ACTUALIZARE 21 IANUARIE În Bistrița-Năsăud se circulă în condiții de iarnă. Într-un comunicat transmis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru ora 11.00, în ultimele 24 de ore utilajele de deszăpezire au intervenit pentru curățarea drumurilor și combaterea poleiului, după cum urmează: pe drumurile naționale au acționat 34 de utilaje cu 160 de tone de material antiderapant, iar la nivelul drumurilor județene au acționat 46 de utilaje cu 670 de tone de material antiderapant.
La nivelul județului Bistrița-Năsăud nu au fost înregistrate defecțiuni la rețelele de alimentare cu energie electrică, respectiv gaz metan.
În acest sfârșit de săptămână au fost suplimentate echipajele de rutieră care au acționat pentru prevenirea accidentelor rutiere, în tot județul. Pe DN 17, pentru evitarea blocajelor în trafic, polițiștii Serviciului Rutier și cei ai Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au efectuat verificări pentru depistarea celor care nu aveau dotate autovehiculele corespunzător, cu anvelope de iarnă și dispozitive antiderapante.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vă recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic: ”Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante! Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă de asemenea conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!”.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează în permanență starea drumurilor.
20 IANUARIE (FOTO-VIDEO) Traficul se desfășoară în condiții de iarnă pe drumurile din județul Bistrița-Năsăud după ce a început să ningă abundent și să viscolească în multe zone, temperatura fiind scădere.
Se intervine cu utilaje de dezăpezire și cu material antiderapant, iar în Pasul Tihuța se acționează doar cu clorură de calciu, anunță Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
Polițiștii opresc la Valea Străjii, la baza muntelui, autovehiculele care nu sunt echipate de iarnă. La urcarea spre Piatra Fântânele patru utilaje de deszăpezire acționează cu material antiderapant.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă pe DN 17, între Bistriţa şi Vatra Dornei: ”Precizăm că autovehiculele care nu sunt dotate cu cauciucuri de iarnă nu sunt lăsate să treacă spre Pasul Tihuţa. În apropiere de Pasul Tihuţa, mai multe autovehicule au derapat”.
Trei TIR-uri au derapat în Pasul Tihuța, iar drumarii au intervenit cu remorcherul, fără ca traficul să fie blocat. TIR-urile aveau anvelope de iarnă, însă nu au reușit să urce.
La limita cu județul Cluj, pe DN 17 intervin trei utilaje.
La Dumitra, un utilaj de deszăpezire a derapat într-o curbă, la fața locului fiind trimisă o macara iar utilajul a fost scos. Șoferul utilajului a încercat să evite ciocnirea cu o mașină care a patinat.
↪️ În vederea prevenirii producerii accidentelor de circulaţie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud face următoarele recomandări participanţilor la trafic:
• Asiguraţi funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât şi a celui de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic.
• Recomandăm folosirea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în condiţii de ceaţă densă;
• Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheată sau polei);
• Determinaţi toţi ocupanţii autovehiculului pe care îl conduceţi să-şi cupleze centura de siguranţă;
• Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
• Pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, acționaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!
• În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur, astfel că există posibilitatea ca aceştia să nu se asigure atunci când traversează!
• În condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână. Folosiţi cu precădere frâna de motor!
”Atragem atenţia asupra obligativităţii ca autovehicule, având masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, să aibă montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, în situaţia în care acestea se deplasează pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei”, anunță Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud.
Sursa foto-video: Instituția Prefectului BN, Poliția Rutieră
Oare de ce ni se tot amintește că traficul se desfășoară în condiții de iarnă? Este un lucru normal, doar că schimbările din timpul anotimpurilor nu mai sunt la fel cu cele din timpul anilor noștri din tinerețe. În rest iarna este la fel de iarnă ca și altădată, deci este o normalitate și nu mai trebuie să ni se amintească ceva ce este obișnuință. Fiecare anotimp își are frumusețile, rigorile și rostul lor în natură. Ar trebui să amintim ceea ce a greșit omenirea că apar tot mai des rigori neașteptate, cu ce am greșit și ce să facem ca să reparăm greșelile săvârșite, să fim educați în spiritul respectării mediului înconjurător!!!
pentru ca sunt unii….care daca le pica un fulg de nea pe nas, nu mai vad domnule drumul, si nu mai pot domnule sa mearga si ei pe drum!!! Pentru ca intotdeauna sunt unii care se cred zmei, si care forteaza o iesire(nu neaparat necesara) exact cand viscoleste mai tare, ca sa aiba motiv sa urle in presa despre cum autoritatile nu le-au asternut covor negru in fata autoturismelor lor!!!si au ramas blocati pe nu stiu une si bla bal!!!! In mod politicos ni se atrage atentia ca se circula in conditii de iarna, desi ar trebui sa zbiere autoritatile ca sa inteleaga unii ca oricat ai vrea, in conditii de iarna tot se poate intampla ceva!!!
…pe rana romanilor pusa de clasa politica in fiecare zi!
Probabil s-a scumpit sarea odată cu curentul…A ajuns să fie clorura de calciu mai ieftină.
acuma cata sare credeti ca ar trebui pusa totusi?????????? sa vedeti peste o luna cum va arata asfaltul!!! ca doar clorura asta de sare nu este faina!!1 si pe urma iara nemultumiri ca au aparut gropi!!