Sănătate

Tratamente stomatologice pe bani în 85% din cazuri. Noaptea sau de sărbători, răbdaţi!

Doar 15% dintre medicii stomatologi din Bistriţa-Năsăud lucrează sub contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, cu cinci mai puţini decât anul trecut şi cu 12 mai puţini faţă de anul 2010.

Majoritatea medicilor sunt la ţară. Toate acestea sunt în defavoarea pacienţilor cu venituri mici care nu au bani să-şi trateze dinţii.

Pentru anul în curs, în Bistriţa-Năsăud, CJAS a încheiat un număr de 23 de contracte cu medici stomatologi. CJAS le-a alocat acestora un buget de 339.000 de lei, ceea ce înseamnă că, lunar, un medic primeşte în jur la o mie de lei pentru servicii medicale dentare, iar în aceste condiţii foarte puţini asiguraţi beneficiază de aceste servicii.

Finanţarea asistenţei medicale stomatologice a scăzut mult în ultimii 15 ani, cei mai mulţi dintre medicii dentişti optând să lucreze în sistem privat întrucât fondurile alocate pentru serviciile medicale stomatologice au devenit „simbolice”, iar din ce în ce mai puţini asiguraţi pot beneficia de asistenţă medicală stomatologică gratuită.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Bistriţa-Năsăud, dr. Marius Pop, are o explicaţie pentru faptul că doar 23 de medici dintre cei 160 înregistraţi în judeţ vor să mai lucreze cu CJAS.

„Motivul principal este suma mică alocată fiecărui cabinet de către CJAS care primeşte la fel de puţini bani de la cea naţională. O mie de lei primeşte un medic specialist şi sunt puţini la noi, cei mai mulţi fiind medici care au terminat abia de câţiva ani şi ei au între 800 şi 900 de lei fiind la început. Nu au grad profesional şi primesc cei mai puţini bani. Un medic primar, aşa cum sunt eu de exemplu, primeşte în jur de 1200 de lei. E foarte puţin”, a declarat dr. Marius Pop.

Din banii primiţi de la CJAS, un medic stomatolog, declară dr. Marius Pop, nu poate trata prea mulţi pacienţi, fondurile epuizându-se în circa o săptămână.

„Se fac într-adevăr tratamente la copii, dar trebuie făcute şi adulţilor. Cu banii primiţi medicul trebuie să îşi plătească asistenta, să îşi cumpere material, să plătească utilităţile. Sunt o serie de cheltuieli pe care nu le poţi plăti cu aceşti bani. Sunt pacienţi care înţeleg că s-au epuizat fondurile de la CJAS şi îşi plătesc asistenţa medicală stomatologică, dar nici cu acei bani nu se poate trăi decent”, a declarat dr. Marius Pop.

Domnia sa explică faptul că medicii stomatologi sunt obligaţi să participe la cursuri, la simpozioane şi să facă 40 de puncte de EMC (educaţie medicală continuă) în fiecare an fiindcă, altfel, nu li se eliberează avizul de liberă pratică din partea Colegiului Medicilor Dentişti.

Din cauza faptului că aproape că nu mai există medicină stomatologică gratuită, cel mai mult au de suferit săracii, incapabili să se trateze.

„Sunt oameni foarte nevoiaşi care nu au nici cu ce să se spele pe dinţi, folosesc o periuţă de dinţi pe an sau o periuţă de dinţi la o familie întreagă. Sunt cazuri dramatice chiar şi în judeţ şi mie îmi pare rău sincer de ce se întâmplă cu aceşti oameni”, a declarat dr. Marius Pop.

Săracii oraşului pot primi asistenţă medicală gratuită la un cabinet social de pe strada Dornei, finanţat de Primăria Bistriţa.

„Avem două colege care lucrează acolo şi asigură servicii pentru peste 300 de oameni. În rest, există cele cinci cabinete şcolare care tratează copiii începând cu clasa întâi şi care fac o treabă bună fiindcă de această medicină primară dentară depinde evoluţia acestor pacienţi în viitor. Dacă un om are o urgenţă noaptea, e o problemă. Nu avem cabinet care să asigure nonstop servicii de urgenţă. Este un cabinet la Policlinică, la care lucrează dr. Adela Răchitan, dar are are program între 8.00 şi 14.00. E un cabinet bugetat. Dacă după 14.00, are omul o urgenţă, trebuie să apeleze la un medic şi să plătească”, a declarat dr. Marius Pop.

Situaţia este şi mai hilară în caz de week-end sau sărbători legale în care medicii, fiind liber profesionişti, nu sunt obligaţi să vină la serviciu nici măcar pentru urgenţe.

Dat fiind faptul că suma alocată de CJAS pentru un cabinet sub contract cu casa rămâne aceeaşi indiferent de numărul de medici, medicii sunt tot mai puţin motivaţi să lucreze cu statul, mai ales că li se cer tone de hârtii, au controale pe cap şi multă birocraţie. Toate acestea sunt în dauna oamenilor, tot mai săraci şi incapabili să rămână sănătoşi.

Contactat în legătură cu acest subiect, preşedintele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Szekely Vilhem a declarat că medicii stomatologi nu pot fi obligaţi să încheie contracte cu CJAS.

“Numărul medicilor stomatologi care au dorit o relaţie cu CJAS a scăzut de la un an la altul. O explicaţie efectivă nu prea am. Ei motivează că fondurile care se alocă sunt mici şi că au scăzut de la an la an. Documentele care trebuiesc depuse la Casă sunt multe, e birocraţie, urmărim serviciile prestate de ei, fondurile sunt puţine şi atunci mulţi mai bine se lipsesc să intre în relaţie cu CJAS”, a declarat preşedintele CJAS Bistriţa-Năsăud.

El a explicat că, deşi în anumite zone din judeţ, cum ar fi oraşele Năsăud, Sângeorz-Băi sau Beclean nu sunt medici care să asigure tratamente decontate de CJAS, nu există nicio soluţie pentru rezolvarea problemei.

“Nu îi putem obliga să intre în relaţie cu CJAS. Din 1000 de lei lunar se pot acorda foarte puţine servicii. Ca să acorzi servicii de profilaxie şi tratament profilactic la 0-18 ani, fondurile ar trebui să fie de o sută de ori mai mari ca să acordăm tuturor copiilor, de două ori pe an, tratamente profilactice”, a declarat el.

Szekely a declarat că CJAS Bistriţa-Năsăud solicită tot timpul bani mai mulţi de la CNAS, mai ales în a doua parte a anului, dar, la această activitate, în ultimii 2-3 ani, nu a obţinut niciodată fonduri suplimentare.

În ce priveşte urgenţele, preşedintele CJAS a declarat că a încercat găsirea unei soluţii prin instalarea unui cabinet medical al Policlinica Bistriţa, dar un singur medic nu poate face ture de 24 de ore şi, după-amiaza, nu se mai acordă servicii stomatologice.

“Colegiul Medicilor Dentişti ar trebui să intervină şi să convingă medicii să lucreze în acel cabinet şi să asigure servicii de urgenţă. E vorba de a lucra benevol”, a spus el.

Cristiana Sabău

1 comentariu

  • Ce politica de contractare a dus Szekely din 2005? De la 57 medici in contract cu casa in 2004 ? De ca nu a propus alocare de fonduri pe asigurat /an si nu pe medic stomatolog? De fapt, cum s-a preocupat sa asigure asistenta medicala a asiguratilor?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.