Varianta ce cuprinde orașul Bistrița din proiectul Via Transilvanica va fi inaugurată în 11 iunie, în parcul perilor seculari Lions de pe Dealul Cocoș din Unirea. Evenimentul va sărbători cei 46 km noi pe tronsonul din județul Bistrița-Năsăud, care vin în completarea kilometrilor existenți pe ”drumul care unește”.
Acest traseu oferă o alternativă opțională, astfel că drumeții ce parcurg Via Transilvanica din direcția Putna către Drobeta Turnu Severin vor putea alege din cele două drumuri opționale: Bistrița Bârgăului – Petriș – Jeica sau Bistrița Bârgăului – Dorolea – Bistrița – Jeica.
Această bucată de Via Transilvanica va putea servi drept traseu de repaus, incluzând și un oraș mare, Bistrița, dat fiind faptul că de la Putna până aici nu se găsește alt oraș unde drumeții să poată să își facă aprovizionări mai serioase pentru drum. În orașul Bistrița, călătorii vor avea parte de străzile cu aer medieval, vor putea vizita toate punctele de interes cultural-turistice, cunoaște istoria orașului sau degusta preparate locale.
”Fiind la noi acasă (Tășuleasa Social are campusul în Piatra Fântânele, județul BN, la kilometrul 161 pe Via Transilvanica), ne-a fost simplu să începem amenajarea drumului care unește, chiar aici. În 2018 am lansat acest prim tronson care a fost foarte bine primit și a servit drept exemplu pentru celelalte nouă județe implicate și ne-a învățat și pe noi foarte multe despre ce înseamnă realizarea unui traseu de lungă distanță. Ne-am dat seama că oricât ne plac sălbăticia, comunitățile rurale izolate, sate ascunse de civilizație, din care VT are din plin, este foarte important pentru un drumeț să ajungă în orașe de-a lungul călătoriei. Acestea sunt puncte de aprovizionare, unde se pot rezolva diverse probleme. Așa am decis că de la Vatra Dornei – care este un oraș mai mic – distanța până la următorul oraș era cam mare. Iar Bistrița ne este foarte dragă și aproape de suflet. Avem bucuria de a vă anunța că în data de 11 iunie vom lansa o porțiune nouă de traseu, care va include orașul Bistrița (aceasta va fi o variantă B, de la Bistrița Bârgăului – Dorolea – Bistrița – Monariu – Mărișelu – Jeica)”, a precizat Asociația Tășuleasa Social.
Via Transilvanica, proiectul Asociației Tășuleasa Social, inițiat în anul 2018, urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj de 1.400 km care pornește de la Putna în Bucovina, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin. Scopul proiectului este să pună în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare. Via Transilvanica trece prin zece județe, zone de mare importanță culturală, istorică și naturală, fiind în același timp un adevărat catalizator pentru culturile care coexistă de secole în țara noastră.
Adaugă comentariu