Preşedintele director general al CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a declarat că anul acesta sunt alocate fonduri consistente pentru achitarea datoriilor externe pentru asiguraţii din judeţ care au beneficiat de servicii medicale în Uniunea Europeană.
„Până la 31 mai am achitat 1,6 milioane de lei pentru servicii medicale executate în Uniunea Europeană în diverse ţări. E vorba de servicii efectuate din 2010 încoace. Depinde cum ne-au parvenit documentele. Suma pe care am achitat-o până acum e dublă faţă de cea de anul trecut şi până la sfârşitul anului probabil se va tripla, dacă nu chiar mai mult”, a spus Camelia Ilişuan.
Totodată, potrivit sursei citate, CJAS a emis 1719 carduri europene pentru persoane care au ieşit din ţară şi a aprobat trei cereri de tratamente sau intervenţii chirurgicale în străinătate. „Trei cereri au fost depuse şi pe toate le-am aprobat. E vorba de pacienţi care nu se pot trata în ţară fie pentru că nu există procedurile respective aici, fie pentru că au fost trecuţi pe nişte liste de aşteptare şi urmează să le vină rândul foarte târziu când starea lor s-ar putea înrăutăţi. Din aceste motive li s-a permis să-şi rezolve problemele în străinătate. Cam acestea sunt condiţiile pentru care se dau aprobări”, a explicat Camelia Ilişuan.
Ea a explicat că, în anii anteriori, nu au fost bani alocaţi, abia din 2013 fiind asumată de către ţara noastră, prin acorduri semnate cu ţările europene, obligaţia de a achita toate datoriile pentru a evita penalităţile şi majorările de întârziere.
„E greu de spus cât au costat tratamentele. Sumele variază de la 20-30 de euro până la 50.000 de euro. Depinde despre ce afecţiuni vorbim, ce perioadă de spitalizare a necesitat, ce proceduri s-au făcut. Cele mai ieftine sunt cazurile de urgenţă”, a explicat ea.
Pentru a se putea trata în străinătate, pacienţii trebuie să primească o recomandare din partea unui medic specialist dintr-un centru universitar. Referatul respectiv trebuie să conţină informaţii despre boala de care suferă, tratamentul pe care-l necesită, când este programat pe lista de aşteptare, ce riscuri sunt dacă nu e tratat cât mai repede. Apoi pacientul îşi poate găsi o clinică în străinătate dacă nu i se recomandă din centrele universitare, ia legătura cu ea, unitatea medicală de acolo transmite CJAS o confirmare că va prelua pacientul, care e costul mediu al spitalizării, iar pe baza acestor documente, CJAS dă aprobarea. „Pacientul se duce acolo cu această aprobare, nu plăteşte nimic. Clinica ne facturează apoi nouă serviciile. Asta este procedura. Sigur condiţia este ca respectiva clinică să fie în contract cu statul ca şi la noi, chiar dacă este privată. Important e să aibă un contract cu statul”, a explicat şefa CJAS.
bla…bla…bla…..baliverne . nu cred nimic din ce declara astia. acolo se intimpla …………………….orice .
si uite cum se duc banii asiguratilor pe apa sambetei