Magistraţii Tribunalului Bistriţa-Năsăud au hotărât să respingă definitiv cererea de eliberare condiţionată a fostului primar al oraşului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, şi să admită contestaţia procurorilor DNA Cluj care s-au opus eliberării.
Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Dana Ceuca, a declarat, joi, pentru Timp Online că, urmare a înfăţişării de miercuri, magistraţii au admis contestaţia procurorilor DNA care au folosit ca argument noile prevederi din OUG nr.2/2016 privind lucrările ştiinţifice scrise după gratii şi care au cerut anularea sentinţei dată iniţial de Judecătoria Bistriţa. Drept urmare, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a dispus reexaminarea cererii de eliberare condiţionată lui Sorin Apostu în comisia de specialitate din Penitenciarul Bistriţa în lumina noilor prevederi legale. Sentinţa este definitivă.
Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca a fost condamnat definitiv, în iulie 2014, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Sorin Apostu primise, în iulie 2013, o pedeapsă de trei ani şi şase luni cu executare în urma unei decizii luate de Curtea de Apel Târgu Mureş, însă instanţa supremă a admis apelul DNA şi a mărit condamnarea la patru ani închisoare, la care a adăugat un spor de şase luni.
Apostu a fost încarcerat, iniţial, la Penitenciarul Gherla, iar din 17 februarie 2015 a fost transferat la Penitenciarul Bistriţa.
La sfârșitul anului trecut, un magistrat de la Judecătoria Bistriţa a aprobat eliberarea fostului primar al Clujului cu 237 de zile mai repede decât ar fi trebuit întrucât Sorin Apostu a scris în închisoare patru cărţi ce i-au adus o reducere cu 120 de zile a pedepsei, la care se mai adaugă alte 117 zile recunoscute ca zile-câştig, pentru munca de bibliotecar, prestată în puşcărie.
Comisia de eliberare condiţionată s-a întrunit pe 22 decembrie 2015 şi i-a aprobat lui Apostu cererea. Această decizie a fost păstrată şi de Judecătoria Bistriţa, în data de 30 decembrie 2015. „Se constată că intimatul a executat efectiv în arest preventiv şi detenţie un număr de 859 zile, la care s-au adăugat 237 zile considerate executate urmare a muncii prestate, din care 120 de zile de la elaborarea şi publicarea a patru lucrări ştiinţifice, lucrări realizate prin abordarea de teme din domeniul industriei alimentare”, se arată în sentinţa Judecătoriei Bistriţa. Împotriva acestei decizii, procurorii DNA au făcut apel la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
Absolvent de medicină veterinară la Bucureşti şi doctor în „tehnologia şi expertiza alimentelor”, Apostu era profesor universitar de microbiologia produselor alimentare, boli transmisibile prin alimente la om şi managementul siguranţei alimentare la USAMV Cluj, înainte de a intra în puşcărie.
Adaugă comentariu