Social

Tragedie la Dumitra. O fetiță de 7 luni a decedat. Posibil să fi avut flurona

O fetiță de numai 7 luni a decedat într-un spital din Cluj-Napoca după ce a fost transferată în stare gravă de la Bistrița unde părinții au adus-o cu simptome de gripă. Este posibil să fi avut flurona, denumirea pentru infectarea simultană cu coronavirus și virus gripal.

”Este vorba despre o fetiță din Dumitra. Din discuția cu medicul de familie, nu avea nicio boală congenitală. Așteptăm rezultatul necropsiei. Este o vulnerabilitate a vârstei și probabil acest lucru a făcut ca evoluția să fie atât de gravă. Există o suspiciune de flurona la această fetiță, dar nu avem încă rezultatul examenului histopatologic. Despre acest caz știu că a fost adusă la UPU, a fost internată la ATI imediat din cauza simptomelor grave. A fost transferată la Cluj și acolo a decedat, dar a fost testată de gripă și era pozitivă”, a spus dr. Anca Andrițoiu.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, din luna octombrie 2022 și până acum s-au înregistrat 31557 de cazuri de infecții acute de căi respiratorii superioare din care 4823 în 2023, în timp ce o persoană a decedat. Majoritatea cazurilor de IACRS au apărut la grupa de vârstă 0 – 14 ani.

În aceeași perioadă de referință, au fost 3031 de pneumonii din care 603 în 2023 și 9 decese. Pneumoniile au afectat mai mult grupele de vârstă peste 50 de ani. Gripă au avut 129 de persoane, din care 83 în 2023, fiind înregistrate 3 decese.

Decesele s-au înregistrat la grupa de vârstă peste 65 de ani, la persoane având comorbidități, cu excepția a trei decese apărute la un tânăr de 34 ani, persoană cu dizabilități , la un bărbat de 55 ani cu boală neoplazică având, de asemenea, și alte comorbidități și respectiv la fetița de 7 luni.

Toate cele peste 16.000 de doze de vaccin antigripal primite de DSP au fost distribuite medicilor de familie.

În ce privește infecția COVID 19, deși s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri, ele continua să apară zilnic. Incidența pe județ este 0,32%o.

Nr total cazuri înregistrate = 33071+1700 reinfectări, din 176+43 reinfectări în anul 2023 și un total de 1135 din care 3 decese în anul 2023, toate la persoane vârstnice. În prezent sunt 15 cazuri în spital și 26 cazuri izolate la domiciliu

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 15 din 5 ianuarie 2023 a fost publicată Instrucțiunea nr. 161/2023 privind instituirea stării de alertă epidemiologică determinate de gripă, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de gripă și depășirii mediei pe 5 sezoane anterioare.

Instrucțiunea cuprinde un set de măsuri necesar a fi aplicate la nivelul unităților sanitare cu paturi, la nivelul unităților de învățământ, la nivelul angajatorilor din toate sectoarele de activitate precum și de către populație, în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii.

Monitorizarea și raportarea afecțiunilor respiratorii în sezonul 2022-2023 a început în săptămâna 40 a anului 2022, la începutul lunii octombrie, a transmis DSP.

Fotografie cu caracter ilustrativ

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.