului/certificatului european: ”Spre deosebire de asigurările private, în baza certificatului orice unitate de asistență medicală din UE, SE acordă servicii medicale în regim de urgență, fără a percepe nicio plată, decontările se fac apoi între țări. Singura condiție este ca unitatea respectivă să fie în contract cu casa de asigurări sau organismul similar din țara respectivă, dar de obicei cam toți sunt. La asigurările private, problema este dacă unitatea are contract cu asiguratorul respectiv și să nu fi avut probleme cu încasarea banilor de la asigurator. În cazul certificatului nu se pune această problemă”.

2 comentarii

  • In Germania Cardul European de sănătate e printat pe verso-ul cărții de sănătate. Soluție simpla, elegantă …. Cu alte cuvinte același card e și carte de sănătate naționala și UE.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.