„A fost diagnosticată cu această boală în luna februarie a acestui an, o comisie formată din profesori universitari a aprobat tratamentul pentru această femeie. Tratamentul este foarte scump, dar îi dă doamnei o şansă la viaţă, chiar se poate reintegra în societate. Poate deveni activă, tot ce trebuie să facă este să desfăşoare munci mai puţin dificile decât cele pe care le desfăşura înainte de a fi diagnosticată cu boala aceasta”, a declarat Szekely.
El a explicat că, din informaţiile pe care le are, este şi un coleg al său care lucrează în sistemul asigurărilor de sănătate la o casă din sudul ţării şi care e sub tratament de câţiva ani, însă se simte bine.
„E un dosar special, iar tratamentul se aprobă de comisiile de specialitate formate numai din profesori universitari de specialitate, comisie care funcţionează la nivelul CNAS”, a declarat el.
Boala Gaucher (BG) este o boală monogenică, determinată de deficitul unei enzime.. Tabloul clinic al bolii permite diferenţierea a trei tipuri de boală: tipul 1 cu suferinţă hematologică osoasă la 92% dintre pacienţi şi tipul 2 şi 3 la 1% şi respectiv 7% dintre pacienţi, ultimele două asociind suferinţa neurologică.
La nivelul CJAS Bistriţa-Năsăud, cele mai costisitoare sunt programele oncologice şi de diabet. De cancer suferă 800 de pacienţi din judeţ pentru tratamentul cărora s-au cheltuit, în 2011, 8,87 milioane de lei, iar de diabet, suferă 7469 de persoane din Bistriţa-Năsăud pentru tratamentul cărora s-au cheltuit 9,81 milioane de lei.
« Dacă raportăm sumele la pacient atunci costurile per asigurat sunt mult mai mari la oncologie decât la diabet”, a declarat Szekely, potrivit căruia bolnavii de cancer nu au rămas, în Bistriţa-Năsăud, fără medicamente nicio clipă.
“Am avut, în schimb, probleme cu cei care suferă de diabet de tip doi fiindcă am rămas, anul trecut, fără fonduri. Am negociat rapid cu şapte farmacii care le-au eliberat tratamentul şi, când am primit bani, le-am plătit”, a declarat el.
De asemenea, în judeţ se mai fac tratamente plătite integral de CJAS pentru post-transplant de organe (37 de pacienţi) şi HIV-SIDA (9 persoane).
Totodată, sub tratament mai sunt şi pacienţi cu boli rare cum ar fi mucuviscidoza la copii (doi pacienţi) şi scleroza laterală amiotrofică la adulţi (trei pacienţi).
Adaugă comentariu