Actualitate

Trofeul Festivalului „Pană de Păun” a rămas în judeţ. L-a câştigat cea mai tânără concurentă

(FOTO-VIDEO) A 12-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Pană de Păun”, care a intrat în galeria selectă a celor mai importante zece festivaluri de folclor din ţară alese de Radio România Regional, şi-a desemnat duminică seara laureaţii.

S-au acordat nu mai puţin de şapte premii speciale unor tineri solişti foarte talentaţi, trei premii, dar şi marele trofeu. Acesta i-a revenit cele mai tinere concurente, de numai 16 ani, originară de pe Valea Bârgăului.

Gala laureaţilor ediţiei din acest an a început cu un medalion Matilda Pascal Cojocăriţa, care a primit o diplomă de onoare din partea secretarului de stat Alexandru Pugna de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, organizatorul festivalului.

Apoi, au primit diplome de participare şi câte o floare concurenţii care nu au ajuns să urce pe podium, dar juriul a avut cuvinte de laudă la adresa fiecăruia.

Rând pe rând, membrii juriului au urcat apoi pe scenă şi au înmânat câştigătorilor premiile.

Anişoara Popescu – Olt – Premiul special „Maria Butaciu”

Ioana Măgheruşan – Bistriţa-Năsăud – Premiul special „Maria Precup”

Ioan Surdu – Caraş-Severin – Premiul special „Dumitru şi Codruţa Vârtic”

Elena Hasbeiu – Bistriţa-Năsăud – Premiul special „Lucreţia Sânmihăian”

Cristina Nicoleta Chichiriţă – Suceava- Premiul special „Ion Conea”

Florin Pielean – Teleorman – Premiul special „Maria Peter”

Elena Gianina David – Olt – Premiul special „Valeria Peter Predescu”

Ionuţ Cocoş – Ialominţa – Premiul III, Denisa Bărbat – Alba – Premiul II, Cristina Farcaş – Mureş – Premiul I

   

Florina Bălan (16 ani), cea mai tânără concurentă, elevă la Liceul „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului, a câştigat Marele premiu al Festivalului „Pană de Păun” 2018, dar şi premiul de popularitate acordat pe baza voturilor date de public.

„Deşi este al treilea premiu pe care îl obţin anul acesta, este cel mai important fiindcă îl câştig aici, la mine acasă, în Bistriţa-Năsăud. Vreau să le mulţumesc organizatorilor pentru că au reuşit să facă un asemenea festival de prestigiu, onorabilului juriu, orchestrei, dar şi părinţilor mei pentru că, de fiecare dată, au fost alături de mine”, a spus câştigătoarea trofeului, care a interpretat apoi o versiune din „Mioriţa”.

„A fost una dintre cele mai reuşite ediţii pentru că am avut concurenţi extrem de valoroşi. Aproape 50 de tineri au participat la preselecţii şi nu am putut să nu reţinem 28. Niciodată nu a fost un număr atât de mare de concurenţi valoroşi. Concurenţii au venit din întreaga ţară, dar festivalul a fost valoros şi datorită invitaţilor care au fost prezenţi pentru a aduce cântecul din zonele pe care le reprezintă aici, la Bistriţa. Într-un fel sufletul mi-e trist pentru că anul acesta am inclus pe lista marilor personalităţi care  au slujit cu credinţă folclorul năsăudean – şi dau numele premiilor speciale – şi pe Maria Butaciu, cea care a plecat dintre noi şi căreia îi suntem datori pentru zestrea extraordinară de folclor adevărat năsăudean lăsat nouă moştenire”, a spus secretarul de stat Alexandru Pugna, organizatorul festivalului.

Au susţinut recitaluri Domnica Dologa, Mirela Petruş, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioancă, Ioachim Spân, Oana Matei, Cristina Retegan şi Veronica Bălan, Matilda Pascal Cojocăriţa, Simona Alexandru (laureata ediţiei precedente), Radu Lazăr, Andra Matei, Ciprian Roman, Ruxandra Pitulice şi Gheorghe Rizea.

Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra „Dor Românesc”, sub bagheta maestrului Ştefan Cigu şi a lui Anghel Urs. Prezentator a fost Felicia Stoian de la TVR Timişoara. Festivalul s-a auzit în direct la  Antena Satelor şi va fi difuzat şi la Radio Cluj.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.