Actualitate

Trei instituții care țin la secret salariile bugetarilor, avertisment de la ITM BN

Trei instituții publice din județ care nu au publicat pe paginile lor de internet listele cu salariile bugetarilor au primit avertisment din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud, a informat instituția răspunzând unei întrebări adresată de Timp Online.

”Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistrița-Năsăud a verificat, conform art.33 din Legea 156/201, un număr de 75 de autorități și instituții publice . Majoritatea instituțiilor au fost verificate pe site-ul instituțiilor, iar primăriile din județ au fost verificate la sediul acestora. Din totalul verificat au fost sancționate doar doua instituții, ambele cu sancțiunea-AVERTISMENT! S-au aplicat 3 măsuri de remediere a deficiențelor! Aceste acțiuni constituie un obiectiv prioritar al instituției noastre, situația verificărilor fiind reflectată și în Anexa semestrială care se comunică Inspecției Muncii”, a transmis inspectorul șef Otilia Berbecar.

ITM Bistrița-Năsăud nu a informat ce instituții nu au publicat listele cu salariile bugetarilor.

În 2019, inspectorii muncii au amendat la nivel național 44 de angajatori de stat pentru că n-au publicat salariile bugetarilor.

Autoritățile și instituțiile publice sunt obligate să publice, de două ori pe an, liste cu salariile pe care le încasează bugetarii, conform Legii salarizării unitare. Al doilea termen anual este chiar ultima zi a lunii septembrie.

Obligația de a publica liste cu salariile bugetarilor de două ori pe an a fost introdusă la mijlocul anului 2017, prin noua Lege a salarizării unitare, scopul ei fiind transparența.

Concret, toate autoritățile și instituțiile publice trebuie să publice, atât la sediile proprii, cât și pe site-urile proprii, în datele de 31 martie și 30 septembrie, o listă a tuturor funcțiilor plătite din fonduri publice. Lista trebuie să facă referire la:

  • salariul de bază, solda funcției de bază/salariul funcției de bază, indemnizația de încadrare sau indemnizația lunară;
  • tipul, baza de calcul, cota procentuală, valoarea brută a sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție, precum și baza legală a acordării acestora;
  • valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acestora;
  • valoarea anuală a indemnizației de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an, precum și baza legală a acordării acesteia;
  • orice alte drepturi în bani și/sau în natură, dacă este cazul, precum și baza legală a acordării acestora;
  • orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial, precum și baza legală a acestora.

Conducătorii autorităților sau instituțiilor publice care ignoră această obligație legală riscă să fie sancționați, de inspectorii muncii, cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Primăria Bistrița nu se numără printre instituțiile care nu respectă legea. Lista cu veniturile bugetarilor este publicată AICI.

Din document aflăm că primarul Bistriței câștigă 18.720 de lei lunar, viceprimarii 16.640 de lei fiecare, secretarul 13.363 de lei, iar directorii executivi între 9000 de lei și 14.000 de lei lunar.

Etichete

12 comentarii

  • Dar de ce nu se spune si faptul ca acestea sunt salariile brute si nu ce ia omul in mana?? Pentru o corecta informare din sumele astronomice vehiculate acolo taiati jumatate, ca atata le ramane dupa ce se impoziteaza…. deci din 8000 jos 50% aproape de exemplu

    • Dar din 8 ore, cat se munceste efectiv, daca ai o treaba pe la primarie astepti sau te poarta pe la o suta de usi si pierzi o zi efectiv pt un aviz, ar trebui ei intern sa se ocupe de asa ceva, nu sa umble omul pe la o suta de usi si sa se milogeasca, cu sarutmana am o intrebare: La d-vooastra trebuie sa.. sau ceva de genul asta. Sa vina la privat sa vada cat au de umblat toata ziua de faci kilometrii intregi, nu sa stai pe sacun sa faci c… mare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Ca sa dau un raspuns nesimtit nu are rost…..nesimtire exista in Romania peste tot…cat despre aceste salarii pe care le numesti brutale sau cum vrei tu, daca ar fii sa discutam obiectiv si nu la sentiment cum o fac mai toti, cu patos si pasiune plus un strop gras de ura ca ei nu au si astia au, sunt salarii normale pentru o tara care se viseaza in Europa, si isi spune ca e in Europa. Nu sunt ok. pentru ce e cu adevarat in Romania, dar asta nu inseamna ca trebuie bagati toti functionarii intr-o singura oala….

  • Salarii mari, relaxare, vouchere de vacanta, vile, masini de lux… e misto la stat. Oare cati dintre ei sunt angajati asa pe merit??? Sa fie toti pe pile si cumetri???

  • Domnule cate te semnezi”bugetatii” ai citit grilele de mai sus?
    Ai văzut undeva ca primest wauchere de vacanta desi sunt prin lege?
    Sau te da răutatea pe afara.
    Fie sumele de mai sus doar jumătate sunt banii care intra in buzunar.
    Calculul este f simplu împărțiți la 2 sumele de mai sus.
    Oare de ce nu va uitati la ANAF sau ei nu le’-au publicat si la alte instituții.
    De ce băgați pe toti angajatii primăriei in aceiasi oală? Aveti dreptate in felul vostru dar lăsați răutatea si faceti si voi ceva pt cresterea salariilor nu-i imbogatiti pe directori sunt convins ca nu sunt asa saraci si va multumiti sa atuncati cu noroi.
    Dacă salariile de mai sus îmbunătățite, sunt mari atunci in lupta va mâna altceva.
    O seara faina.

    .

  • Decât sa-si apere interesele cei din mediul privat mai bine arunca cu laturi.
    Salariile pentru muritori din sistemul public nu sunt mari deloc si cum se constată nu beneficiază de nimic altceva. Ce am constatat că primarul di viceprimarul su 23400 lei pe lună respectiv 20800 lei/lună.
    Oare de ce nu apare si CJ cu salariile.
    Patroni de firme sunt bogați pe spinarea muncitorilor iar muncitori își plâng de mila si arunca cu mizerii.
    Este adevarat sunt destul tăietori de frunze la câini dar oare cine ia pus in toate instituțiile.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.