Actualitate

Tribunalul Bistriţa-Năsăud, luat cu asalt de şoferii care au plătit timbrul de mediu şi vor banii înapoi

Tribunalul Bistriţa-Năsăud este luat cu asalt de şoferii care au plătit timbrul de mediu la înmatricularea unei maşini. Oamenii vor să-şi recupereze banii şi, neavând altă cale, recurg la judecată. În trei luni au fost deschise la fel de multe dosare ca şi anul trecut în integralitatea lui.

„De la începutul anului, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud s-au înregistrat peste 200 de dosare de restituire taxă timbru de mediu cu o medie de 4-5 dosare pe zi. Faţă de anul trecut, există o creştere considerabilă ţinând cont că, în 2016, pe întreg anul calendaristic, au fost înregistrate 260 de dosare de restituire taxă timbru de mediu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Dana Ceuca.

Reamintim că, deşi taxa de timbru a fost eliminată începând cu luna februarie 2017, persoanele care au plătit această taxă anul trecut sau pe parcursul anilor 2014 sau 2015 se văd obligate să se adreseze tot instanţei fiindcă ANAF nu are încă norme de restituire a acestei taxe.

Însă, înainte de a deschide un dosar în instanţă, cei interesaţi să-şi recupereze banii trebuie să se prezinte mai întâi la Administraţia Finanţelor Publice unde să depună o plângere administrativă. Abia în urma răspunsului pe care cetăţenii îl primesc de la reprezentanţii Fiscului, pot acţiona statul în judecată cu cerere de restituire a taxei de timbru de mediu.

Doctorul în economie Radu Vasile Pop de Administraţia Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud a recunoscut pentru Timp Online că nu există încă o reglementare legală referitoare la restituirea timbrului de mediu.

„În alte dăţi se făcea cerere de restituire şi se proceda la restituirea banilor. Sigur că a existat şi partea cu restituirea eşalonată în cinci ani, dar acum aşteptăm să vedem care va fi dorinţa legiuitorilor şi în ce formă se va proceda pentru restituirea sumelor. Aşteptăm cu interes legislaţia de restituire. Oamenii pot veni să ceară banii, dar nefiind procedură nu îi vor primi. Există şi posibilitatea recuperării sumelor prin instanţă, numai că procedura e mai de durată. Mai operativ ar fi să facă cererea direct la organele fiscale în momentul în care va exista legislaţia specifică”, a declarat Radu Vasile Pop.

În consecinţă, cei care vor să-şi recupereze taxa timbrului de mediu de la stat au la îndemână calea administrativă, însă trebuie să mai aştepte până statul va lua o decizie în acest sens, sau calea juridică, însă şi acolo au de aşteptat fiindcă procesele nu se soluţionează de pe o zi pe alta.

De-a lungul timpului, Guvernul a decis restituirea taxei speciale pentru autoturisme (1 ianuarie 2007- 30 iunie 2008), taxei de poluare pentru autovehicule (1 iulie 2008-12 ianuarie 2012) sau pentru emisiile poluante (13 ianuarie 2012-14 martie 2013). Cei care le-au achitat au primit banii eşalonat, câte 20% din ce au plătit, timp de cinci ani, până la recuperarea integrală.

2 comentarii

  • De ce nu se face o compensare ?? Adica omul sa nu mai trebuiasca sa plateasca la Anaf ceea ce are de dat, pina la egalarea sumelor.asa ar fi normal.dar traim intr-o tara a-normala si …….!

  • Am castigat taxa prin instanta dar in foile primite de la anaf precum ca au sami returneze suma de bani nu specifica nici o data cand imi vor vira bani nici in decurs de…..Au trecut deja doua luni si nimica.Multumesc

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.