Spectacolul cu care s-a încheiat ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor Nunta Zamfirei, a 18-a, a adunat sute de oameni pe pietonal. Publicul a fost entuziasmat la fiecare reprezentaţie, dar cel mai mult a aplaudat ansamblul din Argentina, aflat pentru prima oară în ţara noastră. Membrii ansamblului au smuls ropote de aplauze după ce au zguduit de-a dreptul scena, ritmul în care au dansat fiind unul cu adevărat alert.
După fiecare moment coregrafic al galei de închidere, directorul Centrului Cultural Municipal ”George Coşbuc”, Dorel Cosma, a înmânat coordonatorului de ansamblu trofeul ”Nunta Zamfirei” şi un certificat de excelenţă, mulţumindu-le tuturor pentru efortul pe care l-au făcut ca să-i bucure pe bistriţeni, unele dintre ansambluri având de parcurs un drum lung până acasă.
Un trofeu similar a primit şi poetul francez Joel Conte, preşedintele Asociaţiei de Europoezie din Paris, aflat în aceste zile la Bistriţa.
La ediţia 2013 a festivalului ”Nunta Zamfirei”, care a ţinut patru zile, au participat 11 ansambluri folclorice din străinătate: ”Ahl El Bled” (Algeria), ”Malambo Argentino” (Argentina), ”Suvenir” (Belarus), ”Sokica” (Croaţia), ”Herzis” (Germania), ”Dabka” (Israel), ”I Picett del Grenta” (Italia), ”Piatkowioki” (Polonia), ”Kalaris” (Ungaria), ”Ch Eh Oc” (Mexic), ”Inegol Bal-Goc Culture” (Turcia).
Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook.
Un exemplu de profesionalism pt ansamblurile din Belarus si mai ales pt cei din Argentina, in rest….
Da, felicitari Belarus si Argentina, insa fiecare tara are folclorul ei si trebuie respectat … ! Romania este la inaltime mereu, oriunde ar merge … macar prin folclor !
N-am fost sa vad spectacolele, dar citind lista de participanti, remarc un fapt: la festival nu a participat (nu au fost invitati? ) nici un ansamblu al romanilor din afara granitelor..Nici in anii trecuti nu stiu sa fi participat vre-un astfel de ansamblu..Poate au fost si nu stiu io sau poate nu li s-a facut publicitatea pe care ar fi meritat-o..
Sau poate ca nu intereseaza cantecele si dansurile basarabenilor, ale cernautenilor sau ale timocenilor?
Ma rog..Pentru cei care sunt totusi interesati, nu le ramane decat sa le vada pe net si sa caute de pilda pe youtube dupa ˝ vlaske igre ˝ .Ca sa vada cam cum joaca cei numiti de altii vlahii albi (sau romanii uitati) din sudul Dunarii. Daca va uitati la ei, o sa vedeti ca poarta cuşme albe, spre deosebire de romanii din nordul dunarii, unde cuşmele sunt negre sau brumarii..Asa erau numiti si de vechii bulgari si de catre turcii otomani, vlahii albi sau vlahia alba iar romanii din nordul Dunarii, vlahii negri….Chiar Tara Romaneasca era numita de otomani Kara Iflak (Vlahia neagra)..
Deci, search ˝ vlaske igre ˝ pe youtube..
Cu cateva luni in urma, in publicatia dumneavoastra aparea un articol , tendentios, cu comparatii complet deplasate si sugesti care nu aveau nimic comun cu logica si realitatea! M-am abtinut de la comentarii pentru ca autoarea an de an cauta doar partile negative si daca nu existau le inventa!
Eu personal ma bucur ca se poate face presa si la un mod obiectiv! Nu trebuie sa laudam pe nimeni e suficient ca se intampla asa ceva in Bistrita! Sa vina intr-o seara de marti atata lume in centru orasului eu zic ca e un „feedback pozitiv”! E drept ca totul este perfectibil si ca se pot aduce imbunatatiri unui asfel de eveniment dar nu stiu zau cate orase din Romania pot sa se mandreasca cu 18 editii de festival folcoric!Puncta foarte bine cineva diferentele de folclor, multi nu cunosc asta!
O zi buna si vremuri mai bune!
Ia te uita, commentul despre basarabeni, timoceni, cernauteni a integistrat 3 voturi negative..Deci sunt cel putin 3 persoane care la o adica nu-i suporta pe romanii din afara granitelor..Interesant…Bolsevismul a trecut dar si-a lasat puricii in pânzături..
De ce nu suporta bolsevicii pe romanii din afara granitelor (cat si dinauntru) ?
Pentru ca, asa cum a zis tatucul Frederich Engels in Neue Rheinische Zeitung la 13 ianuarie 1849:
˝Romanii sunt un popor fara istorie destinati sa piara in furtuna revolutiei mondiale.Ei sunt suporteri fanatici ai contrarevolutiei si vor ramane astfel pana la extirparea sau pierderea caracterului lor national, la fel cum propria lor existenta, in general, reprezinta prin ea insasi un protest contra unei marete revolutii istorice.Disparitia lor de pe fata pamantului ar fi un pas inainte.”
De aia..
Iar o sa vina compania romano-germana sa impuna respectarea canonului site-ului: sa va referiti doar la articolul publicat. Sau, in caz contar, ea va cersi stergerea postarilor cu un astfel ( altfel ! ) de continut supracultural.
Cum s-o fi numind comentariul de tip ” no comment ” ?
Nu o sa vina, stai linistit, metacritica, dar e interesant faptul ca postezi comentarii in speranta unei reactii. Stii, cand copiii fac prostii, cea mai buna metoda e ignorarea manifestarii excesive.
Respectarea unor reguli e o chestiune de bun simt, dar nu e rolul meu sa masor bunul simt, la fel cum nici „compania romano-germana” nu cred ca are timp de pierdut cu asta (apropos, daca l-ai cunoaste pe Walter, ai avea probabil mai mult respect fata de el). In rest, fiecare cu ce are de acasa.
Si ca sa nu fiu total off-topic, editia de anul acesta a interminablei nunti pare sa fie una cu mai mult bun-gust.
@ metacritica, de curiozitate, ce aveti impotriva domnului Born? Poate e vorba de dispute mai vechi, eu sunt mai nou pe forum nu cunosc istoria controverselor de aici.. Si cine este ˝compania romano-germana˝? Este vorba si de doamna Cristiana ? Am observat ca din cand in cand sunteti destul de (meta) critic la adresa ei…
@ Doru Stere, de curiozitate, de ce credeti ca sugestia de a fi invitate pe viitor si ansambluri ale romanilor din afara granitelor inregistreaza voturi negative? In definitiv, incepand cu anul 1995 si pana astazi, indiferent de fortele politice aflate la guvernare, preocuparea pentru situatia romanilor de pretutindeni a fost o constanta institutionala a Guvernului Romaniei.In prezent Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni functioneaza in subordinea Ministerului Afacerilor Externe…
Deci care ar fi problema de a fi invitate, alaturi de ansambluri din diverse tari, si ansambluri de dansuri populare ale romanilor din afara granitelor? Credeti ca aceasta discutie nu este on topic?
Bunica mea din partea maternal e din Basarabia, bunica paterna din Cadrilater….nu am nimic impotriva ansamblurilor din acele zone, este chiar indicat sa vina. Off topic era metacritica, Dumneavoastra erati perfect on topic.
Sigur mergeam și eu la nunta aceasta fără dar, dacă ar fi fost câțiva dintre puțini români trăitori de prin Cernăuți, tatăl meu acolo s-a născut. După război, să nu ajungă în Siberia, a rămas venetic în țara pentru care s-a înrolat voluntar.
Bunica mea e din Soroca, langa Cernauti. Sincer, era un gest frumos sa invite un ansamblu din fiecare zona unde sunt romani in afara tarii. Sunt sigur ca sunt ansambluri romanesti si in Basarabia de Nord, si in Cadrilater, si in Serbia…
@Doru Stere ˝Sunt sigur ca sunt ansambluri romanesti si in Basarabia de Nord, si in Cadrilater, si in Serbia˝
Oh, da sigur ca sunt..De Cadrilater nu stiu prea multe dar in Basarabia sau Timoc in mod sigur sunt ansambluri si nu putine..Folclorul lor e formidabil, s-a pastrat in stare mai pura, mai putin alterat de modernisme..Eu unul ascult deseori pe youtube pe surorile Oşoianu, pe Nicolea Gribincea si grupul Plaiesii (fabulos Gribincea, are un cantec cu ritm aproape hipnotic, ˝La omul care mi-i drag˝) sau Tudor Ungureanu (duios..).
In Serbia din ce stiu eu sunt ansambluri si la Negotin, Malainiţa, Bogatici, Batainiţa..Formate nu doar din romani (sau vlahi cum le zic sarbii, ca nu-i recunosc inca de romani) ci si din sarbi sau membri ai unor familii mixte….De fapt, cam orice ansamblu sarbesc are in repertoriu si cel putin o hora vlaha..Se joaca nu doar pe scena ci si la nunti, inclusiv la nunti sarbesti..Asa cum si la noi se joaca ˝sarbe˝..Daca veti cauta pe youtube dupa ˝ vlasko kolo ˝ (hora vlaha) o sa vedeti o multime de clipuri filmate la nunti inclusiv de sarbi..Cumva Hora face parte dintr-un vechi limbaj comun (o pomeneste si Homer in Iliada), o veche forma de exprimare comunitara si ritualica, de aia este si un produs de export foarte de succes..De ex. hora a fost preluata si de evrei si a devenit unul din dansurile lor nationale..
Fascinante dansurile si colinzile, printr-un fel de arheologie culturala se pot vedea straturile de cultura ale diverselor epoci…Multe elemente se imprumuta de la unii la altii, asa cum a fost de pilda cu bărbuncul..Un joc comun romanilor, ungurilor, cehilor, slovacilor, tiganilor, si care provine dintr-un dans militar de recrutare performat de catanele imparatesti K.u.K. numit Werbung (reclama)..De unde s-a transliterat Bărbunc..Slovacii au fost mai dibaci si au inregistrat deja bărbuncul/verbungul la UNESCO ca si dans national.
O sa pun imedia, cu voia administratorilor forumului, doua linkuri cu un joc timocean si un motiv al acelei melodii performat de flamboaiantul violonist Nigel Kennedy…
Deci, o hora timoceana (si atentie la pasajul care incepe la minutul 1:13):
http://www.youtube.com/watch?v=VzCO6_uV1QI
Si un omagiu al wunderkid-ului Nigel Kennedy, mereu tanar in spirit, adus Mariei Tanase..
Nigel Kennedy a fost invatacelul lui Yehudi Menuhin..Care Menuhin la randul sau a fost invatacelul lui Enescu..Si iata de ce, peste generatii, Nigel aduce un tribut Mariei Tanase , o privighetoare din tara celui care a fost profesor al profesorului sau..Asta inseamna filiatie profesionala, peste generatii..
Si atentia la pasajul care incepe la secunda 0:49..Este acelasi pasaj, un pic prelucrat, din hora timoceana:
http://www.youtube.com/watch?v=ds7fgFw62v8
@Cetatean
Nu fac aprecieri si nici nu incurajez vorbitorii de limba straina care nu reusesc sa-si exprime, in scris sau oral, gandurile fabricate, probabil, in limba materna. Descifrand un text ciudat ( greu digerabil vizual ), mi se pare ridicol orice efort initial depus de semnatar, greu de urmarit rezultatul si de priceput ideile, fara scuza personala si usor suspect de confuzie lingvistica generala. Cu atat mai stanjenitoare devin si traducerile ulterioare facute tot de autor.
Se prefera, subiectiv, varianta in care odata cu cresterea numarului de limbi straine cunoscute se mareste si capacitatea individuala de asimilare a informatiilor, de redare in fidelitate inalta a compozitiilor mentale s.a.m.d. Deficitul e dat de incapacitatea de a reproduce diferit rezultatul gandirii. Pe scurt, gresit pui problema in limba materna, identic vei calatori cu ea in celelalte idiomuri.
Cu domnul Born e greu sa intretii un dialog. El are probleme si cu exprimarea si cu scrisul dar, nu fara sens principal, si cu intelesul replicilor pe care le primeste. Valabil pe toate fronturile si cu toti partenerii sai de discutie virtuala. Bineinteles, nu e de condamnat insa dumnealui nu sesizeaza subtilitatile, interpreteaza in nota personala germana desi traieste de atata vreme in Romania si are partenera de viata cu nume romanesc. Daca renunti, crede ca te-a infrant. Spune si dumneata, pentru o asa mare satisfactie oferita domnului Born, e un capat de lume sa ii livrezi iluzii ? In schimb, la capitolul avocatura fara frontiere – sprijinindu-se pe experienta sa – e iute la manie si degraba varsatoriu de ironie nativa. Si-mi repeta ceea ce sta scris sub locul postarii de la inceputul site-ului.
Coalitia monstruoasa, rom-germ, se referea la raul2 si herr Born care, tulburati, solicitau anularea comentariilor nepertinente la articol, uitand ca insesi postarile lor de avertisment erau in contradictie cu regulile site-ului.
Va inselati ca as avea ceva personal cu cineva. Priviti parcursul meu de comantator la fiecare articol. Intervin rar si nu fac altceva decat sa respect cerinta posesoarei ziarului. Reactionez abia cand cineva se izbeste de mine.
La Cristiana Sabau nu-mi place ipocrizia. Inteleg ca ai o anumita inclinatie si putina nuanta politica dezvoltate timpuriu, dar de-aici si pana la irosirea in front comun a banilor publici, sub aceeasi umbrela, mi se pare deplasat fiindca, asa cum o fotografie exprima o mie de cuvinte, o fapta reprobabila va dizolva o existenta plina cu vorbe de duh.
E cineva impotriva ? Abtineri ? Multumesc.
Ok, ai demonstrat ca cantitatea nu reprezinta si calitate. Felicitari, in lumea ta esti destept. Ramai acolo. E foarte important sa consideri TU ca esti esential in dialog. Uneori o musca se loveste obsesiv de felinar si are impresia ca rastoarna lumea. La fel, comentand obsesiv, repetitiv, critic, chiar metacritic, ( criticand critica) poti ajunge in situatia in care esti penibil de departe de bunul simt. :))))) . Dar, poate, pentru tine e important. Daca vrei sa constati importanta faptelor tale, e esential sa ti le asumi total. „Metacritica” e doar un banal ( prea banal) cuvant din dictionar, cu veleitati superioare, care poate ascunde multe frustari si putine calitati.
Bineinteles, si eu, si Walter Born, suntem niste mult prea mici perzonalitati pentru a putea incerca sa ajungem la profunzimea analizei facute de metacritica. Eu cel putin imi cer scuze.
@ metacritica, in regula..Poate sunteti totusi un pic prea critic, super, uber, hyper critic, asa cum va indica si nick name-ul..Nu cred ca trebuie sa fim atat de critici cu cineva care nu are romana ca limba materna, cum ar fi de ex. domnul prometeu….Oricum, domnul Born se exprima uneori mai bine decat unii analfabeti functionali care au limba romana ca limba materna..Cand domnul Born face greseli de exprimare, nu e grav, cand unul care are limba romana ca limba materna isi bate joc de ea, e prapad..Oricum, nu-mi luati parerile ca pe un adevar absolut..
Cum ar zice domnul Born, Die Gedanken sind frei, wer kann sie erraten/sie fliegen vorbei wie nächtliche Schatten./Kein Mensch kann sie wissen, kein Jäger erschießen
mit Pulver und Blei: Die Gedanken sind frei!
Cum ar veni, Gandurile-s libere , cine le poate ghici / zboara ca umbrele-n noapte / nu-i om a le cunoaste, nici vanator sa le-mpuste / cu plumbi si cu pulbere. / Gandurile-s libere..
E un cantecel studentesc, mai departe e vorba si despre o sticla de vin si-o femeie, traducerea-i aproximativa, am cautat sa rimeze cumva, traduttore-traditore cum zice italianul…
Si pt ca vad ca postarea cu linkuri catre doua filmulete nu a aparut, incerc sa o reiau in alta forma, cu linkurile schimbate.Daca cineva vrea sa vada filmuletele trebuie sa stearga spatiile libere din stanga si dreapta punctului.
Deci, o hora timoceana (si atentie la motivul care incepe la minutul 1:13):
youtube . com/watch?v=VzCO6_uV1QI
Si un omagiu al wunderkid-ului Nigel Kennedy, mereu tanar in spirit, adus Mariei Tanase..
Nigel Kennedy a fost invatacelul lui Yehudi Menuhin..Care Menuhin la randul sau a fost invatacelul lui Enescu..Si iata de ce, peste generatii, Nigel aduce un tribut Mariei Tanase , o privighetoare din tara celui care a fost profesor al profesorului sau..Asta inseamna filiatie profesionala, peste generatii..
Si atentia la pasajul care incepe la secunda 0:49..Este acelasi motiv, un pic prelucrat, din hora timoceana:
youtube . com/watch?v=ds7fgFw62v8
Si cu acestea, noapte buna tuturor..
tare.ro/user-sofokle/5777133-cum-suna-germana-in-comparatie-cu-alte-limbi
Activitățile culturale ce au la bază traditile și cultura populară nu au rostul unui act cultural, ci au unei afaceri cu iz cultural. Nu sunt invitate grupuri păstrătoare a valorile românești fiindcă acestea nu au posibilitate de invita și întreține grupurile din România. Reprocitatea schimbului nu asigură calitate. Valoarea artei populare, cred eu, nu poate fi pusă în valoare de amatori, decăt de trăitori în valorile acelei culturi și de artiști profesioniști. Lălăiala de tip Cosma nu doar că nu valorifică artistic o cultură rafinată în timp, dar o descalifică prin repetare excesivă.
Prezențe documentată, prezențe critice, aprecieri necondiționate, pot menține un nivel civilizat al acestui forum, este o bucurie să poți interacționa în acest mod cu oameni de nivele diferite de cultură și profesionale.