Managerul Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc”, Ioan Pintea: ”Ne bucurăm că la Bistriţa, în a treia zi de Paşti, a venit un intelectual pe care îl cunoaştem cu toţii, Doru Viorel Ursu. Îi ştim implicaţiile politice de-a lungul vremii, procesele celebre în care a fost angrenat. La Biblioteca Judeţeană a venit în ipostaza de cronicar al unor evenimente foarte importante care s-au petrecut în România, mai mult sau mai puţin controversate. Cărţile sunt o mărturie zguduitoare despre ceea ce s-a petrecut în 1989, evenimente cu consecinţe majore şi în ziua de astăzi”.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna: ”Ceea ce ne prezintă Doru Viorel Ursu, unul dintre cei mai apreciaţi avocaţi ai Baroului Bucureşti, ne interesează pe fiecare dintre noi, deoarece sunt lucruri legate de istoria zbuciumată a evenimentelor din decembrie 1989, când neamul românesc a înviat precum Mântuitorul Iisus Hristos. Găsim o parte din răspunsurile la întrebările noastre legate de Revoluţie în paginile acestor cărţi”.
Doru Viorel Ursu: ”Era o datorie de onoare pentru mine să ajung şi la Bistriţa, o adevărată vatră de cultură românească. Acestea nu sunt cărţi de librărie, nu fac comerţ cu ele. Pur şi simplu, sunt cărţi care trebuiau scrise. Nu sunt cărţile istoricului sau ale jurnalistului dornic de senzaţional. Cărţile mele nu se povestesc, se citesc. Trebuia să spună cineva adevărul şi dintr-un alt unghi. Am găsit în arhive 49 de dosare, peste care se aşezase colbul uitării, despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Să nu fim farisei, Ceauşescu este singurul politician român care a ridicat în picioare Congresul SUA. Sigur că a existat, şi era necesară, o revoluţie antisocialistă şi antidictatorială, dar trebuie să vedem că această mişcare de atunci este bătălia gigantică între globalizatori şi naţionalişti. Prăbuşirea unui sistem a dus la afirmarea unei singure superputeri: SUA. Teroriştii n-au existat niciodată. Procesul lui Ceauşescu a fost trucat, trebuia să fiu eu preşedintele tribunalului de la Târgovişte şi a dat Dumnezeu să nu. Execuţia era pregătită dinainte şi ştiu asta. Pe lângă caracterul antidictatorial, evenimentele de atunci au scos în evidenţă încă trei aspecte: caracterul antistatal, antinaţional şi manipulator”.
Doru Viorel Ursu (61 de ani) a fost judecător la Tribunalul Militar Bucureşti (din 1980), preşedinte al Tribunalului Militar (din 1989), ministru de Interne în Guvernul Petre Roman (1990-1991), secretar de stat în Ministerul de Externe şi deputat din 1992. În mai 1990 a primit dosarul lui Nicu Ceausescu. A renunţat la politică în 1997 şi în prezent conduce Cabinetul de avocatură care îi poartă numele.
Adaugă comentariu