Bistriţa trebuie să îi ţină pe tineri acasă, spune Cornel Ban, doctor în ştiinţe politice, profesor de relaţii internaţionale la Boston University, specialist în economie politică. Originar din Liviu Rebreanu, Cornel Ban este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai României în domeniul economiei politice. A publicat numeroase articole în reviste internaționale de top și a participat la conferințe internaționale la unele dintre cele mai prestigioase universități de pe glob.
„Am plecat din România din 2001. Venind în fiecare an, văd transformări în bine pe care cred că localnicii nu le văd. Mai ales în Bistriţa, în Cluj, cam peste tot lucrurile merg înspre bine, deşi este hemoragia asta demografică, un lucru deprimant. Sunt tot mai puţini oameni tineri. Îi găseşti mai mult prin aeroporturi schimbând avioane. Nu ştiu cum se va rezolva problema. În general, demografia scade când oamenii nu au multă speranţă în viitorul local. Bistriţa are o problemă cu salariile mici, e o platformă de asamblare industrială. Trebuie să-şi schimbe modelul economic ca să îi ţină pe oameni aici. Ideea de a aduce o universitate aici. E principalul predictor al stabilizării populaţiei tinere, mai ales în contextul în care oraşele mari devin foarte scumpe chiar şi pentru cei care câştigă bine. Va fi greu de supravieţuit în ele, mai ales pentru tineri. Bistriţa are o şansă, mai ales dacă se va ajunge mai uşor la Cluj. Aceasta e ideea: dezvoltată o universitate, un centru de cercetare pentru fabricile de aici, să nu fim doar o platformă de asamblare pentru cablurile auto, moment în care salariile vor merge în sus, iar oraşul va deveni mai atractiv”, a spus Cornel Ban.
În ce priveşte viaţa de zi cu zi, Cornel Ban a observat că inclusiv Bistriţa e un „oraş blocat de trafic”, iar singura soluţie este transportul public: „Ideea cu garaje în centru este o enormitate. E nevoie de transport public, ecologic, repopulat centrul, e nevoie de locuinţe sociale decente, nu de containere care să creeze ghetourile viitorului şi care reprezintă o insultă pentru Europa”.
Întrebat dacă se mai întoarce în ţară, el a răspuns: „Nu. Eu stau trei luni pe an în România. Mai predau la Cluj, lucrez cu cercetători români. Locuiesc în SUA, la Boston. America nu mai e ce a fost. Mai ales politic lucrurile au luat-o într-o direcţie greşită”.
Cornel Ban este fiul Savetei Ban din Liviu Rebreanu care vine în fiecare week-end la Bistriţa cu pâine, plăcinte şi cozonaci făcuţi în mod tradiţional în cuptorul său de acasă.
Domnul este plecat din 2001 ,nu mai vrea sa se intoarca in Bistrita ,dar ne da sfaturi cum sa ramână tinerii in Bistrita .Păi sa vină el primul aici si sa ramână ,sa ne ajute de aici cu experienta lui.Până atunci la vorbit si dat sfaturi toti suntem buni.
bine spus,concediu de 3 luni la noi…bani cu sacu`
Omul v-a prezentat o situatie fapt ce se vede din exterior. E cat se poate de realista, cu bunele si cu relele Bistritei. Cred ca are o mai buna cunoastere realitatilor de ansamblu, din exterior si din interior. Omul preda cursuri, nu-i un tantalau. Voi, care sunteti deja ‘doctori’ in vorbit prostii, cum sa mai puteti intelege ceva intoxicati de propriile prejudecati locale!
Dupa cum am spus la sfaturi,studii de fezabilitate ,experti ,profesori si doctori in Romania nu duce lipsa.teoreticeni avem,cu punerea in practica cam avem probleme.
Sau mai mult in 2001 cred ca era si el tanar dar a ales sa plece.asa ca sa ne lase in pace.suntem satui de filozofi si destepti care dau sfaturi dar nici eu nu le urmeaza.
A vorbit si Ion ca si el e om. Haiti, afara cu parerile profesorimii. La noi e bine, pute, e caldut, s anu de deranjeze astia de prin strainataturi chiar atunci cand chiar le pasa.
Nu contest vorbele domnului Ban, însă realitatea văzută din exterior este una și cea văzută din interior este alta. În Bistrița , meritocrația nu are căutare și se merge pe aceiași rețetă binecunoscută din vremea comunismului : pile- cash- relații . Ce șanse are un tânăr ( cu părinți ,,necunoscuți” ) de a se încadra pe piața muncii în asemenea condiții? Despre Bilderberg-ul local și cum anume se obțin funcțiile de conducere și slujbele bine plătite nu are rost să povestim pentru că există riscul de a inflama anumite spirite . Despre cum se obțin marile averi din salarii bugetare…nici despre asta nu putem vorbi pentru că știm cu toții care-i șpilul. Migrația tinerilor nu se va opri până când aceste metehne nu vor fi eradicate și societatea va ști să aprecieze valorile reale din rândul ei. Până atunci, orașul și județul acesta rămâne…cum am stabilit , adică vai și amar dpdv demografic , economic , infrastructural , academic, etc.
tu vorbesti tâmpenii.
cum sa faci nene 120km în 30 de minute?!?
vrei ceva mijloc de transport cu care sa mergi cu 240km/ora?!?
unde te crezi, în Japonia?
tu nu vezi ca nici drumul ala asa-zis european nu are parapeti de protectie, intri în sant si mori cu zile ?
cu d-astia ca tine, cu idei fantasmagorice, s-a dus orasul naibii.
unul dintre ei este primar.
Da asa este….din pacate .Dar asta pt ca exista oameni ca @Ion, @garfield si altii ca ei, nedestupati la minte si care in loc sa ia seama la sfaturi(care sunt binevenite) nu stiu altceva decat -cu ghilimelele de rigoare- sa JUDECE si sa comenteze.
Comentatul e folosind termeni militari, prima tranșee a democrației. E foarte bine că unii își expun opiniile, uneori chiar și divergente, atât timp cât rămân în limitele normale acceptate, comentariile aduc idei noi, soluții noi.
Dacă nu se înțelege asta, se va trăi forever într-o societate conformistă a cărei soluții eterne la problemele cotidiene vor fi rețetele bătute ale înaintașilor, neaplicabile și neadaptabile la noile realități, că timpul vorba aia nu stă în loc, societățile se transformă. Așa că dragă cititoare, oameni respectivi își exercită ca și tine, același drept, de a exprima o opinie și de a judeca pe alții, indiferent de piedestalul pe care îl așezăm.
În privința dlui Ban, are perfectă dreptate.
Sunt puțini care realizează că să ajungă acolo a trebuit să confirme și reconfirme profesional într-un mediu concurențial și critic. E mai simplu să spui că a ales să plece decât să admiți că un om cu capacitățile sale intelectuale nu ar fi avut mediul de dezvoltare necesar în România între Ionii autohtoni și plini de sine, care le știu pe toate…..
Recomand cartea jurnalistei Emilia Șercan, atacată imediat de Sistem, Fabrica de doctorate lansată zilele trecute pentru a vedea dimensiunea fabuloasă a fraudei intelectuale în nația română.
http://www.humanitas.ro/humanitas/fabrica-de-doctorate
*În România, de la doar 1500 de titluri de doctor în științe acordate timp de aproape o sută de ani (1900–1990), s-a ajuns la 67000 de titluri în nici treizeci de ani (1990–2017)*
Și atunci înțeleg de ce suspiciunea privind expertiza unora s-a instalat.
Într-o nație unde experții adevărați s-au pierdut în mulțimea de impostori creați de fabricile de diplome și învățământ e foarte greu să detectezi pe cei adevărați, care și-au obținut titlurile prin munca lor.
Dl Ban e un doctor din categoria celor rari, a căror expertiză nu vine din copierea muncii altora, ci după foarte multe cărți citite, cazuri interpretate..are o gândire critică și strategică….asta nu se înțelege.
Soluția propusă e simplă și de bun simț.
Întrebare, e capabilă administrația locală să aloce resursele necesare în mod corect?
Răspunsul, e nu atât timp cât acea administrație nu e curățată de sindromul P.C.R
Pile cunoștințe relații la angajare.
Dupa cum văd nimeni nu citeste ce am scris.Eu nu contest inteligenta domnului ,tocmai de aceea am zis ca ar fii bine pt micuta noastra urbe sa ramana aici si sa ne ajute cu experienta lui.dar el nu doreste acest lucru.eu nu am insultat pe nimeni dar vad ca altii cred ca Ion este un nume care aduce o inteligenta scazuta.Eu va doresc succes la toti dar va spun inca o data la munca fratilor nu la povesti si sfaturi de la o masa bogata si un pahar de șpriț din vestul Europei.