Purtătorul de cuvânt al PER Bistriţa, Marius Rus, a postat pe Facebook două fotografii făcute la Chiraleş. În dreptul lor a scris: „Dezastru în localitate Chiraleş. Defrişare totală la parohia ortodoxă”.
Ca să aflăm detalii, l-am contactat pe preotul paroh Horaţiu Mureşan pe care l-am întrebat ce s-a întâmplat de toţi copacii au pierit sub lovituri de securi. „Nu s-a întâmplat nimic. Acum doi ani, la o furtună, doi brazi s-au rupt de la jumătate şi numai că nu au căzut pe biserică. De atunci au tot fost discuţii pe seama lor ce să facem cu ei. Asta a fost o problemă. O altă problemă a fost aceea că, în partea nordică, au afectat biserica. S-au depus muşchi pe biserică şi ţineau umezeală. Altă problemă care s-a mai discutat în consiliul parohial din 14 februarie, de acum două săptămâni, când s-a hotărât treaba asta era vizibilitatea redusă în curbă la biserică. Nu ştiu dacă ştiţi, dar e o curbă mare şi unele TIR-uri care se intersectau aici ajungeau să intre prin şanţul destul de mare de la biserică, cel puţin partea din spate a lor. De anul trecut, am început renovările la biserică, să o restaurăm şi să o aranjăm şi am zis să renunţăm la brazi. Am decis tăierea molizilor şi înlocuirea lor cu alţi arbuşti ornamentali care să nu mai crească atât de mari şi să nu mai fie atât de aproape de biserică. I-am tăiat pe toţi, 12 din câte ştiu. Nu am cerut nimănui aprobare. Nu sunt inginer silvic, la şedinţă au fost 13 oameni, consilierii noştri, nimeni nu a zis ceva de genul acesta. Sincer nu am ştiut ce să fac. Într-adevăr mi-am dat seama despre ce s-a întâmplat, dar, na… Ştiam că, dacă sunt pe domeniul public, auzisem despre asta, că trebuie aprobare, dar aceştia erau în curtea bisericii”, a declarat preotul paroh.
Întrebat dacă nu i-a fost milă să taie toţi copacii, el a răspuns: „Păi, într-un fel mi-a fost şi mie milă să îi tăiem, dar, Doamne fereşte, că se putea întâmpla, şi avem dovezi că au căzut doi chiar din faţa bisericii, poate că îmi era – zic eu – mai milă să se strice biserica, acoperişul, tabla. Cel mai mare molid avea doi metri şi era cât turnul bisericii, până în vârful crucii. În cinci ani, erau mai mari ca biserica şi erau un pericol efectiv pentru biserică, bineînţeles că cei din jur”.
Potrivit lui Horaţiu Mureşan, în locul copacilor tăiaţi va fi făcut „un lucru care, în doi ani de zile, să bucure multă lume, un lucru frumos, chiar un parc amenajat”.
„Anul acesta demarăm lucrările la lucrul acesta să facem un lucru frumos. Vă spun că nu peste mult timp – şi demonstrăm cu alte lucruri pe care le-am făcut – va fi ceva frumos. Am făcut, probabil, o greşeală, nu zic nu. Garantat, în doi ani nu vor creşte copacii la dimensiunea celor pe care i-am tăiat, dar o să plantăm arbuşti, şi tuia, şi … Şi oamenii mor, vin alţii după noi şi tot aşa”, a conchis el.
Potrivit Protopopiatului Bistriţa, biserica de piatră de la Chiraleş a fost ridicată în câţiva ani, începând cu anul 1930 prin contribuţia credincioşilor şi sub păstorirea preoţilor Alexandru Anca şi Virgil Baciu. Au urmat apoi ca păstori ai Chiraleşului preotul Ioan Moldovan, preotul Eugen Trifu, sub grija căruia biserica a fost resfinţită în 1970. După treizeci de ani locaşul s-a împodobit cu pictura interioară realizată de Constantin Bumbu din Dej. A fost terasitat exteriorul de către meşterul Filipaş, prin efortul şi străduinţa bunilor credincioşi ai Chiralesului (cca. 150 de familii), îndrumaţi de părintele Ioan Mureşan, care a slujit altarul bisericii din Chiraleş, timp de peste treizeci de ani.
La 3 octombrie 1999, biserica a fost resfinţită. După moartea preotului Mureşan, în 13 august 2005, a fost numit în toamna aceluiaşi an, paroh fiul mai mic al părintelui Ioan, Horaţiu Mureşan.
„În anii pastoraţiei părintelui Horaţiu, biserica a fost iluminată exterior prin reflectoare, s-a introdus încălzirea centrală în biserica şi în casa parohială, s-a renovat gardul bisericii, s-a renovat casa parohială, interior şi exterior, înconjurată de un gard nou. (…) Sub grija preotului Horaţiu Mureşan s-au iniţiat Zilele Chiraleşului ce cuprind întâlniri cu fiii satului, concerte de muzică religioasă, clasică, folk, populară. S-a înfiinţat Asociaţia Sportivă Şoimii, Chiraleş, s-a inaugurat Stadionul Cuibul Şoimilor şi s-a desfăşurat Cupa Zilelor Chiraleşului. În 2010 s-a realizat un album fotografic deosebit, Chiraleşul în imagini, realizat de ziaristul Traian Săsărman, teologul Ioan Sabin Mureşan şi preoteasa Adriana- Maria Mureşan. Acesta conţine fotografii cu toate familiile sătenilor şi cu momentele mai importante petrecute în sat”, scrie pe site-ul Protopopiatului Ortodox Bistriţa.
Probabil că în acest album ar merita inserat şi momentul defrişării celor 12 brazi, ca unul de tristă amintire.
Cristiana Sabău
Sursa foto: Facebook Marius Rus, PER
In aceeasi situatie a fost si Liceul G. Cosbuc din Nasaud, s-au taiat toti brazii odata, pentru cei obisnuiti arata rau, dar pentru ceilalti arata chiar foarte bine, se vedea chiar si liceul din strada…
Succes la respirat var şi tencuială
Cei in cauza au luat o decizie buna.Aici toata problema a plecat de la niste persoane care-l invidiaza pe parintele Horatiu .,parinte iesit din comun de harnic si omenos etc. ….. etc.
Totul a plecat de la fotografia principală: 12 copaci la pământ. Mai terminaţi cu scenarita că nu avea nimeni nicio treabă cu părintele dacă nu se apuca să defrişeze!
Mai BORaxule, voi cei din organizatia obscura BOR nu stiti sa reconoasteti, sau macar sa taceti, nici macar atunci cand toate evidentele va contrazic si va arata ca sunteti doar niste escroci penali? Escroci platit de statul roman.
Vă rog să vă revizuiţi limbajul dacă mai vreţi să comentaţi pe acest portal. E ultima oară când tolerez exprimări de genul celei de mai sus.
Intr-o tara civilizata pentru asa ceva se face puscarie . Popa asta ori nu-i sanatos la cap , ori e un oligofren aterizat recent de pe alta planeta si nu pricepe gravitatea faptelor sale . Ar trebui sa raspunda penal pentru barbarismul savarsit in solidar toti cei 13 cretini .
Adrian daca asa vorbesti tu despre parintele Horatiu inseamna ca tu si familia care te-a educat chiar ca au fost si sinteti „OLIGROFENI”.Mai mult nu-ti spun documenteaza-te si pe urma ia decizii.
Noi nu stim decat cea sau hais. Copacii, ca si oamenii, cresc , îmbatranesc si mor. Odata si-odata trebuiau taiati. Daca in locul lor vor fi plantati cel putin un nr. de arbori ornamentali echivalent, grija fata de mediu poate fi manifestata. Unde ne-a fost boldul cand s-au defrisat paduri si codrii, ce cadeau pe ….remorcile hotilor ?
Cum i-am spus şi părintelui Mureşan, vă spun şi dvs. De regulă, oamenii mor când li se termină zilele, în timp ce copacii mor când dai cu securea în ei. Oamenii se mai pot apăra în caz de violenţă, copacii nu. Acum, dacă nici biserica nu propovăduieşte viaţa, inclusiv cea care curge prin crengile copacilor, ce să mai aşteptăm de la drujbarii de rând?
Aveti perfecta dreptate si parintele Horatiu a recunoscut ca-i pare rau dupa brazi dar sa nu fim rautaciosi acei brazi erau pericol pentru bunuri si persoane.Doamne ajuta.
1. Doamna Cristiana, Adrian a spus ca cei 13 sunt cretini. nu/i stergeti postarea? Am remarcat ca daca postacul e de parerea dvs, poate injura linistit. Nu reactionati.
2. Preotul a facut ceea ce face orice gospodar sanatos la cap. Brazii au crescut si a preintampinat o catastrofa. Stirile sunt pline de astfel de intamplari nefericite.
In timpul in care va sufocati de indignare, din Muntii Rodnei au mai disparut doua ha de padure.
Dar daca un popa….ah, ce subiect! Ce buna ocazie sa aruncam cu pietre!!!
Vă rog să mă iertaţi că am aşteptări mai mari de la dascăli şi preoţi decât de la tractorişti deveniţi afacerişti de carton, aşa cum putem vedea zilele acestea, cam toţi puşcăriabili. Mi se pare extrem de grav ca un dascăl sau un preot să nu înţeleagă cât de important e un copac şi, indiferent ce credeţi, îi voi sancţiona drastic. Mult li s-a dat, mult li se cere!
d-na SABAU poate v-ar prinde bine citeva sfaturi de la TRACTORISTI sa nu m-ai dispara postari care nu v-a convin
Am o nedumerire: de ce simt nevoia toţi oamenii care tind spre analfabetism să ne dea lecţii? N-aţi putea dvs., în loc să faceţi pe lupul moralist, să învăţaţi limba română?
Va asigur ca parintele Horatiu va face din curtea biserici ceva de vis adica ceva frumos,putina rabdare va rog.Banuiesc ca ati vazut curtea casei parohiale cum arata.Pacat ca nu ati pus o poza cu locuinta ,si curtea parohiala..
Daca va planta tuia ,cativa trandafiri ,poate chiar un bradut argintiu , cativa copacei florali ornamentali va arata bine . Noi suntem atasati de orice lucru ,regretam cand il pierdem sau renuntam la el ,dar asta e …. Romania pierde zilnic o multime de lucruri .La multe nu reactioneaza nimeni .Parintele este gospodar ,este implicat in activitati religioase ,culturale ,sportive .”Cine nu munceste nu greseste .”
Pe noi ne deranja un copac langa bloc si a trebuit sa batem drumuri si sa facem cereri la Protectia Mediului si cu greu ni s-a aprobat.
Daca aveati minte nu trebuia sa umblati atit cer scuze……
Inca o data (daca mai era nevoie) se dovedeste ca organizatia obscura numita BOR este formata din MASCARICI ESCROCI certati cu legea si cu bunul simt, obisnuiti sa nu ceara nici o parere sau aprobare societatii sau autoritatilor.
.
Acel popa este un escroc penal prin actiunea pe care a intreprins-o.
.
De ce BOR tine sa ne demonstreze zilnic ca este capabila doar de fapte reprobabile, si foarte rar spre deloc sa ne demonstreze contrariul?
.
Apropos de paduri, va aduc aminte ca SECURISTUL PIMEN a solicitat retrocedarea catre BOR a 166.000 (una suta saizeci si sase de mii) DE HECTARE de padure de la stat !!!!!!!!!
.
Bineinteles ca in justitie a luat un sut in fund..
.
Pentru ca de fiecare data cand BOR ajunge in JUSTITIE.. se dovedeste este doar o grupare infractionala… nimic mai mult..
.
.
platitoru de taxe esti o nulitae dupa cum gindesti si vorbesti
Ospatare, iar ti-ai schimbat nick-ul? Pastilele le-ai luat?
Gore v tu faci parte din prostimea cotizanta la BOR si parohia chirales ….adunătura de uscaturi…..tu ai cotizat la ce a realizat parintele la casa parohiala,ce vezi acolo ii fala ii contrastul satului ăla …care din păcate trăiește in sărăcie
Mojicule nu e fala este multa munca ,harnicie ,si alte valori care-l caracterizeaza pe parintele Horatiu si oameni din satul respectiv.
Se vede clar si pe poza ca majoritate de brazi erau departe si nu aveau cum se cade pe biserica.
Tuia si copaci ornamentali nu prea le poti considera substitut pentru ca nu sint nici macar plante autohton. si nu sint asa productiv pentru mediu.
O sugestie care putea vine de la preot si consiliu lui ar fi fost sa lansenze sau se participe cu forta si bani la o actiune de impadurire gen Tasu pentru compensare in regiunea lor. Deja articolul ar fi aratat altfel si comentari lafel.
Din pacate se fi proactiv nu este o trasatura de caracter larg raspindita.
A şi recunoscut preotul că nu au căzut nici cei doi, doar li s-au rupt vârfurile.
Born esti departe de situatia concreta imi pare rau ca vorbesti si nu esti in ritm cu realitatea.
Chiar asa, cei de la Tasu fac actiuni de impadurire fara sa fie platiti de nimeni
.
iar gunoaiele din BOR platite din BANII STATULUI defriseaza fara nici un simt arbori mai batrani ca ei…
.
Probabil ca escrocul ala de popa nici nu era nascut cand au fost plantati acei molizi…
ti-ai schimbat numele? :)))))))))))
dar naravul ba…
Aurelian Andreescu , pe nume real – Lacatus Samir , nu pricepe ca popa ala a facut un dezastru ecologic . Institutiile statului trebuie sa se autosesizeze pentru ca nu poti trece cu vederea astfel de abuzuri . Samire tu nu intelegi ca nu poti defrisa asa la voia intamplarii ? Daca popa mult laudat de tine nu a inteles un lucru elementar cum poti sa-l caracterizezi altfel decat oligofren ? Daca eu ma adun acum cu 13 vecini si ma apuc si tai toti copacii din jurul blocului ca ma deranjeaza crezi ca fac un lucru normal si legal ? Exista norme , reguli si legi incalcate in cazul asta . Regret ca i-am facut cretini . Sunt niste idioti penibili .
D-le Adrian, pentru ca de aproape 40 de ani cunosc oamenii din Chirales tin sa va spun ca acei 13 „idioti penibili” (cum ii numiti d-voastra) sunt in majoritate persoane de varsta a treia care au facut ceva in viata lor, s-ar putea sa fii plantat chiar ei acei molizi si cu siguranta ei i-au ingrijit si pana acum si sa fiti convins ca au plantat fiecare in parte …cu mult mai mult decat 12 copaci si ca o sa mai planteze.
In ceea ce priveste pe parintele Horatiu, felicitari pentru ceea ce ati facut si continuati sa faceti in Chirales pentru oamenii acestui sat! Acestea ar merita, in primul un articol.
normal ca sunt persoane de varsta a treia…. doar pe astia mai poate BOR sa ii prosteasca.. cu miracole, tablouri, si cadavre uscate.. :))
Pensionari creatori ai „epocii de aur”..
.
Pensionati la 40 de ani anticipat, si de 25 de ani tinuti in spate de copiii lor platitori de impozite..
.
Astia is persoalele alea care din „consiliul” bisericii, aceiasi fosti comunisti infocati, aceiasi care o votat cu iliescu..
.
..aceiasi care o trait o viata degeaba.. si dupa ei o sa ramana un rahat impachetat in staniol…
.
Si dupa ce persoanele astea de varsta a treia (comunisti infocati si ctitori ai epocii de aur) o sa dea coltu’ BOR sa sa poata sa puna lacatul pe piramidele lor de beton ca nu le mai calca pragul nici fantomele…
Doamne in ce tara traim . Numai in articolul asta am descoperit vreu 20 de handicapati : 14 care defriseaza dupa cum le taie capul si inca vreo 6 care posteaza ca-s de acord cu aia 14 . Solicit Parchetului sa se autosesizeze pentru ca aici e vorba de infractiuni la regimul Silvic , e dezastru ecologic . Nu exista nici o circumstanta atenuanta pentru aceste infractiuni . Cum puteau sa cada peste biserica copacii aia de la 75 de metri distanta ?
GEORGE COSTEA posibil dupa cum apreciezi sa fie vorba de ceva atentat.Neaparat trebuie sa te deplasezi la fata locului pentru documentare.
Protejati tabla! Moarte copacilor!!!! Faca-se voia LUI!
Consiliul bisericesc a luat o hatarire buna .Asa le place lor, ei sint proprietarii acolo foarte bine.Imi plac oamenii care sint stapini in gospodaria lor.
Doamne feri ce personaje distruse se găsesc in biserica ortodoxa. Parca o tunat si i-o adunat 🙂
Si când ma gândesc ca zăpăcitul ala de popa câștiga mai mult ca un profesor sau medic rezident.
Decizia tăierii brazilor a fost luată de oameni serioşi, cu capul pe umeri, singuri răspunzători de propria ogradă bisericească. Ea face parte dintr-un proiect comunitar de schimbare, de înnoire, nu e motivată de meschine interese personale. Nu s-a atentat la integritatea naturii, e destul să aruncăm o privire pe uliţele şi peste dealurile satului, pline de arbori, de vegetaţie.
Jurnalista on line ar face bine să găsească campanii de presă mai serioase; nu să facă “din ţânţar armăsar”. Apoi, ecologiştii judeţeni, care bravează, ar trebui să se ocupe de cei care au dat şpagă mii de hectare de pădure românească, nu de doi-trei arii de vegetaţie, de cum arată locurile pline de gunoaie răscolite, din jurul containerelor bistriţene, de alimentele pline de euri, de locurile virane lăsate de izbelişte, de cum arată căile ferate, pline de buruieni, de atâtea altele… Pe ceilalţi comentatori cârcotaşi şi răzbunători nici dracu’ nu-i mai ascultă!
Deduc din comentariul dvs. moralizator – excepând ultima propoziţie care v-a scăpat ca o înjurătură printre dinţi- că sunteţi o persoană evlavioasă, o iubitoare de tot ce a creat Dumnezeu, începând cu natură, copaci, iarbă verde. Mai deduc faptul că vă preocupă foametea de pe lume, pacea din Univers şi armonia cosmică. Din păcate, niciuna dintre acestea nu pot fi atinse dacă în lucrurile mici ne arătăm faţa hidoasă. De câte ori va fi vorba despre alţii şi nu despre noi nu se va schimba absolut nimic nici în vieţile noastre, nici în cosmos.
si atunci punem tunurile pe ortodocsi?
nu „tzica”, punem tunurile pe popii din BOR, platiti in banul statului sa isi bata joc de lege, de bunul public, de bunul simt.
Mai Pavele vad ca-l cunosti bine pe inginerul silvic la adresa caruia faci afirmatii pe care sincer sa fiu nu le merita.Spui ca face rele uite eu stiu sa fac si fericiri daca nu iti este indestulator iaca ca eu te ajut.
In cazul de fata de ce specialistul (Ing.Gherman Ghita).care a asistat la taierea molizilor nu isi asuma raspunderea pentru aceste fapte.La rele se pricepe bine,dar se poarta ca un las.
Ma Pavel il cheama Gheorghe nu Ghita.Ce vina avea inginerul ca doara nu erau arborii in padure.
Pavele are o mare vina Gherman daca ti-a iubit ori nu doamna.Sufleteste bineinteles ca si el este ortodox.
Mai gozule da pavel cum poti vorovi tu asa de MAIESTRUL GHERMAN ma eu te anunt ca nu se pricepe la rele nu se comporta ca un las .Ma pavele in dictionarul barbatilor GALANTI este cunoscut numai cu calitati pozitive.Citeva calitati i le cunosc si eu si arat aceste calitati: binefactor,harnic,curat,bun profesionist,tata si sot adevarat,om cu pozitie buna in societate ,de mare ajutor pentru prietenii adevarati.Alte calitati pavele ti le spun personal deoarece te cunosc.
O INTREBARE…..OARE CAND TREBUIAU ACESTI MOLIZI PUSI LA PAMNT???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? (apropo…am taiat ieri 2 nuci de 100 de ani….NIMENI NU STIE…dar in schimb am plantat in ultimii 6 ani peste 500 si tot asa nimeni nu stie….)
Doară ești pădurar asta ii meseria ta sa plantezi,,PENTRU TOȚI ”
Brad sau si molid traieste 500-600 ani, daca o lasi. Doar dupa ciclul economic a padurarului se taie cel tirziu la 100 de ani.
Ma bucur oricum ca articolul aceasta a aprins emotii asa de tare. Insemnea totusi ca exista progres in constienta omeniilor.
walter cunosti multe despre brazi.Ai putea cinta ; O brad frumos o brad frumos…….. ……..
bine inteles impreuna cu mine………..
progres? exista dusmani care stau cu ochii pe tine ….si asta se intampla din invidie…invidie care naste din recunoasterea inferioritatii!…..deci unde e progresul?????
In satul Chirales, comuna Lechinta, jud. Bistrita-Nasaud, in anul 1934 a fost terminata si sfintita (de catre Episcopul Iuliu Hossu) biserica de zid in timpul pastoririi preotul greco-catolic Virgil Baciu (strabunicul meu) care a preluat initiativa de la 1908, a bunicului acestuia din partea mamei, preotul greco-catolic Alexandru Anca. Eforturile pentru ei si intreaga comunitate- atunci compact greco-catolica sunt greu de imaginat azi, cand lumea are alte resurse. In 1948, cand amenintarile si repetatele raiduri ale securitatii nu au dat roade, preotul fiind luat adesea noaptea si dus cu masina, nestiind daca isi va mai vedea familia, „trecerea la ortodoxie” a satenilor s-a facut,-trebuie sa admit ca metoda, pe cat de originala, pe atat de perfida,-prin semnarea unei liste in alb, fara antet, despre care omul insarcinat sa o dea spre semnare satenilor spunea ca reprezinta lista catre autoritatile locale a familiilor care solicita ca si ajutor lemne de foc pentru iarna 1948-1949. Ideea este diabolica, dar s-a dovedit eficienta. In 2006, cu ocazia primelor zile ale satului, zile care au fost mai mult un prilej de prozelitism ortodox (nu inteleg insa rostul sau, caci comunitatea a ramas ortodoxa- cum ii numeste un frate de-a bunicului-fiu al preotului ctitor- despre satenii lui: sunt „ortodocsi de-a lui Stalin”(…)), am constatat cu destula stupoare, ca in interiorul bisericii sunt pictati actualii ierarhi ortodocsi sub jurisdictia carora se afla si parohia Chiralesului, dar care nu au nici un merit legat de ridicarea acestui lacas de cult (!!!). Prea sfintiile lor beneficiaza de un privilegiu de care nu s-a bucurat Episcopul greco catolic in timpul caruia si de care a fost sfintita biserica(!!!) este strigator la Cer!
Si in timp ce in interiorul bisericii se lafaie picturile ierarhilor ortodocsi, pe frontispiciu, apar urmatoarele: „Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului, si cu impreuna lucrarea Sfantului Duh ziditu-s-a acest sfant lacas de preamarire a lui Dumnezeu intre anii 1929-1934. In anul 1934 biserica a fost sfintita. In decursul anilor biserica a fost renovata: tencuita in exterior in terasit, acoperita cu tabla si electrificata, in timpul pastoririi I.P.S. Bartolomeu Anania si P.S. Irineu Bistriteanul, protopop de Bistrita fiind P.C. Stanciu Viorel, cu purtarea de grija a pr. paroh Muresan Ioan biserica a fost impodobita cu pictura traditionala de pictorul Bumbu Constantin din Dej. Toate cheltuielie au fost suportate de vrednicii credinciosi ai parohiei Chirales. Inscrie Doamne in cartea vietii tale pe toti ostenitorii, drept maritorii si inchinatorii tai. Amin!”
Deci nici un cuvant despre cultul si episcopul care a sfintit (greco-catolic), si nici un cuvant despre cel care a ridicat-o! Pentru mine, asta inseamna ortodoxia romaneasca! Si pentru d-l Balint?
Doua din dilemele lui Nicolae Iorga: „De ce evreii nu-l recunosc pe Isus, si romanii refuza Roma”…
Ne mai criticati? Concluzia: a fost cea mai citita stire a zilei. 2676 vizualizari si 56 comentarii. Speram ca ECOLOGIA sa ajunga odata la mintile si inimile tuturor.