Recomandări Social

Tronsonul de 134 de km din Via Transilvanica, inaugurat. Radu Moldovan, voluntar cu acte în regulă

(FOTO) Primii 134 de kilometri din Via Transilvanica, drumul care uneşte ţara, au fost inauguraţi sâmbătă, zi în care Asociaţia Tăşuleasa Social şi-a sărbătorit şi majoratul, împlinind 18 ani de activitate. La eveniment au participat vedete de televiziune, dar şi oficialităţi locale.

”În acest week-end a fost vorba despre Via Transilvanica, despre mulți oameni din multe instituții, voluntari, parteneri, despre trei luni de zile în care s-a muncit pentru fiecare kilometru, despre noi și despre tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru! Pentru prima oară de când vorbim despre acest drum, am reușit să ne strângem într-un loc și să sărbătorim. Să sărbătorim în primul rând că avem 134 km din traseul Via Transilvanica, dar la fel de important, să ne bucurăm că ne-am găsit cu toții rolul în poveste și că o facem să fie monumentală. Vineri am ridicat monumentul Via Transilvanica, Crucea de Fier, să ne amintească de Camino de Santiago din Spania, drumul de pelerinaj care ne-a deservit ca inspirație. Începând cu ridicarea monumentului, am sărbătorit 18 ani de activitate Tășuleasa Social, cu oamenii apropiați nouă, voluntari care duc mai departe povestea Tășu și, odată cu ea, toată frumusețea umană, prietenia și încrederea că putem face lucruri care să conteze. Sâmbătă am pus în funcțiune prima porțiune de traseu Via Transilvanica! Ploaia măruntă ne-a ținut aproape și într-un fel greu de explicat persoanelor care nu au venit să experimenteze, a fost vremea ideală pentru a parcurge împreună, toți cei care ne-am adunat la sărbătoare, 2 kilometri din Via Transilvanica. S-au spus lucruri, s-au oferit felicitări, dar ceea contează: știm ce avem de făcut, iar de la Putna până la Drobeta Turnu Severin nu ne mai oprim. Cale bună, prieteni de drum!”, a menționat Asociația Tășuleasa Social pe Facebook.

„Înfruntând vântul, ploaia și frigul, alături de circa 100 de iubitori ai proiectului Via Transilvanica am deschis oficial acest traseu în județul Bistrița-Năsăud. Primii 134 de kilometri din Drumul care unește, pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud sunt practicabili începând de astăzi. Accesul este permis doar pe jos sau cu bicicleta”, a scris pe Facebook președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

 

„De asemenea, în cursul dimineții am avut o ședință de lucru la sediul Tășuleasa Social, cu președinții Consiliilor Județene și prefecții județelor prin care va trece Via Transilvanica. Mă bucur mult că și-au asumat rolul de a susține acest proiect frumos si de a ne aduce pe noi, românii, mai aproape unii de alții. Felicitări Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, tuturor voluntarilor implicați în proiect, sponsorilor, primarilor, Oocoalelor silvice, Salvamont și tuturor instituțiilor care au susținut acest proiect. Limita Via Transilvanica este una singură: cerul!”, a adăugat Radu Moldovan.

 

Totodată, el a mai dat o veste: „După o lungă ucenicie, de fix 3 ani, am primit onoarea de a purta tricoul de voluntar Tășuleasa Social. Ca și voluntar aspirant am cunoscut oameni minunați, am legat prietenii și chiar dacă acum 3 ani nu mă gândeam că voi spune asta: am avut de învățat foarte multe lucruri de la voluntarii Tășuleasa Social. Mulțumesc Alin Ușeriu, mulțumesc Tășuleasa! Am fost, sunt și voi alături de proiectele acestei echipei minunate!”.

La inaugurarea primilor 134 de kilometri din Via Transilvanica au participat şi vedetele de televiziune Andreea Esca şi Dragoş Bucurenci.

”Am promis că, în dată de 29 septembrie, mă întorc la Tășuleasa Social să “inaugurăm” prima porțiune din Via Transilvanica, marcată cu borne din kilometru în kilometru. Este un drum care va arăta lumii frumusețea țării noastre și care va duce automat la dezvoltarea satelor prin care trece (localnici care închiriază case, restaurant, magazinașe cu suveniruri, obiective de vizitat) și a zonelor aferente. Faptul că județul Bistrița Năsăud a reușit să își termine la timp și în condiții perfecte bucata de drum și a întocmit și toată documentația necesară celorlalte județe de pe traseul Via Transilvanica este o dovadă că se poate. Că putem. Că, dacă avem pasiune și voința de a lucra împreună, indiferent de diferențele dintre noi ca indivizi, putem reuși orice. M-a impresionat cum au putut doi oameni din vârful dealului și gașca lor, prin pasiune, tenacitate și seriozitate, să adune la Tășuleasa, într-un sfârșit de săptămână ploios și friguros, toți președinții de consilii județene necesari ducerii la bun sfârșit a celor peste 1.000 de km de drum. Și, după cum i-am văzut și auzit, o să râdeți poate, dar eu chiar am încredere că se vor ține de cuvânt și mai ales de termene. Așa cum Bistrița nu a întârziat nici măcar o zi! Vor fi 4 președinți de consilii județene liberali, 4 de la PSD și 2 de la UDMR care vor dovedi că dragostea de țară nu are culoare politică!”, spune Andreea Esca.

 

Tot acum au fost invitaţi la sediul Tăşuleasa Social toţi cei care au pus umărul la realizarea primilor 134 de km din drum, mai ales că organizaţia a sărbătorit şi 18 ani de activitate.

Via Transilvanica va fi realizat pe modelul ”El Camino”, cu un traseu de 950 km care străbate zece județe.

În Bistrița-Năsăud, traseul are 134 km și trece prin următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului și Lunca Ilvei. ”Drumul care unește” a fost marcat cu borne inscripționate din kilometru în kilometru.

 

Întrucât nu există în România un circuit care să poată fi parcurs altfel decât cu mașina, Tășuleasa Social și-a propus, în Anul Centenarului, având ca sursă de inspirație potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranţă din Statele Unite sau India, să înceapă amenajarea unui astfel de drum care să pornească de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în ţară Regele Carol – să străbată toată Transilvania și să ajungă la Putna unde se odihnește Ștefan cel Mare. Fiind un drum public, acesta va putea fi parcurs de persoanele iubitoare de drumeţii, natură, sport, doritoare să îl străbată în totalitate sau parţial.

Foto: Facebook Radu Molodovan, Asociația Tășuleasa Social

7 comentarii

  • pfuuu ce m-am speriat, am crezut ca ctitorul judetului a inaugurat 134 km de autostrada, cand colo e de fapt o carare prin/pe langa padure :)))

    • Sunt perfect de acord cu sensul marilor realizări, dar trebuie recunoscut că totuși R.M are o calitate care indeniabil trebuie recunoscută chiar de către oameni foarte critici (ca și mine) ,e pragmatic, are un common-sense peste medie, i-am urmărit acțiunile politice și în general a dovedit că este capabil să admită diferențele și critica și să recunoască problemele.
      Nu e un elogiu, e o constatare, cu timpul i-am urmărit-criticat acțiunile publice.

  • In loc de drumuri serioase pentru fluidizarea traficului noi facem uliciore pentru biciclete,vom intra cu bicicleta in Europa, bicicleta era utila acum 100 de ani,astazi bicicleta este pentru sport si divertisment.

  • Ca se fac tot felul de tresee prin natura este ok, dar cand strazile orasului sunt pline de denivelari si petice sau gropi si in loc sa seasfalteze din nou cum ar fi bd decebal, imp. traian sau altele si ele se peticesc din nou, nu este deloc ok. Daca nu dai peste petice de asfalt dai peste capace de canal…… Baronul local normal sa fie si el voluntar…. asa era si ceausescu… el stia si le avea pe toate.

  • #cc: Ma bucur ca nu sunt singur cu parere si aici.
    #celelalti: Trebuie sa retineti ca actiunea a fost si este o realizarea prin managementul Tasuleasa si a voluntariilor ei, ghidat de Alin Useriu care inca o data dovedeste ca viitorul Romanei va avea o generatie dedicata dezvoltari Romaniei in senzul foarte pozitiv. Va provoc la implicare in loc de criticat fara fond.

  • TASU era cred singurul proiect din judet in care nu a fost implicat politicul. Tot respectul pt cei care se ocupa de acest proiect minunat dar asociindu-si imaginea cu un politician care il sustine pana in panzele albe pe seful lui condamnat penal este o pata neagra care sper ca va ramane izolata si pe viitor nu vom mai vedea politicieni implicati doar la „poze”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.