Chiar dacă la branşament apa potabilă este bună, la robinet poate ajunge altceva. Se întâmplă din cauza conductelor vechi, colmatate, care ar trebui înlocuite, a spus la Bistriţa Mihai Savin, director general adjunct Apanova Bucureşti la o dezbatere având ca temă „Apa -sursă de viaţă şi civilizaţie, componentă a mediului, element esenţial pentru o dezvoltare durabilă”.
„Oamenii pierd apa, contorul înregistrează, însă, din perspectiva aspectelor de mediu nu este tocmai bine. De aceea am lansat un proiect pilot – A doua ţeavă – pentru a sensibiliza partea de autorităţi, cât şi operatorii din ţară pentru a găsi soluţii sau a ajuta asociaţiile de proprietari să înlocuiască instalaţiile interioare. Beneficiile sunt imense. Nu mai sunt pierderi, calitatea apei la robinet este alta. Ştim cu toţii că la branşament poate să fie bună, iar la robinetul din casă nu. Din perspectiva eficienţei energetice, şi aici ne-am gândit noi să o introducem ca şi subiect, sigur avem mult de câştigat fiindcă mare parte din apa care ajunge la etajul zece ajunge prin pompare, iar atunci când ţevile sunt colmatate şi sunt cum sunt consumăm energie. Noi am finanţat înlocuirea ţevilor la 40 de blocuri, beneficiile sunt imense. Ne-am oprit pentru că nu am găsit încă o cale să deschidem urechile autorităţilor. Se fac programe de eficienţă energetică, se fac anvelopări la blocuri şi s-ar putea înlocui şi conducte de la reţele termice şi conductele de apă. Una din probleme a fost tocmai acordul tuturor proprietarilor din bloc pentru a fi înlocuite aceste conducte. Am avut supriza că unii nu au vrut”, a spus Mihai Savin.
Întrebat câr ar costa înlocuirea conductelor de apă pentru un bloc cu patru etaje, patru scări şi patru apartamente pe scară, el a răspuns: ” 6000-7000 de euro. Nu e o sumă extradordinar de mare. Înlocuirea conductelor de apă vechi ar trebui să devină un proiect la nivel de România”.
aha, si banuim ca deja sunt ceva firmulitze pregatite sa faca chestia asta, exact pe modelul izolarii termice a blocurilor.
si daca se dau si niste fonduri UE de unde putem sa furam 80% cu atât mai bine.
a, da…. si proiectul ar avea un nume mai bun – ceva de genul „al doilea tun”, se stie ca si tunul e tot un fel de teava, dar cu diametrul mai mare prin care se pot scurge mai usor inclusiv banii.
curios cum se îngrijesc de bunastarea locatarilor tot felul de smecheri din astia care în loc sa-si vada de altele le poarta altora de grija.