Şeful statului a spus că în 2030 România va fi o ţară care va furniza mâncare pentru export, pentru că are un potenţial agricol uriaş care nu este încă valorificat, o ţară care va fi un paradis pentru turism, dacă va reuşi să menţină cele 30% din pădurile virgine pe care le are în prezent şi cei peste 6.000 de urşi pe care îi are în Carpaţi, precum şi capra neagră.
„O ţară în care populaţia va fi mai mică, vom fi doar vreo 16 milioane, o ţară cu o populaţie îmbătrânită, vedeţi că nu o văd numai în roz, şi aici poate vom găsi soluţii să creştem natalitatea, soluţii care nu sunt neapărat financiare, va trebui să găsim şi altceva lângă soluţiile financiare. De asemenea, văd o ţară în care vom putea pleca cu TGV de la Constanţa la Paris şi, trecând prin Canalul Mânecii, să ajungem la Londra.
Ne facem cumpărăturile în City-ul britanic sau utilizăm cărţile de credit în City-ul britanic şi venim înapoi la Bucureşti, tot cu TGV. O văd ca pe o ţară care se va aşeza serios pe poziţia a şaptea din UE, pentru că este a şaptea ca mărime şi ca populaţie, dar este departe de a fi şaptea în ceea ce priveşte competitivitatea”, a mai spus şeful statului.
Băsescu a declarat la Economist Conferences Bucharest Summit că „obligaţia contractuală” a actualului Guvern este ca înainte de alegerile de anul viitor să arate că ţara „are alte perspective decât perspectiva statului nereformat”.
Deşi suntem într-o perioadă de criză, îndrăznim să avem abordări curajoase şi nu vreau să fac niciun fel de compoziţii literare, dar trebuie să spun că mă bucură mult faptul că am reuşit să imprim şi Executivului şi majorităţii parlamentare această ambiţie de a nu ne abandona obiectivele în situaţii de criză. Acum vin la partea literară. Până la urmă nu am văzut niciodată un comandant de navă care, dacă are furtuna în faţă, spune «Eu nu mai ajung la punctul de destinaţie»”, a declarat Traian Băsescu.
El a continuat, arătând că o navă poate ajunge cu câteva ore mai târziu, dar că trebuie să-şi menţină obiectivul de a ajunge la punctul de destinaţie, pentru că are obligaţii contractuale. ”Iar obligaţia contractuală a acestui guvern şi a acestei majorităţi este ca înaintea alegerilor din noiembrie 2012 să arate românilor o ţară care are alte perspective decât perspectiva unui stat nereformat”, a mai spus Băsescu, potrivit Mediafax.
Preşedintele ţării a adăugat că procesul de reducere a numărului de salariaţilor bugetari va continua, România urmând să-şi fixeze acest număr la 1,1 milioane până la sfârşitul anului 2012.
„Acest proces (de reducere a personalului bugetar – n.r.) va continua, România urmând să-şi fixeze numărul de salariaţi la stat în jurul a 1,1 milioane, coborând de la 1,4 milioane până la sfârşitul anului 2012”, a spus Băsescu. El a arătat că, de la 1 ianuarie 2010 până în octombrie 2012, numărul de bugetari s-a redus cu 180.000, cu o medie de 5.000 de bugetari pe lună.
„În obiectivul nostru de degrevare a costurilor de funcţionare a statului, de anul trecut de la 1 ianuarie şi până luna trecută, numărul de salariaţi bugetari s-a redus cu 180.000 în România. într-un proces la început mai brutal, pe urmă mai lent, dar consecvent, cu cifre de peste 5.000 de persoane pe lună”, a spus şeful statului.
Traian Băsescu a spus că procesul gradual de reducere a personalului se desfăşoară în momentul de faţă mult mai puţin dureros decât ruptura din mai 2010.
„Este un proces care continuă, şi aş spune continuă destul de echilibrat, cu creşterea numărului de locuri de muncă în activităţile economice directe, locuri de muncă generate de industrie, servicii şi investiţiile bugetului de stat”, a spus Băsescu.
Şeful statului a precizat că România şi-a văzut costurile uriaşe de funcţionare a statului odată cu declanşarea crizei economice, în condiţiile în care niciun politician român nu a fost conştient de reformarea statului până la izbucnirea crizei.
El a precizat că România a descoperit mituirea votanţilor în preajma alegerilor prin facilităţi sociale doar de cinci ani, în timp ce Europa civilizată o practică de mult, iar acum plăteşte factura.
„Înainte de alegeri, toate guvernele (din România – n.r.) au mai inventat nişte facilităţi pentru populaţie care au fost destinate să mituiască votanţii în preajma alegerilor şi să se utilizeze banii publici pentru a se câştiga voturi. Aici vreau să fiu foarte sincer şi direct chiar dacă voi supăra pe cineva: România a descoperit această practică în ultimii cinci ani. În Europa civilizată se practică de mult, iar acum şi Europa civilizată plăteşte factura acestui mod de a face politică cu bani publici”, a spus Băsescu.
„O prioritate despre care din păcate sunt nevoit să vorbesc aproape la fiecare ieşire publică e legată de reforma statului. Probabil că nimeni sau niciunul dintre politicienii români nu au fost conştienţi de nevoia de reformare a statului până la izbucnirea crizei. Cu această ocazie ne-am văzut costurile uriaşe de funcţionare a statului în raport cu veniturile noastre. Tot cu această ocazie ne-am văzut costurile uriaşe cu programele de protecţie socială, costuri disproporţionate în raport cu veniturile bugetului de stat. De aceea, procesele de reformă a statului şi de reformare a sistemelor de protecţie socială sunt priorităţi şi, după cum bine ştiţi, nu vă vorbesc de priorităţi pe care le avem în viitor, ci aceste reforme sunt în plin proces de implementare”, a spus şeful statului.
El a declarat că cele 54 de programe naţionale de protecţie socială costă 19 miliarde de lei anual, el precizând că prin legea care reduce numărul acestora la nouă se va face o alocare corectă a resurselor. „În ceea ce priveşte reforma sistemelor de protecţie socială, azi România are 54 de programe naţionale care vizează acordarea de asistenţă socială, programe care costă 19 miliarde de lei anual. Slavă Domnului, ieri a trecut prin Parlament şi legea care reduce numărul de programe naţionale la 9 de la 54, urmând să se facă o gestionare corectă a alocării resurselor pentru suport social al celor care într-adevăr au nevoie”, a spus Băsescu.
Traian Băsescu a subliniat că noua Lege a sănătăţii va fi adoptată „în cel mai scurt timp”, fie de Parlament, fie prin asumarea răspunderii Guvernului, el apreciind că în prezent sistemul medical este „rigid”, „nefuncţional”, iar spitalele sunt „societăţi de stat”.
Băsescu a mai declarat că băncile statelor europene au obţinut „profituri uriaşe” în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este „lipsă de fair play”, el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească „lăcomia” băncilor.
„Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte partenerilor europeni cât au condiţionat intrarea în UE de privatizarea sistemului bancar. Aţi obţinut profituri uriaşe, iar azi, dacă vă pregătiţi să lăsaţi România nefinanţată în perioadă de criză, vom considera o lipsă de fair play. Vreau să cred că nu se va întâmpla şi că nu vom fi puşi noi, cei care am venit mai târziu în UE, să plătim lăcomia băncilor, iresponsabilitatea atunci când acordau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a băncilor şi apelul meu este să apelaţi la aceste mecanisme, şi nu la sugrumarea economiei româneşti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atât bugetului de stat, cât şi, mai ales, economiei private”, a avertizat preşedintele Băsescu.
Adaugă comentariu