Galeria Arcade 24 a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Bistrița, găzduiește, în această perioadă, expoziția ”Treapta de bronz”, o colecție de 44 de lucrări în bronz ale sculptorului bistrițean Ionel Tănase, doctor în Arte Vizuale la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.
“Am vrut să fac un cadou Bistriței și bistrițenilor, dar și familiei și mie pentru că nu au fost reunite niciodată aceste bronzuri într-o singură expoziție. Au fost expuse separat. Sunt peste 40 de lucrări de bronz pentru că vreau să pomenesc de o aniversare. În anul 2023, se împlinesc 40 de ani de când am absolvit Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj care acum este Universitatea de arte și Design și am vrut să marchez, în felul meu, aceaastă aniversare. De ce treapta? Pentru că am considerat că creația unui sculptor este precum o scară și sculptorii se apropie de materiale, piatră, lemn, bronz și își construiesc câte o treaptă care este opera lor. Mulți se agață de un material și toată viața lucrează numai în el, dar eu am ales să lucrez și în lemn – am treaptă de lemn- dar și în bronz, iată treapta de bronz. Mai nou, în sculptură se folosesc și materiale neconvenționale cum este plasticul, rășinile sintetice, iar tinerii vin cu prezentări holografice în sculptură și folosesc inclusiv lumina. S-ar putea să ajungem, în viitorul foarte apropiat, ca o expoziție de sculptură să fie compusă din lucrări tridimensionale, dar să fie făcute, de fapt, din lumină”, a spus sculptorul Ionel Tănase.
Artistul se declară însă apropiat de lemn, un material călduros cu care a copilărit, la Șieu.
”Bronzul însă este râvnit de sculptori fiindcă este cel mai rezistent în timp. Însă chiar în această expoziție am o lucrare spațială în care am integrat structuri obținute din lingura de lemn transpusă în bronz care pot genera permanența, traversarea timpului, cu semnificațiile rezultă de aici: familia se întemeiază uneori de la o lingură de lemn. De ce sunt 12 în structură? Pot face trimitere la 12 apostoli, la cină, la masă, tot ce ține de familie, de unire în jurul mesei”, a explicat sculptorul.
”Este o expoziție cu o tematică profund ancorată în imediat, în realitatea în care trăim, deși artistul se folosește de o tehnică frecventă în secolul XIX și în prima jumătate a secolului XX. Ionel Tănase se întoarce cu privirea către marii maeștri, către Rodin, către Bourdel, și face 44 de bronzuri pe care le oferă concitadinilor lui, la Bistrița. Nu este întâmplător lucrul acesta. În urmă cu 15 ani, conducerea Universității de Arte și Design din Cluj a propus organizarea unei bienale care se chema Vârsta de bronz. La fiecare ediție, au venit circa 150 de artiști din țară care au adus din atelierele lor bronzuri, turnate în ultima vreme, și în cinci ediții s-au adunat aproape 1000 de lucrări de bronz. Ionel Tănase a făcut parte din această grupare de la Cluj care propus colegilor din țară această temă. Meritul lui este că a rămas în bronz. Și în atelierul lui s-a adunat un număr mare de lucrări, iar o parte dintre ele le vedem în această expoziție, inclusiv 10 bronzuri care sunt legate de arhitecturi bistrițene”, a spus criticul de artă Oliv Mircea.
Expoziția poate fi vizitată până în 9 aprilie.
Ionel Tănase s-a născut la data de 2 aprilie 1959, in Șieu, Bistrița. Încă din copilărie, prin tatăl său, un bun meseriaş cu ucenicie la saşi a învăţat să facă lucruri deosebite, din piatră, lemn sau metal, ajungând să fie în scurt timp un adevărat artist. În perioada 1979 – 1983 a urmat Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, secţia Sculptură, licenţiat în arte plastice şi decorative, specializarea sculptură – profesor de desen, Cluj-Napoca. Între anii 2003 – 2006 a urmat studii de doctorat în domeniul artelor vizuale, Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca; iar în anul 2007 a obținut titlul de Doctor în arte vizuale.
Între 1990 – 1992, a fost profesor de Desen, Şcoala Profesională de Cooperaţie, Bistriţa; iar din 1992 până în 2012 Lector Universitar Doctor la Facultatea de Arte Plastice, Departamentul Sculptură, restaurare – conservare, Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca.
Din 1996 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
În anul 2001 a primit o Diplomă pentru contribuţie la promovarea imaginii municipiului Bistriţa, Premiile anului 2001, Primăria Municipiului Bistriţa.
👏🏻👏🏻👏🏻
Bv
Altu pentru tine bărbate.