Primăria Bistriţa face demersuri pentru a trece în proprietatea sa Turnul Dogarilor, singurul care s-a păstrat din cele 18 existente, monument istoric pe care acum doar îl are în administrare.
Secretarul municipiului Bistriţa, Floare Gaftone, a anunţat într-o şedinţă a Consiliului Local Bistriţa, că a purtat ai multe discuţii în acest sens cu reprezentanţii Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustană, instituţie care deţine în acte Turnul Dogarilor.
„Zidul oraşului face parte din proprietatea publică a municipiului Bistriţa (…). Eu aş vrea să aibă acelaşi regim juridic, deci nu un drept de administrare, ci un drept de proprietate publică a municipiului Bistriţa şi Turnul Dogarilor, ultimul turn care a mai rămas din turnurile de odinioară ale oraşului”, a spus Floare Gaftone.
Secretarul municipiului le-a spus aleşilor că personal a discutat cu Asociaţia Saşilor Bistriţeni, dar şi cu episcopul de la Sibiu, cu secretarul Gune şi cu părintele Johann Dieter Kraus, cerându-le tuturor ca evanghelicii să doneze Turnul Dogarilor municipiului Bistriţa.
„Eu cred că trebuie să privim lucrurile în mod foarte serios pe termen lung. Să nu se întâmple ca, după 15 ani, acest imobil foarte important care e Turnul Dogarilor să revină din nou cu o proprietate şi cu o administrare incertă. Sigur că acest turn are şi 300 mp de teren aferent, însă avem prins în bugetul local bani pentru achiziţionarea suprafeţei de 700 mp teren în prelungirea Turnului Dogarilor, care urmează a fi cumpărat de la un cetăţean. Sigur că, aşa cum a explicat domnul primar în una din comisii, probabil se va face şi un schimb de teren cu cetăţeanul respectiv care se presupune că are în plus o suprafaţă de teren în curtea locuinţei sale, însă vă destăinui că am vorbit cu părintele Krauss şi spune că va avea o şedinţă de consiliu parohial în acest sens, să primească acordul de principiu. Deci eu cred că merită să stăruim prin a primi în proprietate Turnul Dogarilor”, a spus Floare Gaftone.
Construite într-o perioadă relativ scurtă de timp, turnurile care întăreau incinta oraşului, realizări ale arhitecturii militare gotice, erau asemănătoare ca înfăţişare.
Turnul Dogarilor din zona centrală a Bistriţei, singurul care s-a păstrat din totalul de 18, are o înălţime de 25 de m. Construcţia are trei nivele, din care cele superioare au spaţii cu încăperi şi ferestre. Partea inferioară, necompartimentată, a fost folosită ca magazie, având un portal masiv spre oraş. De aici se asigura, printr-un tunel subteran, legătura cu Abaţia Benedictinilor, de unde tunelul continua spre Biserica Evanghelică, ca apoi să ajungă pe dealul fostei cetăţi de pe Burich, un deal situat în apropierea oraşului.
Turnul Dogarilor face parte din patrimoniu cultural al Bistriţei alături de alte clădiri cu o valoare istorică deosebită, conturând specificul naţional al culturii oraşului. Acest turn a rămas în peisajul municipiului ca o mărturie clară a evoluţiei sale istorice.
cred ca e o eroare la inaltimea turnului. Nu vad cum ar putea sa aiba 25 m inaltime