Social

Tristeţe fără margini la înmormântarea polițistului Tomoiagă. Marius Linul: Nu suntem judecătorii nimănui

(FOTO) Slujba de înmormântare a poliţistului Ioan Tomoiagă, fostul şef al Postului de Poliţie nr. 5 Rurală Petru Rareş, aproape că a blocat traficul în satul Beclenuţ. Zeci de poliţişti, în frunte cu şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean, chestorul Marius Linul, dar şi vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, şeful Inspectoratului de Jandarmi – col. Florin Furnea, al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – col. Constantin Florea,  profesori, inspectori şi primari s-au alăturat localnicilor care au venit să fie alături de familia lui îndurerată şi să-l conducă pe ultimul drum.

inmormantare politist 2 inmormantare politist 3 inmormantare politist 4 inmormantare politist 5

Slujba de înmormântare a fost una extrem de scurtă întrucât Biserica Ortodoxă refuză să-i înmormânteze pe sinucigaşi după ritualul obişnuit. Preotul a rostit rugăciunea Tatăl Nostru şi s-a rugat preţ de 10 minute pentru ca Dumnezeu să-l ierte pe subcomisarul Tomoiagă pentru faptele lui „cu voie sau fără de voie”.

inmormantare politist 6 inmormantare politist 7 inmormantare politist 8 Marius linul

Mulţimii îndoliate i s-a adresat apoi chestorul Marius Linul, inspectorul şef al IPJ Bistriţa-Năsăud.

„Indiferent cât suntem de robuşti din punct de vedere sufletesc, civili sau militari, bărbaţi sau femei, este extrem de greu să ne verificăm trăirile în astfel de împrejurări precum aceasta în care îl conducem pe drumul pământesc fără de întoarcere pe camaradul nostru, pe prietenul nostru subcomisarul Ioan Tomoiagă, şeful Secţiei 5 Poliţie Rurală Petru Rareş. Din nefericire, pe lângă darul frumos lăsat de Dumnezeu nouă, oamenilor, pe lângă viaţa frumoasă pe care o trăim pentru o vreme, în care ne împodobim prin strădanie şi muncă de alese daruri, vine o vreme în care uneori inevitabilul nu mai poate fi ocolit. Sunt militar, nu sunt preot ca să vă pot vorbi despre moarte sau înviere, ştiu însă la fel de bine ca şi dumneavoastră că prezentul pe care îl trăim nu o dată ne-a creat amputări în viaţă care distrug încet, dar sigur, o parte din noi. Una din marile greşeli pe care le putem face în viaţă este să refuzăm, indiferent ce greutăţi am avea, să ne exprimăm durerea, ţinând-o în noi înşine. Astfel de dureri neexprimate cauzează tot felul de suferinţe. Ştiinţa modernă subliniază faptul că, atunci când ochii refuză să verse lacrimi, sufletul nostru sigur o va face”, a spus chestorul Marius Linul.

Adresându-se familiei îndurerate, şeful IPJ a adăugat: „Momentul acesta este cutremurător, dar solidaritatea cu cei aflaţi în suferinţă, cu familia, colegii, rudeniile care trec prin clipe groaznice, este caracteristică nouă, militarilor, responsabili şi hotărâţi să depăşim momentele grele din viaţă. Nu suntem judecătorii nimănui.  Nu avem şi nu cunoaştem toate tainele minţii omeneşti, ale inimilor, îndeajuns de încercate ca să putem emite ipoteze şi să facem planuri pentru cineva. Ştim, în schimb, că fiecare dintre noi, aşa cum afirmă învăţătura creştină, trebuie să avem grijă de viaţa noastră şi să luptăm pentru ea. A trece în revistă o carieră care a început în urmă cu 21 de ani nu e uşor. E de ajuns să vă spunem că,  în plan personal, pierdem un comandant şi un bun coleg care făcea totul cu suflet şi bună dispoziţie. De aceea, putem spune că a fost şi va rămâne un coleg iubit cu adevărat de toţi poliţiştii”.

După ce i-a trecut în revistă viaţa şi cariera, Marius Linul le-a mulţumit celor care au transmis mesaje de condoleanţe pe adresa IPJ Bistriţa-Năsăud şi a familiei: „Ştiam, dar constatăm şi acum că domnul subcomisar avea o familie minunată, două fete frumoase şi ascultătoare despre care vorbea cu o mândrie aparte. Ne dorim ca, prin ce vor realiza ele, să-i cinstească memoria şi să-l facă în continuare mândru. În ceasul din urmă, cu regretul firesc că nu îl vom mai vedea printre noi, ne rămâne consolarea că ne-a lăsat suficiente motive ca să nu îl uităm. Avem onoarea să vă salutăm, domnule subcomisar Tomoiagă Ioan şi Dumnezeu să vă odihnească în pace!”.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

După ce chestorul Linul şi-a încheiat discursul, patru poliţişti au luat sicriul din curtea casei, l-au scos în drumul principal şi l-au dus în grădina casei unde i-a fost săpat mormântul şi îşi va dormi somnul de veci. La groapă, preotul a mai rostit o rugăciune de iertarea păcatelor. Slujba de înmormântare s-a încheiat în aproximativ 20 de minute.

inmormantare politist 10 inmormantare politist 11 inmormantare politist 12 inmormantare politist 13

În urma lui, poliţistul a lăsat, în afară de o familie frumoasă şi o carieră de succes, o casă nouă cu o troiţă din lemn la poartă, o curte plină de flori, frumos aranjată, şi o viaţă pe care cei dragi şi-ar fi dorit să o petreacă împreună cu el, la bine, dar şi la greu.

Dumnezeu să îl odihnească în pace, iar pe cei rămaşi în urma lui, să-i mângâie!

casa 1 casa 2 casa 3 casa 4

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.