Actualitate Recomandări

Trei comune nu au medici de familie. Ce probleme sunt cu asistența comunitară

În Bistrița-Năsăud funcționează 141 cabinete medicale și puncte de lucru, deservite de către 139 medici de familie. 60 de cabinete sunt în orașe, iar 79 de cabinete și 2 puncte de lucru – în mediul rural, conform datelor prezentate de Anca Andrițoiu, șefa Direcției de Sănătate Publică BN.

Mai exact: Bistrița – 44 cabinete, Năsăud – 6 cabinete, Beclean – 6 cabinete, Sîngeorz-Băi – 4 cabinete. În 53 de localități din mediul rural  sunt 1/2/3 medici de familie, în Chiochiș și Runcu Salvei funcționează puncte de lucru ale medicilor de familie, iar Ciceu Mihăești, Monor și Poiana Ilvei nu au medic de familie.

În ceea ce privește asistența medicală comunitară, autorităţile administraţiei publice locale sunt responsabile de asigurarea acestor servicii, în special către persoane aparţinând grupurilor vulnerabile din punct de vedere medical, economic sau social.

În județ sunt 21 de asistenți medicali comunitari și 7 mediatoare sanitare (5 active), în Bistrița, Beclean și 24 de comune.

”Autoritățile locale sunt din ce în ce mai interesate de această activitate, exprimându-și interesul si nevoia pentru a angaja asistenți medicali comunitari sau mediatori sanitari. Există unele probleme de comunicare, în unele localități, între asistenții comunitari și autoritățile locale, probleme derivate din insuficienta cunoaștere de către autorități a rolului și atribuțiilor pe care aceștia îl au în comunitate. Ne propunem, în anul 2018, să oferim sprijin autorităților locale acolo unde există angajați AMC, pentru identificarea nevoilor și soluțiilor la problemele pe care le întâmpină. Ne propunem realizarea unei întâlniri de lucru cu participarea reprezentanților localităților în care există angajati în AMC, a celor 28 de angajati, a reprezentanților DSP, DGASPC, AJPIS și ai altor institutii și organizații județene. Localități cum sunt Poiana Ilvei, Lunca Ilvei, Șintereag, Bistrița au solicitat finanțarea unor noi posturi, însă în 2017 nu s-a obtinut această finanțare de la Ministerul Sănătății, sperăm să realizăm acest lucru în 2018”, a precizat Anca Andrițoiu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.