”Există un ethos al sărbătorilor de iarnă, un ritm propriu în care ne bucurăm, cu tot sufletul nostru copilăresc, de acest anotimp al feeriei. Sărbătorile de iarnă, cu toată greutatea evenimentului princiar din centrul lor, Nașterea Minunată a Mântuitorului, însumează multe alte bucurii: revederea cu cei dragi ai noștri, plecați și întorși într-un ”acasă” inconfundabil și fundamental, emoția încheierii unui an și a semnificațiilor faptelor petrecute, speranța unui an nou și dorințele noastre de mai bine.
În centrul acestor sărbători se află bucuria! De aceea, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud continuă tradiția celebrării acestor bucurii colective: ”Crăciun în Bistrița-Năsăud”. Un ansamblu de activități recreativ-culturale, focalizate pe împărtășirea veseliei și fericirii sărbătorilor de iarnă, timp de trei zile, respectiv 20-22 decembrie, în curtea generoasă și primitoare a instituției noastre.
Sărbătorile de iarnă vin, pe meleagurile noastre, cu o mulțime de tradiții strămoșești, de-o frumusețe aparte, unice, irepetabile contextual, asupra cărora merită să ne aplecăm cu respect, promovându-le, spre bucuria tuturor generațiilor. În centrul acestora trebuie să stea bucuria împărțită, care să unească întreaga comunitate în jurul acelorași valori ancestrale, moștenite din moși-strămoși. Doar împreună, tineri, copii și vârstnici, din toate colțurile comunității, putem promova acest adevăr definitoriu: că suntem o mare familie, în care fiecare individ capătă valoare doar raportându-se la celălalt, la semenul său.
Pentru anul acesta, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, tributar datoriei pe care o are de a promova valorile tradițional – culturale ale acestor meleaguri și ale acestui popor, vă propune o serie de evenimente diverse și atractive: târgul ”Produs în Bistrița-Năsăud”, obiceiuri tradiționale (tăiatul porcului), colinde cu coruri bisericești din tot spațiul județului nostru și parade de brăduți, animații cu trupe de teatru, concursuri culinare, întâlnirea copiilor cu ”Moșul”, gustări și povești în jurul focului, teatru nescris, colinde și muzică folk, moment artistic susținut de artiștii Romică Țociu și Cornel Palade, reprezentații ale unor ansambluri folclorice din Ucraina și Turcia, și, în permanență pe parcursul celor trei zile, o colectă de daruri pentru copiii din Preventoriul de la Ilișua, intitulată ”Dăruiește, fii mai bun, și tu poți fi Moș Crăciun”, pentru ca bucuria noastră să fie deplină, alături de bucuria celor mici și în nevoie.
Toate aceste evenimente vor culmina cu concertul extraordinar al marelui artist Ștefan Hrușcă, sâmbătă 21 decembrie, de la ora 18.00, un recital generos de colinde care va așeza auditoriul în căldura inconfundabilă a tradițiilor rurale, adevărate atavisme ale spiritului poporului român și nu în ultimul rând ediția acestui an vine cu un eveniment inedit: Gourmet Christmas Corner – Premium Food & Wine.
Frenezia sărbătorilor hibernale se apropie. În tot acest iureș, parcă tot mai accelerat de la an la an, noi dorim să vă oferim o insulă de pace și de bucurie, după etaloanele tradițiilor românești ancestrale, în așa fel încât, trăind împreună bucuria Crăciunului, să o facem mai luminoasă și mai înălțătoare. Sensul intim, cel mai adânc al Crăciunului, acesta este: să ne bucurăm împreună cu ceilalți semeni ai noștri, într-o respirație a iertării și împăcării, a înțelegerii, toleranței și bunăvoinței, pe care strămoșii noștri o apreciau așa de mult încât se salutau unul pe altul chiar așa: ”voie bună”!
Vă așteptăm cu inima deschisă!”,
este invitația făcută de managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Alexandru Gavrilaș.
Adaugă comentariu